Zápasy mládeže
pá 11.10.2013 | Rudolf Bernart, Martin Voltr

Skvělý závěr juniorů! Hradec vyhrál bitvu v Popovicích gólem z poslední minuty

Zápasové menu

Bitvu jako řemen odehráli hradečtí junioři na ledě Velkých Popovic, svého největšího konkurenta v ligové skupině. Vedli už 2:0 a 3:1, domácí ovšem stačili jejich náskok vymazat. Královští lvi ale nesložili zbraně a svůj tlak přece jen zhodnotili v tříbodové vítězství, které jim v čase 59:14 vystřelil Lukáš Kastner! Hradec se tak osamostatnil na čele tabulky a dal o sobě vědět i soupeřům v ostatních skupinách: Jsme tady a chceme zase do baráže!

Od úvodu se hrál svižný hokej, do vedení šel Hradec

Od začátku utkání bylo vidět, že proti sobě stojí dva nejlepší týmy skupiny. Do šancí se dostávali domácí i hosté, ke gólu však žádná z akcí nevedla. Velkou šanci měli hradečtí Procházka s Kastnerem, jejichž přečíslení však neskončilo v síti Adama Uhlíka. První větší šance Velkých Popovic přišla ve 13. minutě, kdy zakončoval Vacek. Jeho dobře mířenou střelu ale tečoval koncem své hole Lukáš Bezděk a koutouč skončil v ochranné síti.

První gól tak přišel až v 18. minutě. Skvělým pasem nabil Pavel Hlavatý Šimonu Havlíkovi, který neměl problém zakončit a povedlo se mu tak skórovat hned v prvním soutěžním utkání za Královské lvy – 0:1. Těsně před sirénou měl další gól na holi Daniel Šeps, jeho šanci ale zlikvidoval Adam Uhlík v brance domácích. Do kabin se tedy šlo za netěsnějšího vedení Hradce Králové.

Góly, bitka... nuda nebyla

Ve druhé třetině jakoby nejdřív tempo hry opadlo. Popovičtí se snažili prodrat k Veselého bráně, ale precizní defenzivní blok hostů jim nepovolil větší ohrožení hradecké klece. Zajímavou střelou se prezentoval Martin Janáč, ale rozvlnil pouze boční síť. Ve 31. minutě nepřesně rozehrál Ondřej Novotný, po jehož chybě ujížděli domácí tři na jednoho. Brankář František Veselý ale tuto akci ustál.

Pak se ale obraz hry zcela změnil. Brzy se střele dostal Lukáš Nedvídek, tu se ještě povedlo Uhlíkovi zlikvidovat, ale na následnou dorážku Tadeáše Ouzkého už byl krátký – 0:2. Hradeckým vlila tato branka krev do žil a byli aktivnější, ale třetí branku nepřidali. Do skóre tedy promluvili hráči domácího Slavoje. Adam Freisler se šikovně prosmýkl kolem obránce a našel skulinku mezi Veselého betony – 1:2.

Po kontaktní brance si vzal domácí trenér oddechový čas. Nevíme sice, co svým svěřencům říkal, ale ihned po vhazování se na ledě strhla mela, kterou okořenily hned dva pěstní souboje. Jan Kulhánek si ručně vyříkával názor s kapitánem domácích Vackem a Ondřej Novotný jen o pár metrů vedle s Freislerem. Všichni aktéři bitky, a navíc ještě hradecký Tadeáš Ouzký, vyfasovali trest do konce utkání.

Navýšené sebevědomí domácích ale záhy zkrotil Lukáš Nedvídek, jehož střela byla schovaná za obráncem a Uhlík na ní nedosáhl. Hradec tak opět vedl o dvě branky – 1:3. Tento stav však netrval ani minutu. V čase 35:52 snížil opět na rozdíl jediného gólu Filip Vilímek a dokonce jen o 21 sekund později bylo srovnáno. Po menších zmatcích v hradecké obraně vyrovnal Martin Morava – 3:3!

Na ledě se hrál skvělý hokej, který by se dal srovnat se zápasy juniorské extraligy. Ve 38. minutě tečoval Rejlovu střelu od modré Kastner. Puk sice skončil v brance, ale rozhodčí usoudil, že gól byl dosažen vysokou holí, a skóre se tak do přestávky neměnilo. Bláznivá druhá třetina každopádně slibovala napínavou podívanou do posledního dějství.

