Zápasy
út 4.2.2014 | Martin Voltr

Neskutečný večer s jediným gólem. Čtvrté derby rozsekly Pardubice v čase 64:54

Východní Čechy už viděly tři velká derby. Vyvrcholení vzájemného zápolení Hradce s Pardubicemi v základní části ale nabídlo až to čtvrté, které se pod Bílou věží odehrálo především zásluhou domácích hokejistů v obrovském tempu. Souboj brankářů ale za šedesát minut hry nenabídl jediný gól. Když už se schylovalo k nájezdům, přišlo rozhodnutí z hole pardubického Lukáše Radila a vyprodaný stadion nakonec smutnil...

Další z fantastických startů úspěch nepřinesl

Hradec absolutně na nic nečekal. Atmosféru derby, kterou měli domácí hokejisté v zádech už od úvodního buly, v Českých Budějovicích nikdy zažít nemohli. I čtvrté pokračování souboje rivalů, který letos oživil celou extraligu, nabízelo strhující podívanou! Hlavně v pardubickém pásmu hořel led a už v první minutě měla elitní formace domácích první šanci.

Vyloučení mladíka Janka za vyhození puku však přisoudilo Pardubicím první přesilovku, v níž se musel Pavel Kantor bleskově přesunout proti dělovce Sýkory. To ale bylo ze strany hostů na dlouhou dobu všechno a po jejich trestu byl naopak v jednom ohni střel Július Hudáček. Jenom jeho zásluhou zůstalo skóre nerozhodné po gólovkách Frühaufa, Kudrny a Květoně. Když už nestačil, pomohla mu proti Pláňkovi pravá tyč.

Mountfield byl jednoznačně aktivnějším a lepším týmem, i když šancí pak ubylo. Fanoušky zvedl ze sedadel zase až ve 13. minutě kapitán Šimánek, který skvěle pálil po otočce z mezikruží, jenže Hudáček se opět vytáhl.

Na druhé straně se Kantor, jenž odchytal všechna tři předchozí derby, musel mít na pozoru při přečíslení zakončeném Kolářem. Zatáhnutím za záchrannou brzdu mu pomohl Tomáš Mertl a ČSOB Pojišťovna měla další početní výhodu, ve které Kantora prověřil velmi dobře hrající ruský mladík Jevgenij Mozer. Byl to ale Hradec, kdo musel po první třetině litovat bezbrankového stavu.

Pardubice v nervóznější druhé části přidaly

Vstup do druhé třetiny byl o fous ospalejší, hradecký tým ale brzo nastartovala přesilovka. Domácí byli blízko jejímu využití téměř hned po buly, ovšem Kudrna dal Hudáčkovi dostatek času na přesunutí napříč brankovištěm.

Rozhodčí nechávali hře hodně volný průběh. Po minimálně hraničním zákroku Koláře se před Kantorem nečekaně zjevili hned tři soupeři a hosté měli svou doposud největší šanci, Tomáš Zohorna však nedokázal kotouč zvednout nad pravý brankářův beton, který se mu zjevil v cestě.

Ve spodní části branky Pavel Kantor opravdu vládl, rychlým postřehem si poradil i s parádní ranou Petra Sýkory hned po buly. Postupem času to však spíš než hráči začali být muži v pruhovaném, kdo se mezi diváky staral o největší emoce. Satisfakce se nedočkal třeba po dalším hraničním zákroku Tomáš Mertl.

Přesto si Hradečtí ještě brzy početí výhodu zahráli a předváděli, že v pěti proti čtyřem to letos umí. Hosté spíš vyčkávali na protiútoky, třeba šikovné ruce Lukáše Radila dělaly domácí obraně velké problémy.

Oba týmy měly k rozhodnutí stejně blízko

Po odehrání čtyřiceti minut už byla hradecká převaha dávno pryč, hra nabízela naprosto vyrovnaný obraz. Pardubičtí hokejisté svými dělovkami z dálky vytrvale zkoušeli pozornost domácího gólmana, který ale dával najevo, že takhle se zkrátka nachytat nenechá. Neplatily na něj ani tečované střely, třeba ta z hokejky Aleše Píši.

Tou dobou už bylo dávno jasné, že o vítězi rozhodne jeden jediný gól. Hradeckému týmu moc nepomohlo, že už podruhé v zápase pykal za vyhození kotouče z obranného pásma, oslabení ale dokázal přestát. V atmosféře tak husté, že by se dala krájet, naopak sám trpělivě čekal, až dostane stejnou šanci.

Ta přišla šest minut před koncem třetí třetiny a první útok Mounfieldu zase sevřel svého soka v neskutečných kleštích. Proti Kudrnovi musel Július Hudáček potvrdit, že čtvrté derby bylo zápasem brankářů, další střelecké pozice už se z drtivého tlaku neurodily. Drama, kterému na hradeckém stadionu přihlíželi 7700 diváků, nenašlo v šesesáti minutách vítěze.

Na nájezdy nedošlo

Díky dělbě bodů už bylo jasné, že Hradci bude po základní části patřit titul vládce východních Čech. I tak byli domácí mírně aktivnějším týmem a nechtěli čekat na nájezdy. Třeba Kudrna se Šimánkem nebezpečně kroužili pásmem, první jmenovaný pak ale z velkého úhlu odkrytou bránu netrefil.

Už se schylovalo k závěrečné siréně – pak to ale přišlo. Po hradecké chybě se hosté dostali do brankoviště a i když Pavel Kantor ještě napoprvé neskutečně zasáhl, k volnému puku se dostal Lukáš Radil a snadnou dorážkou vstřelil první a poslední gól velkého zápasu – 0:1 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 2
Tomáš Harant 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 2
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 28 1 27 96,43 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Chyběl nám nějaký gól. Zápas jinak nabídl dobrý hokej, bylo v něm všechno, co k tomu patří. Výborní gólmani, taktika, souboje, přesilovky, šance na obou stranách. Vůbec všechna derby byla fantastickou záležitostí pro českou extraligu.


Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice):
Soupeř byl v první třetině aktivnější, měl víc ze hry. Od druhé třetiny se nám ale podařilo hru vyrovnat a pak to byl boj o každý metr ledu. Prodloužení jsme myslím zvládli o něco líp, a díky tomu jsme získali druhý bod.

Fotogalerie