Zápasy mládeže
čt 20.2.2014 | Rudolf Bernart, Martin Voltr

Skvěle! Mladší dorostenci se vítěznou dohrávkou dotáhli na třetí Liberec

Zápasové menu

Hradečtí mladší dorostenci dál potvrzují svou výbornou formu v novém kalendářním roce! Ve čtvrtek je na domácím ledě čekal dohrávaný zápas proti Liberci, který mohli v případě vítězství v tabulce dohnat. A to se jim také povedlo. Dvoubrankový náskok z druhé třetiny i přes liberecký nápor udrželi a v závěru si gólem do prázdné brány pojistili nesmírně cenný zisk. Sedm kol před koncem základní části sahají po postupu do play-off, teď to chce udržet vítězný krok!

První dějství odpovídalo vyrovnanosti obou týmů

Hned zkraje zápasu bylo zřejmé, že se bude bojovat o každý centimetr ledu. Oba týmy nasadily vysoké tempo a každý přítomný divák musel být s kvalitou hry spokojený. Domácí tým sice střílel, Žajdlík v brance Liberce nemusel řešit žádnou složitější situaci.

To jeho protějšek, domácí Tomáš Vomáčka, musel hned v úvodní desetiminutovce chytit dvě tutovky. Nejprve na něj sám ujížděl Martin Jursa, ale Vomáčka skvělým bruslením neodkryl ani kousek místa k zakončení. Poté efektním semaforem lapil ránu Solenského, za což sklidil potlesk diváků.

Přestože se hrálo ve vysokém tempu, obě obrany fungovaly bezchybně, takže gólových příležitostí bylo v první třetině jako šafránu. Úvodní dějství tedy zůstalo bezbrankové.

Přehlídka šancí a dva góly v liberecké síti

Do druhé třetiny vlétli hosté doslova jako uragán. Vomáčka se musel několikrát zaskvět, aby udržel čisté konto. Když už se v oslabení zdálo, že je překonán, obětavým zákrokem zblokoval šanci Liberce domácí obránce. Domácí hrozili z brejků, ale několik skvělých zákroků si připsal i Žajdlík.

Ve 35. minutě atakoval Solenský domácího brankáře, za což putoval na trestnou lavici. Tu si ale Královští lvi dlouho nezahráli, protože o pár vteřin později ho následoval Kryšof Hroudný. A možná i díky menšímu počtu hráčů na ledě padl první gól. Skvělé dovednosti předvedl Radovan Pavlík, který ihned po buly v obranném pásmu potrestal díru v liberecké obraně a pohotovou kličkou otevřel skóre zápasu – 1:0.

Téměř okamžitě ale mohl být opět stav vyrovnaný, Zacharova dorážka proplachtila kolem hradecké branky snad jen o centimetry. Svěřenci trenéra Martince se naopak snažili vstřelit druhou branku, aby pojistili své vedení. O to se nakonec postaralo trio Jaroslav Dvořák, Filip Jirásek a Kryštof Hroudný. Poslední jmenovaný dokončil krásnou souhru svých spoluhráčů pohotovou střelou, na kterou neměl brankář Žajdlík nárok – 2:0.

Domácí přečkali dvojnásobné oslabení a mohli slavit

Taktika Liberce do třetí třetiny byla zřejmá. Vstřelit co nejrychleji kontaktní branku, a dostat se tak na dostřel soupeři. Jenže trenér Tomáš Martinec naordinoval svému týmu precizní defenzivu, díky které se hosté jen těžce dostávali za modrou čáru.

A mohli to být zase domácí, kdo se mohl radovat. Radovan Pavlík se elegantně zbavil svého strážce a ujížděl sám na Žajdlíka, ten jeho pokus vystihl. Zafungovalo tak staré hokejové pravidlo Nedáš – dostaneš. Ihned po Pavlíkově šanci se do útoku dostal Samuel Solenský, který se s ničím nemazlil a střelou schovanou za obránce snížil na rozdíl jediné branky – 2:1.

Hostům vlila vstřelená branka krev do žil. Hnali se do jednoho útoku za druhým, přečíslení dva na jednoho vyřešil skvěle Vomáčka. Jenže domácí se vrátili ke své hře a zodpovědnou hrou si hlídali své vedení. Radovan Pavlík jel znovu sám na brankáře, ale i tentokrát byl šťastnější liberecký muž v masce.

V posledních dvou minutách by se u hradeckých fanoušků krve nedořezal. Po dvou vyloučeních domácích měl Liberec k dispozici dvojnásobnou přesilovku a mačkal svého soupeře v jeho obranném pásmu. Pak ale fauloval jeden ze svěřenců trenéra Plodka a výhoda se zmenšila. Liberci poté nepomohla ani power-play, naopak kapitán Radovan Pavlík vystihl přihrávku a se Štěpánem Matějčkem uháněli dva na jednoho, navíc na prázdnou branku. Neponechali nic náhodě, a potvrdili tak hradecké vítězství – 3:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 1 0
Martin Hejna 0 0 0 -1 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 1 0 1 2 2
Filip Jirásek 0 1 1 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 1 2
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 1 1 1 4
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 2 0 2 1 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 1 2
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Vítězství je pro nás hodně cenné. Liberec má ve svém středu některé na svůj věk opravdu výborné hokejisty, a ti nám zle zatápěli. Chvílemi jsme měli veliké štěstí. V posledních zápasech je náš výkon jak na houpačce, střídáme světlé okamžiky s neuvěřitelnými chybami. Někteří hráči ročníku 98 musí hodně přidat, už by měli vedle bojovnosti přidat i hokejovou kvalitu. Jinak je ale opravdu skvělé sledovat kluky, jak moc chtějí do play-off mezi nejlepší čtyři týmy a jak v zápasech bojují na hranici svých možností.

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec):
Zápas byl absolutně vyrovnaný, mohli jsme vyhrát my i Hradec. Nakonec se to povedlo jemu a gratuluji domácím k vítězství, dotáhli se na nás v tabulce. V první třetině jsme měli několik slibných šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Naopak Hradec ve druhé třetině své šance využil. V závěru zápasu jsme nedokázali proměnit přesilovku pět na tři.