Zápasy mládeže
so 23.11.2013 | Rudolf Bernart, Martin Voltr

Nevídaná přestřelka a skvělý hokej! Junioři nastříleli v Táboře deset gólů

Zápasové menu

Už s jistotou postupu do další fáze soutěže zajížděli junioři Královských lvů na led třetího celku tabulky – Tábora. Přítomní diváci, a že jich nebylo málo, byli svědky utkání, kterému nechybělo téměř nic. Hradecký obrat, šestnáct gólů, boxerská vložka a hlavně skvělý hokej v podání obou týmů byly zárukou nádherného sportovního zážitku.

Už v první třetině padlo pět gólů

Hned po úvodním vhazování se Hradečtí, jak už tomu v letošní sezóně bývá zvykem, usadili v pásmu soupeře. Ke střele se dostali Procházka i Nedvídek, ale Drachovský jejich pokusy lapil. První momenty hry patřili Hradeckým, byl to ale domácí Tábor, kdo se radoval z první vstřelené branky. Po hrubce jednoho z hostujících obránců se sám před Bernartem ocitl Patrik Zayml a střelou pod vyrážečku poslal svůj tým do vedení – 1:0.

Od té doby se hra vyrovnala. Po vyloučení Novotného si první souvislejší tlak vytvořil Tábor. Střelu Zaymla ještě Bernart vyrazil, na dorážku Pavla Pospíchala ale už byl krátký – 2:0. Mírně zaskočení Lvi byli jakoby čajem opaření. Přeci jen mnohokrát v probíhajícím ročníku o dva góly neprohrávali. Nicméně pokračovali v útočných výpadech, což rychle přineslo snížení. Střelu Novotného dorazil Drahoš Jebavý – 2:1.

Jenže gólové hody pokračovaly. Netrvalo dlouho a bylo to zase o dvě branky. Přečíslení dva na jednoho zakončil pohotovou střelou do víka Pavel Pospíchal a svým druhým gólem vrátil domácím dvoubrankové vedení – 3:1. Po další vstřelené brance byl Tábor aktivnější a snažil se o navýšení svého vedení. Přečíslení tři na jednoho zakončoval Roubíček, ale Bernart jeho pokus vyrazil betonem. Pro brankáře hostů tento zákrok znamenal vlastně první kontakt s pukem, předtím ho totiž pouze lovil ze své branky.

Tlak domácích utnul opět Drahoš Jebavý, který dělovkou od modré čáry propálil Drachovského a vrátil tak svůj tým na dostřel – 3:2. Hradecká střídačka se o chvíli později už radovala z vyrovnání. Lukáš Nedvídek byl v úniku hákován a v následném trestném střílení si pohrál s domácím brankářem a pohodlně zakončil. Rozhodčí ale z neznámých důvodů rozpažil, a skóre tak zůstávalo ve prospěch domácích borců. V bláznivé první třetině tak už branka nepadla a domácí tak šli do šaten s vědomím, že mají lídra tabulky na lopatě.

Hradečtí střelci se probudili až v závěru prostředního dějství

Do druhé třetiny šli svěřenci trenéra Luštince s jediným cílem – zvrátit vývoj utkání na svou stranu. Snahu o souvislý tlak ale využívali domácí k rychlým brejkům, které však mařila zodpovědněji hrající obrana Královských lvů, nebo už o trochu jistější Bernart v brance. Do vážnějších šancí se hradečtí začali dostávat i díky přesilovkám v polovině druhé třetiny. Trio Ouzký–Hlavatý–Šeps dlouho motalo domácí obranu v její třetině, ale Drachovský držel svůj tým ve vedení. A tak to byli domácí, kdo opět měnil ukazatel skóre. Přesilovou hru dobře sehrála dvojce Patrik Zayml – Pavel Pospíchal. První jmenovaný našel volného spoluhráče, ten neměl problém zakončit do odkryté klece a završit hattrick – 4:2.

Tábor mohl své vedení zvýšit, ale Bernart, už v té správné provozní teplotě, dobře kryl pokus Kutláka, když jeho dorážku vyrazil do ochranné sítě. Domácí byli na koni a byl jich plný led, ale potřebné štěstí bylo na straně Hradce. Martin Bartoň se dokázal natlačit před branku a propasírovat puk za Drachovského – 4:3.

Tento okamžik byl pro průběh zápasu zlomový. Poté se totiž probudil spící obr, který přehrává jednoho soupeře za druhým. V rozmezí dvou minut totiž nasázeli Královští lvi Táboru další tři branky a dokonale strhli vývoj na svou stranu! Nejprve vyrovnal i s pomocí jednoho z domácích obránců svým druhým gólem postrach ligových brankářů Martin Bartoň, který zužitkoval pas od Lukáše Nedvídka – 4:4.

Přesně o 23 sekund později, v čase 38:23, poslal hosty do vedení Daniel Šeps, který stál na konci souhry Wolfa s Kastnerem – 4:5. Dvanáct vteřin před sirénou viděli diváci nejkrásnější akci celého zápasu. Do přečíslení dva na jednoho se dostal Drahoš Jebavý s Josefem Wolfem. První jmenovaný nejdříve udělal z obránce pouhého sparing partnera a elegantní zadovkou našel svého spoluhráče, který z první dokonal jeho veledílo – 4:6. Do kabin tedy šli Královští lvi v daleko lepší náladě než po první třetině.

