Zápasy mládeže
ne 8.9.2013 | Martin Voltr

Mladší dorostenci se na úvod ročníku zaskvěli sedmi góly

Zápasové menu

Už i druhá extraligová kategorie Královských lvů to má za sebou – řeč je o důležitém prvním kroku do soutěžní části sezóny 2013/14. Mladší dorostenci v domácím zápase s Mladou Boleslaví ukázali své možnosti a soupeři dovolili pouze dvě branky, které v úvodu druhé třetiny znamenaly vyrovnání. Ve zbytku utkání už byli Hradečtí opět výrazně lepším celkem a z velkého množství různorodých šancí nakonec vytěžili sedm gólů, které jim přinesly první tři body. Jen tak dál!

Brankové příležitosti za každé situace

V mírně lepším rozmaru zastihly úvodní minuty hostující tým. Jeho aktivitu však přeťalo vyloučení, po kterém měl domácí Jaroslav Dvořák první velkou šanci zápasu, ale brankář Michal Krofta se proti němu rychle přesunul. Postupem času počet nedovolených zákroků narůstal a až do konce první části se dvířka od trestné lavice netrhla.

Hradeckým mladíkům však mnohdy vůbec nevadilo, že hrají v oslabení. Už v osmé minutě se začal psát příběh soubojů Radovana Pavlíka s Michalem Kroftou, ze kterého vždy vycházel úspěšně boleslavský gólman. Když na něj ale v samostatném úniku ujel Dominik Matouš, Krofta se už natahoval marně a Hradec vedl – 1:0.

Domácí kapitán s číslem 25 na zádech ovšem svou výbornou hru ve čtyřech hráčích dokázal přetavit v úspěch. Ve 14. minutě se jeho formace na chvíli usadila v pásmu a i když Boleslavští měli na ledě o hráče víc, stejně si nedokázali pohlídat Pavlíkovu střelu ani dorážku Martina Hejny – 2:0! V posledních pěti minutách první třetiny se Radovan Pavlík sám prohnal do dalších tří samostatných úniků – a že to bylo vždy v oslabení, už skoro nikoho nepřekvapilo. Jen Kroftovou zásluhou se skóre nezměnilo.

Boleslavské vyrovnání domácí jen nastartovalo

Pokud Mladá Boleslav věřila v obrat, pak pro něj hned po úvodním buly začala něco dělat. Pomohl jí při tom ale také kus štěstí. Od modré čáry vypálil František Uřidil a jeden z domácích hráčů puk nešťastně ztečoval Tomáši Vomáčkovi mimo dosah – 2:1.

Hradec na to sice zareagoval zvýšenou aktivitou, ale za sedm minut inkasoval podruhé a bylo vyrovnáno. Domácí si nepohlídali navrátilce z trestné lavice Michala Řípu, jenž procpal puk mezi betony hradeckého brankáře – 2:2.

Žádná psychická deka ale na Lvy nepadla. Ještě než se utkání překlenulo do druhé poloviny, vybídl Pavlík v přečíslení z pravé strany Patrika Hidveghyho a po jeho elegantním zakončení z otočky Hradec znovu vedl. Když pak v totožné akci hradecká pětadvacítka přihrála tentokrát do druhé vlny Filipu Jiráskovi, bylo to už 4:2!

Územní i střelecká převaha Východočechů se před sirénou dočkala ještě jednoho zhodnocení, které zařídil střelou od hrazení Jaroslav Dvořák. Hradecká odpověď na soupeřovo vyrovnání tedy proběhla ve velkém stylu – 5:2.

Pokračující převaha znamenala klid

V touze znovu pohnout vývojem utkání poslali boleslavští trenéři do třetí části brankáře Marcela Škodu. Nutno říci, že jeho spoluhráči měli vstup do třetiny opět velmi dobrý, ovšem jako několikrát v zápase si nepohlídali zadní vrátka proti první hradecké formaci. Radovan Pavlík se tak konečně dočkal, když v brejku dva na jednoho dostal zpátky Hidveghyho přihrávku před úplně prázdnou bránu – 6:2.

To už hrál Hradec naprosto v pohodě, navíc mu ještě pomohla dvojice přesilových her. Škoda v brance škodováků ale nechtěl další navýšení stavu připustit. Pět minut před koncem se ovšem mohl spíš jen dívat na parádní práci Martina Hejny, který vystihl soupeřovu rozehrávku, stahovačkou zesměšnil svého obránce a pak přesně našel hokejku Václava Cyranyho. A bylo hotovo – 7:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Brádler 0 1 1 2 0
Václav Cyrany 1 0 1 1 0
Jaroslav Dvořák 1 0 1 0 2
Vítek Fanderlik 0 0 0 0 0
Martin Hejna 1 3 4 4 2
Patrik Hidveghy 1 1 2 2 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 4 0
Filip Jirásek 1 0 1 1 0
Adam Jonáš 0 0 0 2 4
Tomáš Kynčl 0 0 0 3 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 1 1 1 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 1 0
Dominik Matouš 1 0 1 1 0
Jakub Muška 0 1 1 0 0
Radovan Pavlík 1 3 4 4 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 1 4
Josef Šimůnek 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 22 2 20 90,91 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Jsme rádi, že se nám vstup do sezóny podařil úspěšně. Dobrým pohybem jsme si vytvořili spoustu gólových příležitostí, které se nám dlouho nedařilo zakončovat, ale až na úvod druhé třetiny jsme měli utkání ve své moci. Nakonec se střelecky prosadily všechny čtyři pětky.

Jiří Zörkler (BK Mladá Boleslav):
Soupeř hrál dobře, vlétl na nás a dostal nás pod tlak, ze kterého jsme se nedostali během celého zápasu. Měli jsme hodně oslabení, to nás stálo hodně sil. Rozhodla kvalita domácích, Hradec byl na ledě stoprocentně lepším mužstvem.