Zápasy
ne 2.2.2014 | Martin Voltr

Tahle prohra bolí. Litvínovu vyšla pomsta, rozhodl 21 sekund před koncem

Zápasové menu

Potčvrté v sezóně se v zápase mezi Hradcem a Litvínovem zrodil výsledek 3:2, podruhé v řadě to bylo díky gólu z poslední minuty. Tentokrát ale bohužel ve prospěch Vervy. Pod Krušnými horami hrál Mountfield vůbec nejemotivnější zápas celé sezóny a remíza by pro něj byla cenná, jenže v čase 59:39 veškeré naděje ztratil a po těsné porážce zase opustil druhé místo tabulky.

Hradečtí trenéři mají letos k dispozici dva kvalitní brankáře. V Litvínově se tak rozhodli postavit mezi tři tyče pro změnu zase Ondřeje Kacetla, a to i přesto, že v pátek vychytal Pavel Kantor čisté konto. Obránce Reného Vydareného, který se už připojil ke kempu slovenské reprezentace před olympijskými hrami, nahradil v první formaci mladík Bohumil Jank.

Další dobrá první třetina Hradeckých

Mountfield měl vstup do zápasu stejně aktivní, jako předváděl v předchozích soubojích na domácím ledě. Po dvou minutách hrál první přesilovku a elitní formace hned pořádně zaměstnala Pavla Francouze. Jenže Verva tlak přestála, vzchopila se a v sedmé minutě otevřela skóre. V přečíslení se zpomalená přihrávka dostala k Václavu Skuhravému, jenž kotouč přesně napálil do bližšího růžku – 1:0.

V polovině třetiny se ale obraz hry zase změnil. Východočeši byli aktivnějším týmem, jejich sebevědomí potvrdila třeba i akce obránce Frühaufa, jenž obkroužil bránu a snažil se Francouze překvapit. Puk však za jeho záda dostal až v čase 12:12 jiný slovenský ostrostřelec Rastislav Dej. V přesilovce našel po Květoňově ráně puk ve skrumáži jako první a bekhendem krásně zavěsil – 1:1.

Hráčům Mountfieldu chuť vydržela, statistici jim v úvodní části napočítali celých 17 střeleckých pokusů! Závěr jim ale úplně nevyšel, chyba Františka Ptáčka totiž pustila Vervu do přečíslení, jenže proti Lukešovi situaci zachránil povedeným zákrokem Ondřej Kacetl.

Zápas se vyhrotil na maximální obrátky

Jestliže se první třetina odehrávala v celkem poklidném duchu, ta druhá už přinesla neuvěřitelnou směsici soubojů a trestů. Z hokejového dění vystoupla jako první velká šance Rudolfa Červeného, který po Květoňově přiťuknutí napálil vzdálenější tyčku. Jinak oba brankáři působili neprůstřelným dojmem, jenže to se ve 26. minutě změnilo. Za Francouze zapadla střela Martina Pláňka a Hradec poprvé vedl – 1:2!

Hned v dalším střídání byl bolestivě naražen na mantinel Josef Marha, který se zraněním v obličeji opustil scénu. Další olej do ohně pak přililo sekání domácího Černého na Ondřeje Kacetla, které se nebál pomstít Tomáš Harant. A jakmile naopak přibrousil hradecký Bohumil Jank, na ledě se strhla hromadná bitka!

Ze střídačky nepochopitelně naskočilo nejméně dalších pět hráčů domácích, Jank šel ale nakonec do férového souboje s Filipem Pavlíkem a litvínovského beka skvěle složil k zemi. Pro souputníky tím zápas skončil a obě strany musely zápas dohrát s pěti obránci. Dvířka trestných lavic byla v permanenci i dál, rozhodčí měli obrovský problém držet ještě alespoň poslední zbytky otěží.

Hlavní postavou dalších minut byl Ondřej Kacetl, který v oslabení předvedl řadu vynikajících zákroků. Ve 36. minutě ale nestačil na dělovku Matěje Stříteského a žlutočerní se za svůj nápor dočkali vyrovnání – 2:2. Mountfield pak musel litovat nevyužité přesilovky čtyř proti třem, která je letos jeho parádní disciplínou.

Na nešťastný moment už nešlo zareagovat

Po takovém průběhu prostřední části bylo jasné, že po přestávce se hra musí aspoň trochu uklidnit. Především Hradečtí se trochu zatáhli a domácí tým se chopil taktovky, hrozil především z rychlých přečíslení. Ojedinělou šancí pro Mountfield, i když o to větší, byla Kudrnova pobídka Tomáši Mertlovi. Centr elitního útoku ale musel pálit z první a Francouze nepřekonal.

Oba týmy už si dávaly velký pozor, aby nedarovaly soupeři žádnou přesilovku. Zatímco ve druhé třetině padlo celkem 106 trestných minut, ve třetí ani jedna jediná! Nebezpečných akcí bylo také pomálu a když už, v poslední chvíli ji někdo uhasil. Svěřenci dua Draisaitl–Kučera zasáhli proti unikajícímu Hüblovi, na druhé straně zmařila pas na volného Mikuše natažená Lukešova hůl.

Litvínov byl v závěru lepším týmem, přesto se zdálo, že partie dospěje do prodloužení. Osud tomu ale chtěl jinak a jak se zdá, moc dobře si vzpomněl na předchozí vánoční duel pod Bílou věží, který rozhodl Šimánkův gól ze závěrečné minuty. Hübl vyhrál buly za sebe na hokejku Matěje Stříteského, jehož oblouček zaplaval ve vzduchu, překvapil Kacetla a protože se psal čas 59:39, bylo už na všechno pozdě. Obránce Stříteský se stal se dvěma góly nečekaným hrdinou domácích v cestě za vítězstvím 3:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 -2 2
Rastislav Dej 1 0 1 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 4
Bohumil Jank 0 0 0 0 27
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 1 0
Lukáš Květoň 0 1 1 0 0
Josef Marha 0 1 1 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 16
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 1 0 1 -1 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 2
František Ptáček 0 0 0 0 6
Tomáš Rousek 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 28 3 25 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Bylo to velmi podobné utkání tomu, které jsme hráli v Hradci. Tam jsme dostali branku v poslední minutě, tentokrát jsme ji dali my. Všechna utkání, která jsme s Hradcem hráli, byla velmi vyrovnaná, úporná a těžká. Teď se to jen potvrdilo a jsme rádi, že jsme to nakonec takto zvládli.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to vyrovnaný zápas, nahoru – dolů, hodně přesilovek a šancí na obou stranách. Prohrát takovým způsobem samozřejmě není příjemné, ale s tím nic neuděláme. Gratuluji Litvínovu k vítězství.