Tábor se snažil o zvrat, lídr však drama nepřipustil

Do poslední třetiny vstoupili domácí v bráně s Havlátkem, který nahradil Ondřeje Drachovského. Domácí gólman však udržel čisté konto pouze necelé tři minuty. Ještě se totiž nestačil ani zahřát a pumelice Michala Procházky rozsvítila zelené světlo za jeho brankou – 4:7.

Zdál se to být definitivně poslední hřebík do pomyslné rakve domácích, ale ve 44. minutě měli Jihočeši možnost přesilové hry. Tu začali mírným tlakem, který vyústil v rutinní střelu. S tou si Bernart poradil hravě, následně se ale snažil vyhodit kotouč přes celé hřiště tak nešťastně, že trefil přímo Jakuba Šimáka, který neměl problém jeho minelu potrestat – 5:7.

Byli to domácí, kdo byl více u puku a snažil se o útočení. Hradec Králové se nehnal zběsile do ofenzívy, ale z rychlých brejků se dokázali prosadit nejdříve Daniel Šeps a následně i Lukáš Kastner – 5:9.

Tlak domácíh pokračoval, střely ale nebyly příliš nebezpečné a Bernart, ač občas s potížemi, odolával. V 54. minutě ale potvrdil nešťastný den pro hostujícího brankáře Robert Pejša, který zužitkoval přihrávku zpoza brány od Petra Dudáka a snížil – 6:9.

Definitivní tečku za utkáním měl ale na svědomí Michal Procházka, který pět minut před koncem vstřelil desátý gól po samostatné akci a dal tak skóre konečnou podobu 6:10. Po bláznivém průběhu si Královští lvi připsali další tři body do tabulky, které jim určitě zvednou sebevědomí před nedělním šlágrem kola, kdy přivítají na svém ledě celek Velkých Popovic.

Martin Bartoň: Postup do nadstavby byl povinností

Martine, jak bys zhodnotil utkání v Táboře?
Začátek nebyl z naší strany vůbec dobrý. Prohrávali jsme o dva góly a zaplaťpánbůh, že jsme dokázali vstřelit dvě branky. Po první třetině jsme si v kabině řekli, co máme zlepšit. To se nám podařilo a od druhé půlky zápasu jsme to měli pod kontrolou.

Ty sám jsi vstřelil dvě branky, které byly klíčové. Popsal bys nám ty situace, po kterých góly padly?
Při prvním gólu jsme si to s Danem Šepsem vyměnili za bránou. Natlačil jsem se před bránu a golmanovi jsem to hodil mezi nohy. Ten druhý gól padl trochu po náhodě, kdy jsem chtěl nahrávat Prochymu (Lukáši Procházkovi) a jejich obránce si to srazil do branky.

Do zápasu jste vstupovali s vědomím, že už máte jistý postup do další fáze sezóny. Jak jsi spokojený s jejím dosavadním průběhem a nemyslíš si, že z Vaší strany mohlo přijít podcenění soupeře?
Že bychom to podcenili, to si nemyslím. Do zápasu jsme šli jako do každého jiného i přesto, že víme, že máme jistou nadstavbu. Prostě nám nevyšel začátek, to čas od času bohužel potká každý tým. Jsme rádi, že jsme to nakonec otočili a uhráli. Už všechno vlastně pomalu směřujeme do druhé části, abychom byli připraveni na silnější soupeře. Od začátku sezóny jsme měli jako hlavní cíl se kvalifikovat do té „lepší“ skupiny. Vlastně jsme to brali jako povinnost. Bylo by obrovské zklamání, kdybychom nepostoupili. Teď uvidíme, jak se popereme se silnějšími soupeři.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 2 2 4 4 0
Lukáš Bezděk 0 0 0 4 2
Pavel Hlavatý 0 0 0 1 0
Drahoš Jebavý 2 1 3 1 2
Lukáš Kastner 1 1 2 4 2
Jan Kulhánek 0 1 1 1 4
Martin Matějček 0 1 1 1 12
Lukáš Nedvídek 0 1 1 3 0
Ondřej Novotný 0 1 1 0 2
Tadeáš Ouzký 0 0 0 0 2
Michal Procházka 2 1 3 2 0
Dominik Rejl 0 2 2 5 0
Jan Skála 0 0 0 -1 0
Daniel Souček 0 0 0 -1 0
Viktor Stoilskij 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 1 1 5 0
Daniel Šeps 2 0 2 2 2
Jan Tvrdík 0 0 0 -1 0
Josef Wolf 1 2 3 3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Rudolf Bernart 60 37 6 31 83,78 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře, po hrubých individuálních chybách jsme soupeře pustili do dvoubrankového vedení. Od poloviny zápasu jsme ale pěknými akcemi a zodpovědnější hrou dotáhli utkání do vítězného konce.