Hradec díky skvělému taktickému výkonu slavil úspěch

Na začátku poslední části najížděl ze strany Vilímek, ve finální fázi mu ale kotouč sjel z hokejky. Naopak velkou šanci na strhnutí zápasu na stranu Hradce měli Žemlička s Procházkou, jenže první jmenovaný nemířil přesně. V 51. minutě rozhodčí přehlídl nebezpečný zákrok domácích do oblasti hlavy, což se nelíbilo kapitánovi Pavlu Hlavatému. Bohužel z toho nebylo nic jiného než desetiminutový trest a Hlavatý byl tak již pátý (!) hráč Hradce Králové, který utkání nedohrál. Ještě předtím totiž musel odstoupit debutant Havlík.

Jenže Královské lvy to nijak nepoznamenalo. Naopak v poslední desetiminutovce prakticky nepustili Popovice z jejich obranného pásma a zásobovali Uhlíka jednou střelou za druhou. Už to vypadalo, že po základní hrací době nebude vítěz znám. To by ale nebyli Královští lvi, kdyby nebojovali až do poslední minuty! Svůj tlak stále stupňovali a přineslo jim to úspěch. V čase 59:04 se po střele Bezděka dostal k puku Wolf, který předal Lukáši Kastnerovi, jenž vystřelil Hradci tři body a udržel jeho neporazitelnost!

Šimon Havlík: V srdci pořád nosím hradeckého lva

Šimone, zhodnoť nám, prosím, utkání a popiš situaci, ve které jsi otevřel skóre zápasu.
Utkání mělo určitě lepší kvalitu než ostatní zápasy, které jsem viděl z tribuny předtím. Bylo to vyhrocené, rozhodčí tomu dali úplně jiný směr, než by to mělo mít. Často zbytečně vylučovali. Můj gól padl po skvělém pasu od našeho kapitána Pavla Hlavatého, který na sebe natáhl beka, dal mi tandem a já jsem nekompromisní, tvrdou a přesně mířenou bombou zápěstím nedal brankáři šanci.

Nastoupil jsi do prvního soutěžního utkání po svém návratu do hradeckého dresu. Co se ti honilo hlavou po vstřelené brance?
Pocit to byl hrozně krásný. Byl to vlastně můj první dotek s pukem. Myslím, že jsem si oslavu potom náležitě užil.

Co pro tebe vůbec znamená oblékat dres Královských lvů?
Vrátil jsem s k hokeji po dvou letech a musím říct, že si to užívám. Je to i kvůli klukům, které jsem znal už z dřívějška. Ale také kvůli našim trenérům, pan Luštinec s panem Voříškem dokážou mužstvo skvěle připravit. Oblékat hradecký dres je pro mě něco speciálního, v srdci pořád nosím hradeckého lva. Jediné, co mě po dnešku mrzí, je zranění. Po dlouhém a těžkém střídání jsem hned z ledu naskočil na gumu na střídačce a noha se mi smekla tak nešťastně, že jsem si ošklivě natáhl tříslo. Jinak jsem ale z nadšený z toho, jak to v tomhle týmu chodí.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 -1 0
Lukáš Bezděk 0 0 0 0 0
Šimon Havlík 1 0 1 -1 0
Pavel Hlavatý 0 1 1 -1 12
Lukáš Kastner 1 0 1 0 0
Jan Kulhánek 0 0 0 0 25
Lukáš Nedvídek 1 1 2 1 0
Ondřej Novotný 0 0 0 0 0
Tadeáš Ouzký 1 0 1 1 35
Michal Procházka 0 1 1 0 0
Dominik Rejl 0 1 1 1 0
Daniel Souček 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 0 0 0 -1 8
Jan Tvrdík 0 1 1 1 0
Josef Wolf 0 1 1 0 0
Lukáš Žemlička 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 34 3 31 91,18 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Prokopec (TJ Slavoj Velké Popovice):
Zápas byl v počátku vyrovnaný. Rozkouskoval se v průběhu druhé třetiny, kdy se kvůli zbytečným faulům hra zpomalila a ztratila grády. Nám došly síly a Hradec ukázal technickou převahu. Vyhrálo šťastnější mužstvo.

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Odehráli jsme zatím nejkvalitnější utkání naši skupiny. Do zápasu jsme vstoupili aktivně, vytvořili jsme si několik šancí. I soupeř dokázal hrozit, ale první třetinu jsme dokázali vyhrát. Ve druhé třetině jsme odskočili na rozdíl dvou branek, po hrubých chybách jsme ale nechali soupeře vrátit se do zápasu. V posledním dějství jsme už hráli pozorně z obrany, plnil jsme to, co jsme si řekli v kabině. Nakonec se k nám přiklonilo štěstí a zvítězili jsme.