Zápasy mládeže
čt 9.1.2014 | Martin Voltr

Mladší dorostenci spláchli Rebely útočnou vlnou v prostřední části

Zápasové menu

Vyhrát v zápase dvě třetiny, a přesto zůstat bez bodu? I to se v hokeji stává, často po zásluze. Přesně to byl případ čtvrtečního střetnutí mladšího dorostu s posledním Havlíčkovým Brodem, který sice pod Bílou věží uspěl v první a třetí části, jenže druhá třetina patřila naprosto jednoznačně Královským lvům. Vstřelili v ní čtyři góly a i když se jim proti papírově nejslabšímu soupeři ne všechno povedlo podle představ, s jistotou dokráčeli ke třetímu vítězství v řadě. Vůbec poprvé v sezóně!

Povedený brejk přisoudil hostům překvapivý náskok

Hradec začal tak, jak mu role favorita velela. Od úvodu byl aktivnějším týmem, hlavně pohyb první formace dělal soupeři problémy. Brankář David Marek si první zajímavější zákrok připsal po pěti minutách, kdy efektně do lapačky schoval střelu průbojného Štohanzla.

Rebelové se ale postupem času začali také osmělovat, přispěla k tomu i drobná zaváhání v hradecké rozehrávce. V jednom takovém okamžiku podržel Lvy proti Michálkovi Michael Weiss, chvíli nato neměl při nahození od modré čáry šanci cokoli vidět a oddechl si, že puk šel mimo.

Nebezpečnější však byly útoky domácích. Pěkným průnikem se blýskl Dominik Matouš, zajímavá byla taky jedovka Martina Hejny. Jenže po nepřesné pasáži inkasovali Královští lvi ránu do vazu! V sedmnácté minutě se dlouhá nahrávka Benáka dostala až k Viktoru Michaličkovi, který v sólu trochu se štěstím prostřelil Weisse a poslal Rebely do vedení – 0:1.

Hradecký uragán: 21 střel, 4 góly

Hradečtí si do druhé třetiny přenesli početní výhodu. A ta se ukázala jako hodně důležitá! Patnáct sekund před jejím koncem si totiž do středu hřiště najel Štěpán Matějček a posunul puk kapitánovi Radovanu Pavlíkovi, který přesně zakončil a zařídil vyrovnání – 1:1.

Lvi navíc vzápětí hráli další přesilovku. V ní mohli paradoxně inkasovat, jenže soupeři se přečíslení dva na jednoho vůbec nepovedlo. A tak přišel trest! Povedenou spolupráci předvedli tentokrát Mikuláš Matouš se zakončujícím Martinem Štohanzlem, jenž našel místo u první tyče a ve 26. minutě obrátil vývoj utkání – 2:1.

Od této chvíle už byl na ledě prakticky jen jeden tým. Na domácích bylo vidět, jak si ohromně věří, hosté naopak spočinuli pod těžkou dekou. Další gól jim mohl dát Dominik Matouš, který ale svou kličku nedokázal před prázdnou klecí zakončit.

Ještě před završením třicáté minuty ale přišla pro Rebely třetí pohroma. Unikajícího Martina Hejnu museli faulovat, hradecký útočník tak dostal druhou šanci z trestného střílení a po chvilkovém kvedlání se nemýlil. V čase 32:41 navíc Hejna vyšperkoval krásný tandem s Radovanem Pavlíkem a hradecký lídr už to neměl těžké. Během dvanácti minut tak Hradec totálně převrátil vývoj čtvrteční bitvy – 4:1!

Rebel korigoval, na víc ale neměl

Hosté před třetí třetinou zareagovali střídáním brankářů. David Marek sice na inkasovaných gólech vinu nenesl, přesto trenéři Rebelů sáhli k impulsu a mezi tři tyče se postavil Miroslav Hanák. Jeho první chvíle přišla po třech minutách, kdy se proti němu řítil Martin Hejna, ale pravák v brankovišti hostů zasáhl bezchybně lapačkou.

Stejnou část výstroje musel použít na druhé straně Michael Weiss proti švihovce Veverky. Jinak domácí soupeře do žádných šancí nepouštěli, vepředu už ale často hráli na krásu a když se jim v některé z mnoha akcí nepovedla finální přihrávka, celý útok vyzněl do ztracena.

Hokejisté z Vysočiny se tak ještě postarali o dramatizaci závěru střetnutí. Osm minut před koncem třetí třetiny využil Pavel Hendrych momentu překvapení a na jeho rychlou otočku kolem tyče nestihl Weiss zareagovat – 4:2.

Vzápětí hráli hosté dokonce dvojici přesilových her, jenže na Královské lvy nedokázali najít recept. I když ve třetí třetině Rebel domácí mladíky mírně přestřílel, Weiss nebyl ani zdaleka tak zaměstnaným mužem, aby se vedení jeho týmu otřásalo v základech. Hradečtí mladší dorostenci tak už zápas bez výraznějších potíží dotáhli do tříbodového konce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vítek Fanderlik 0 0 0 0 0
Martin Hejna 1 1 2 1 0
Patrik Hidveghy 0 1 1 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 0 0
Adam Jonáš 0 0 0 1 2
Tomáš Kynčl 0 0 0 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Denis Martinec 0 0 0 -1 0
Štěpán Matějček 0 1 1 -1 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Mikuláš Matouš 0 1 1 1 0
Jakub Moník 0 0 0 1 0
Filip Moník 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 2 0 2 0 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Martin Štohanzl 1 0 1 0 0
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michael Weiss 60 20 2 18 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Přestože se nám podařilo vyhrát, s výkonem spokojeni nejsme. Po dobrém výkonu v Jihlavě si už kluci mysleli, že jim teď všechno půjde samo, že nemusí bojovat a bruslit, že si každý může na ledě dělat, co ho napadne. Věřím, že si všichni hráči uvědomili, že takový výkon nám v nedělním derby na výhru stačit nebude.

Milan Kraučuk (HC Rebel Havlíčkův Brod):
Dvě třetiny jsme byli Hradci rovnocenným soupeřem a vyhráli jsme je, ale rozhodla ta prostřední, která nám utekla. Přestali jsme si držet místa a začali lítat za kotoučem. To byla voda na mlýn domácích. Oni si umí nahrát puk a vždycky byli ve volném prostoru, kde jsme my nebyli. Rychle bruslili a my jsme to zkrátka nestíhali, tím vynikla jejich kombinační hra. Hradec hraje dobrý hokej.