Zápasy mládeže
ne 20.10.2013 | Martin Voltr

Ze zápasu s předposledními Strakonicemi bylo drama, junioři ho však zvládli

Junioři Královských lvů zahajovali druhou polovinu základní části jako výrazný favorit proti předposledním Strakonicím. Přestože málem ztratili vedení 3:0, které Jihočeši dvakrát srazili na nejtěsnější náskok, v napínavém závěru svou roli přece jen zvládli. Vítězství 5:3 řídil první hradecký útok, který se postaral o všechny góly. Michal Procházka zařídil tři z nich a zopakoval tak svůj kousek z prvního vzájemného duelu.

Královským lvům pomohla první branka

Hradečtí junioři museli opět akceptovat roli jasného favorita, která na domácím ledě bývá svazující. Soupeř navíc na jejich led přijel pouze s jedenácti bruslaři. Podle očekávání se tak chtěl spolehnout na dobrý začátek, což mu vyšlo, neboť prvních deset minut byl Hradci naprosto vyrovnaným protivníkem.

Po pozvolném startu se zajímavé akce rodily na obou stranách. Nejprve přišly zásluhou domácích, když Bezděk napálil tyč a Procházka už puk do branky dostal, ale rozhodčí ho ve velmi sporné situaci pro posunutou bránu neuznal. Poté Strakonice mohly udeřit zásluhou Bazgiera, jenž ale v brejku také trefil tyčku. A tak přišel trest. V desáté minutě dostal Lukáš Nedvídek přihrávku na křídlo, nebál se proklestit si cestu až před Havelece a dlouhou kličku stačil zakončit gólovým zasunutím – 1:0.

Po první brance se chvíli nehrálo, rozhodčí totiž čekali na vrtačku kvůli upevnění strakonické klece. A tahle pauza evidentně prospěla domácím. Od té doby totiž až do přestávky kontrolovali hru a měli několik dalších šancí, David Havelec byl ale pokaždé proti. Ať už vychytal příležitosti Procházky, Žemličky nebo Wolfa.

Hradecké uklidnění vystřídal strakonický gól naděje

I vstup do druhé třetiny měli strakoničtí dudáci velmi dobrý, po pěti minutách si navíc vykoledovali první hradecký faul. V přesilovce pak přišla neskutečná šance pro Davida Rudu, jejich nejaktivnějšího hráče, který ovšem trestuhodně napálil dorážku vedle prázdné brány.

Ruda předváděl v hradecké třetině své kousky i nadále, v další šanci ho musel zastavit hradecký „Ruda“, tedy brankář Bernart. Hradeckým barvám nabídlo velkou příležitost zaváhání obrany soupeře, které ale proti Wolfovi uhasil David Havelec.

Počet zákroků na straně hostujícího gólmana pak narůstal větším tempem, Hradec se zase rozehrál k jistému a trpělivému výkonu. Ten mu nakonec přinesl kýžené ovoce. Pět minut před koncem třetiny si Michal Procházka odstoupil od obránce a Žemličkovu přihrávku z rohu z první krásně napálil ke druhé tyčce. Pak si oba své role vyměnili, v přesilovce přenechal Procházka Lukáši Žemličkovi, který svůj výjezd zakončil z úhlu průstřelem Havelcovy výstroje – 3:0.

Pro Královské lvy to už vypadalo dobře, ale ještě před druhou přestávkou je soupeř stihl upozornit, že poslední část nudná nebude. David Ruda se totiž konečně dočkal. Přestože další dvě velké šance neproměnil, radovat se mohl po svém přízemním pokusu z ostrého úhlu, který Bernartovi projel kolem tyčky do sítě – 3:1.

Ještě to byla bitva jako řemen

A Strakonice po návratu z kabin opravdu na nic nečekaly. Sotva uběhly dvě minuty a už to bylo jen o gól! Ruda vyslal do sóla Michala Bazgiera, jehož střela se od konstrukce hradecké svatyně odrazila ven, ovšem rozhodčí usoudili, že to byla konstrukce vnitřní. Na verdiktu už nic nezměnily ani domácí protesty – 3:2.

Právě Bazgier potom už mohl dokonce vyrovnat, jenže v dalším úniku ho zastavil Rudolf Bernart. A tak udeřilo na druhé straně, když Michal Procházka dojel odražený puk a z úhlu ho dopravil do brány Havelce, který byl zcela mimo pozici – 4:2. Elitní hradecká formace hýřila aktivitou a vymýšlela další gólové šance, ty ale stále nevedly k pojištění náskoku.

Naopak přišla sekvence hradeckých chyb a další návrat k dramatu. Bazgier sice v 54. minutě pohrdnul trestným střílením, ale o pár sekund později už Jan Vavřík nádhernou švihovku přes obránce trefil pod břevno – 4:3!

V posledních minutách třetí části to byla opravdu hra nahoru – dolů. Přestože dál pokračovala nadvláda prvního útoku domácích, co chvíli bylo rušno i na druhé straně. Tři minuty před koncem přišla největší šance na vyrovnání, jenže zpomalenou střelu Rudy na poslední chvíli skvěle vykopl Rudolf Bernart!

Hosté pak museli sáhnout k odvolání brankáře, ale hra v šesti jim štěstí nepřinesla. Lukáš Žemlička obětavě zblokoval střelu a odrazil puk k dvojici Procházka – Nedvídek. Ta si ve středním pásmu vyměnila puk a Michal Procházka střelou do prázdné brány završil hattrick a definitivně pojistil hradecké vítězství v poměru 5:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 0 0
Lukáš Bezděk 0 1 1 4 0
Pavel Hlavatý 0 0 0 -3 0
Drahoš Jebavý 0 0 0 0 0
Daniel Klemenc 0 0 0 0 0
Jan Kulhánek 0 0 0 -1 0
Lukáš Nedvídek 1 3 4 4 0
Ondřej Novotný 0 0 0 -2 0
Tadeáš Ouzký 0 0 0 0 0
Michal Procházka 3 1 4 3 2
Dominik Rejl 0 0 0 -2 0
Jan Skála 0 0 0 0 0
Daniel Souček 0 0 0 -1 0
Viktor Stoilskij 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 0 0 3 0
Daniel Šeps 0 1 1 -1 0
Jan Tvrdík 0 0 0 -1 0
Josef Wolf 0 0 0 -2 0
Lukáš Žemlička 1 1 2 3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Rudolf Bernart 60 31 3 28 90,32 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
S jedním z papírově nejslabších mužtev skupiny jsme začali hrát na čtyři pětky. Naše hra ale bohužel nesplňovala vůbec žádné hokejové parametry, které chceme produkovat. O přestávkách jsme na hráče kladli důraz na kombinaci a bruslení. Hráči ale dělali individuální chyby, ze kterých také vyplynuly všechny tři góly soupeře. V závěru jsme museli stáhnout sestavu na dvě pětky a hráči, kteří zápas dohrávali, ho dotáhli do úspěšného konce. Určitě nás ale může těšit, že se nám podařilo výrazně zlepšit disciplínu.

Fotogalerie