Zápasy mládeže
ne 6.10.2013 | Ondřej Novotný, Martin Voltr

Mladší dorost utrpěl v souboji o čelo tabulky nepříjemnou porážku

Zápasové menu

První Hradec Králové proti druhému Žďáru nad Sázavou – to byl jednoznačný šlágr nedělního kola ELIOD extraligy mladšího dorostu. Královským lvům se ale v zápase výjimečně nezdařilo téměř nic. I když dokázali reagovat na první branku soupeře, ve druhé polovině utkání prokázal silný Žďár vysokou efektivitu, která ho dovedla až k jednoznačnému vítězství 6:1.

Hradec odpověděl na bleskový start soupeře

Stejně jako v Pardubicích, i tentokrát hned z prvního útoku a první střely padl úvodní gól. Ten vstřelil po individuálním úniku kapitán hostů Tomáš Havránek a poslal tak hosty bleskurychle do vedení – 0:1. Poté se i nadále do útoku tlačili více hosté ze Žďáru. Zkoušel to především autor úvodní branky, jeho úniky podél mantinelu ale v této fázi hry k další brance nevedly.

Královští lvi se z úvodního tlaku hostů vzpamatovali krátce před půlkou první třetiny. Při jejich největším tlaku jim byla nabídnuta i přesilová hra. V té si sice vytvořili tlak, branku ale přes pozornou obranu hostů nevstřelili. Ve 14. minutě se však už k vyrovnání dostali. Po rychlé a především přesné kombinaci se z mezikruží prosadil nejlepší střelec Hradce Králové Radovan Pavlík, který tak vstřelil už svoji letošní desátou branku – 1:1.

Po vyrovnávacím úderu byli Hradečtí při chuti a měli několik dalších slibných příležitostí. Tu největší asi Filip Jirásek. Ten zachytil odražený puk a rychlou dorážkou se ho pokoušel dostat za záda Loubala, jenž ale pohotově zacvakl betony a zabránil další rychlé brance. A tak se ke slovu dostali znovu hosté. Po rychlém protiútoku už to vypadalo, že puk ukryje do bezpečí domácí gólman. Byl u něj ale o pár chvilek dříve kapitán hostů Tomáš Havránek a svou druhou brankou v utkání vrátil hostům vedení – 1:2.

Úvod druhé části nepřinesl příjemnou podívanou

Hosté začali druhou třetinu skoro stejně jako tu první. Do samostatného úniku se dostali tři hráči Žďáru, finální přihrávku ale skvěle betonem vykryl Vomáčka. O pár desítek vteřin později se na ledě odehrála situace, ze které všem přihlížejícím zamrazilo v zádech. Po nešťastném střetu v rohu hřiště narazil hlavou na mantinel hostující Petr Marek. Ihned se k němu seběhli přítomní zdravotníci a dlouhé minuty na ledě nevěstily nic příjemného. Nakonec byl na nosítkách odvezen do nemocnice a hosté bojovali ve zbytku zápasu i za něj.

Vzhledem k této situaci se dlouhé minuty nehrálo, hokejisté tak do dalšího pokračování vstoupili trochu vlažněji. Brzy se ale znovu dostali zpátky do tempa. Velký vzruch přišel ve 33. minutě, kdy byl Martin Nečas v úniku faulován a nájezd si mohl zopakovat z trestného střílení. To však neproměnil, což nakoplo Královské lvy, kteří vycítili šanci na vyrovnání.

Aktivita domácího celku ale k brance nevedla a soupeř je zaskočil klíčovým třetím úderem. Brzy po buly ujel obraně Hradce Havránek a přihrávkou zpoza brány vyzval svého spoluhráče ke skórování. Nutno podotknout, že Martin Nečas se této příležitosti ujal na jedničku. Puk poslal pd břevno a dal tak zapomenout na svou předchozí nevyužitou šanci. Hradec po tomto gólu opět začal pohledně tvořit, ke skórování to ale pořád nevedlo.

Žďár navýšil skóre až do hrozivé podoby

Hradečtí před třetí třetinou ještě doufali v obrat, ale už ve 43. minutě inkasovali znovu. Žďár se blýskl pohotovou kombinací v přesilovce, Nečas tentokrát vyzval křižným pasem ke skórování Matěje Štefku, který puk poslal pod horní Vomáčkovu tyč – 1:4.

Takové vedení si už nováček extraligy, který prožívá snovný vstup do sezóny, vzít nenechal. Byl nadále na koni a ještě dokázal své vítězství potvrdit dalšími dvěma údery. Nejprve se přesilovkovým sólem a zasunutím pod brankářovy betony prosadil Michal Nedvěd, poté zakončil kombinaci do prázdné brány Martin Kaut.

Královští lvi ještě ve zbývajících minutách předváděli snahu zkorigovat nepříjemné skóre, obrana soupeře ale pracovala spolehlivě a velmi jistý brankář hostů Matěj Loubal za svá záda druhý puk nepustil. Žďár nad Sázavou tak vysokou výhrou 6:1 sesadil hradecké mladíky z čela tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 2
Vítek Fanderlik 0 0 0 -1 2
Martin Hejna 0 0 0 -1 2
Patrik Hidveghy 0 1 1 0 2
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 -1 2
Adam Jonáš 0 0 0 -1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Denis Martinec 0 0 0 -1 0
Štěpán Matějček 0 1 1 -1 0
Dominik Matouš 0 0 0 -1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Filip Moník 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 1 0 1 0 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 2
Josef Šimůnek 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 27 6 21 77,78 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Gratuluji soupeři k zaslouženému vítězství. Věděli jsme, že má výbornou první pětku, která mu vyhrává zápasy, a přesto jsme si s ní neporadili. Dala nám pět gólů ze šesti. Dostali jsme lekci, ze které se musíme poučit. Musíme se zase vrátit k naší disciplinované hře a poctivé práci, kdy jeden hráč bojuje za druhého, a potom můžeme být úspěšní.

Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou):
Z Hradce to jsou pro nás zlaté tři body, byl to vyrovnaný zápas a nám to tam ke konci napadalo. Hradec je jeden z nejsilnějších soupeřů, se kterými jsme hráli, a podle mě bude stoprocentně v první čtyřce. Hráli jsme zodpovědně zezadu a podržel nás gólman, který v důležitých momentech za stavu 1:1 a 1:2 nepustil gól. Musím klukům poděkovat. Samotné nás překvapuje, kam až to jde, kéž by nám to takhle vydrželo dál. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale pořád to bereme jako body k záchraně, což byl před sezónou náš jediný cíl. Musíme být pořád nohama na zemi.