Zápasy mládeže
ne 5.1.2014 | Tomáš Lysý, Martin Voltr

Mladší dorost po svátcích skvěle zabodoval, vyhrál na ledě třetí Jihlavy

Zápasové menu

Jako první ze tří hlavních kategorií hradecké mládeže si svůj start v novém roce odbyli mladší dorostenci. A zvládli ho na jedničku! Jihlavskou Duklu v probíhající sezóně ještě neporazili, přesto tentokrát dokázali na jejím ledě uspět za tři body. Výsledek se zrodil až ve druhé polovině zápasu, kdy Královští lvi mířili do černého čtyřikrát a gólman Tomáš Vomáčka byl navíc blízko čistému kontu, to mu ale domácí dvě minuty před koncem bohužel překazili.

Po vánoční pauze se začalo pomaleji

První minuty zápasu příliš šancí nenabídly. Kombinace vázla a oba týmy se po vánoční pauze na ledě spíše rozehrávaly. Většina akcí tak končila na útočné modré nebo nepřesnou přihrávkou ve finální fázi. Za zmínku tak stála snad jen střela Filipa Moníka z konce první minuty, kdy těsně minul levý horní roh Škarkovy branky.

Kolem poloviny první třetiny už byly k vidění první gólové příležitosti. V situaci dva na jednoho se řítil na hradeckou klec Najman s Kousalem, první jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, gólmana Vomáčku však nepropálil a neuspěl ani následnou dorážkou, kterou jeden z hráčů hostů vytáhl z brankové čáry.

Jako první si zahrál přesilovku Hradec. Radim Šalda střelou od modré rozezvučel jen levou tyč za Škarkem. Také Dukla hrála krátce nato přesilovou hru, ale úspěšné rovněž nebyla. V závěru třetiny se řítil na Vomáčku útočník domácích Oščádal, ale obránce Lvů Fanderlik ho čistě zastavil. Když neuspěl v dalším úniku proti gólmanovi Hradce ani Najman, šlo se do kabin za bezgólového stavu.

Hradec se domácímu týmu utrhnul

Také druhá třetina začala hodně nepřesnou hrou, důkazem toho budiž čtyři zakázaná uvolnění během úvodních tří minut hry. Střela Hroudného ze začátku čtvrté minuty jakoby naznačila menší tlak hostů. Štohanzl následně zblízka z pravé strany nepřekonal Škarka a na jihlavského muže v brance si nepřišel ani střelou z mezikruží Fanderlik.

Na druhé straně vystřelil po akci Oščádala Mejzlík, ale Tomáš Vomáčka si prostor u pravé tyče pohlídal. Krátce poté vypálil od modré dělovku Najman, ale gólman hostů i přes ztrátu stability vyrazil puk. Po této akci zůstal ležet za brankou hostů Štěpán Matějček a jen za pomoci spoluhráčů se byl schopen dostat na střídačku. Také v prostřední dvacetiminutovce hrál jako první přesilovku Hradec, ale až na střelu Pavlíka těsně vedle pravé tyčky si v ní větší příležitost nevypracoval.

Krátce po polovině zápasu byl už ale bezgólový stav zápasu prolomen. Po tlaku Hradce Králové vystřelil od modré Fanderlik, puk po jeho střele našel před Škarkem nejrychleji Radovan Pavlík a střelou zblízka poslal svůj tým do vedení – 0:1.

Na druhé straně se Mejzlík uvolnil přes Fanderlika, ale po kličce doprava trefil jen boční síť. Tři minuty před koncem druhé části tak už vedli Hradečtí o dvě branky! Byl u toho opět obránce Fanderlik, který vystřelil od modré a těsně před Škarkem tečoval puk do levého horního rohu šikovně Martin Hejna – 0:2.

Za Duklu mohl snížit krátce poté Jan Prokš, který se po individuální akci dostal před Vomáčku, ale při zakončení byl hákován a sudí Jeletz nařídil trestné střílení. To však sám faulovaný neproměnil, když po kličce do bekhendu nedokázal zvednout puk.

Rychlý gól prakticky pojistil vítězství

Hodně důležité bylo, že Hradci Králové se povedl bleskový vstup do třetí třetiny. Po šestnácti vteřinách vznikl před Škarkem menší závar, ve kterém se nejlépe zorientoval Patrik Hidveghy – 0:3! O pár vteřin později se navíc řítil na gólmana Dukly Filip Jirásek, ale tentokrát byl strážce svatyně červenožlutých úspěšnější.

Hradečtí mladíci byli lepší a troufali si na útočné výlety i ve vlastním oslabení, ale kapitán Pavlík v samostatném úniku nepropálil jihlavského brankáře. Královští lvi měli i další šance, z pravé strany se na branku domácích řítil znovu Pavlík, který Škarka nepřekonal a dorážku nenasměřoval do branky ani Hroudný.

Tři minuty před koncem ale přece jen stvrdil výhru Lvů Filip Moník, který se zblízka prosadil po přihrávce Hejny – 0:4. Hradecký brankář Tomáš Vomáčka byl už hodně blízko vychytané nule, ale z té se nakonec radovat nemohl. Dvě minuty před koncem mu ji totiž pokazil Kryštof Chylík, jenž se prosadil střelou z bezprostřední blízkosti po přihrávce Pražáka – 1:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vítek Fanderlik 0 2 2 4 2
Martin Hejna 1 1 2 2 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 2 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 2
Filip Jirásek 0 0 0 -1 0
Adam Jonáš 0 0 0 0 0
Tomáš Kynčl 0 1 1 2 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Denis Martinec 0 0 0 -1 0
Štěpán Matějček 0 1 1 2 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 2 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Filip Moník 1 0 1 1 0
Radovan Pavlík 1 0 1 3 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 24 1 23 95,83 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Musíme kluky pochválit, protože hráli týmově, aktivně presovali po celém hřišti a všechny čtyři góly dali z výborné práce v předbrankovém prostoru.