Zápasy mládeže
čt 27.2.2014 | Jan Vavřina, Martin Voltr

Vedoucí Dukla ukončila mladším dorostencům sérii šesti vítězství

Zápasové menu

Po necelém týdnu sehráli hradečtí mladší dorostenci další zápas o samotné první místo tabulky. Na domácím ledě jim byla soupeřem jihlavská Dukla, která se ovšem z čela nenechala sesadit a pomstila se Lvům za novoroční porážku. Především dvěma slepenými brankami před koncem druhé třetiny sáhla v rovnocenném duelu po vítězství v konečném poměru 5:1.

Jihlava se v první části dostala do vedení

Šlágr 31. kola odstartovala slibná šance hostů. Po dvaceti vteřinách hry se skákající kotouč dostal na hůl Najmana, který ho však zblízka nedokázal usměrnit mezi tyče. Hradecká ofenziva o sobě dala poprvé vědět po čtyřech minutách hry, když se ke střele dostal Filip Moník. Následnou možnou dorážku přerušila posunutá branka hostů. O chvíli později nabídl tým z Vysočiny Lvům přesilovou hru, ti ji ale nesehráli vůbec dobře. Naopak se musel mít na pozoru Vomáčka, kterého prověřil Kousal.

Hrálo se ve vysokém tempu, ale příliš pohledných akcí k vidění nebylo. V polovině deváté minuty zamkla hradecká první formace Jihlavu v jejím pásmu, nebylo z toho ale nic kromě Pavlíkovy střely, která se však ke gólmanovi v červeném dresu nedostala. Těsně před polovinou první třetiny si zahrála premiérovou početní výhodu také Dukla a nutno dodat, že byla mnohem nebezpečnější než ta v hradeckém podání. Agilní Smutný se dostal ke dvěma nebezpečným střelám. První udržel Vomáčka mezi betony, druhou nevědomě tečoval hradecký obránce a nadělal svému kolegovi v brankovišti spoustu starostí.

Ve dvanácté minutě si připsal Vomáčka další povedený zákrok. K Najmanovi se dostal ve středním pásmu puk, se kterým se jihlavský první centr protlačil až před brankoviště. Zblokovanou střelu dokázal hradecký brankář ze vzduchu v pádu lapit. Hned vzápětí tečoval kotouč na druhé straně Hejna, ani tentokrát se skóre neměnilo. To se už nedá říct o akci, která se zrodila tři a půl minuty před první přestávkou. Michal Smutný se dostal na hranici kruhu ke střele, kterou Vomáčka nedokázal udržet, a puk doskákal za brankovou čáru – 0:1. Po obdržené brance byli paradoxně aktivnější domácí, k žádné vyložené šanci se však nedostali.

Třetina plná šancí přinesla dvě branky hostů

Stejně jako první třetina, tak i ta druhá začala velkou šancí, tentokrát na straně Hradce. Po půlminutě hry ujel hostující obraně Pavlík, ale svůj bekhendový blafák poslal jen na tyč. Domácí dostali další možnost na srovnání skóre v podobě přesné přihrávky brankáře Kořenáře na hůl Hejny, ten ale prázdnou bránu z ostrého úhlu netrefil.

Hra se oproti první části dost otevřela a nejvíce práce měli brankáři, zejména ten domácí. V sedmatřicáté minutě drželi Jihlavští kotouč dlouho v útočné třetině, poté se k němu ale dostal Pavlík a znovu pádil sám na bránu. Ani tentokrát Kořenář nekapituloval, a to ani po dorážkách Štohanzla. Jen co jihlavská obrana ustála tento nápor, mohl se i její kapitán dostat do samostatného úniku, na útočné modré čáře ale kotouč nezpracoval.

Do další velké šance se dostala dvojice Hejna – Dvořák. Střelu prvního jmenovaného vyrazil Kořenář před sebe na Dvořáka, jenž z bezprostřední blízkosti nedokázal dopravit kotouč za ležícího brankáře. Hradecká obrana jako by chvílemi nechávala svého brankáře občas na holičkách, jako například v čase 36:30. To Mejzlík našel mezi kruhy volného Vladimíra Oščádala, jenž poslal hosty střelou na vyrážečku do dvoubrankového vedení – 0:2. I přes obdrženou branku byl hradecký brankář pro svůj tým výraznou oporou, což potvrdil úspěšným zákrokem proti Chylíkovi, který na něj jel zcela sám.

Necelé čtyři minuty před koncem druhé periody už to ale bylo o tři branky. Tvrdou střelu Vomáčka vyrazil nahoru, padající kotouč už se zdál být pro Hradecké v bezpečí za brankovou čárou, když ho ze vzduchu dokázal usměrnit do brány Pavel Kousal, čímž dal konečný výsledek druhé třetině – 0:3.

Lvi po vstřelené brance ožili, víc jich ale nepřidali

Do třetí třetiny šel vedoucí tým tabulky s cílem neinkasovat, což se mu dlouho dařilo. Dokonce svůj náskok ještě navýšil na rozdíl čtyř branek, když se ve dvojnásobné přesilovce prosadil po chytré přihrávce Mejzlíka opět Pavel Kousal, jenž jen usměrnil kotouč pod horní tyč – 0:4. Hra bylo i nadále svěží, k vidění byla spousta osobních soubojů, šancí i bruslení.

I přes nepříznivé skóre domácí zbraně neskládali a v čase 47:57 se dočkali i oni branky. Šalda tvrdě střílel od modré čáry a těsně před brankářem se puk otřel o stínícího Martina Hejnu. I tak dokázal Kořenář puk zkrotit, ale ne dostatečně, po vypadnutí tak doklouzal za brakovou čáru – 1:4. Vstřelená branka znamenala ještě špetku naděje na dotažení výsledku, Hradci jako by narostla křídla. V následujícím střídání mohl ještě více zdramatizovat zápas Filip Moník, ale svou šanci promarnil.

Lvi vycítili šanci a začali kousat, což se nelíbilo zejména jihlavské obraně, která před svým brankářem přiostřila. Veškeré naděje Východočechů ale utnul necelých osm minut před koncem Ondřej Najman, jenž vyřešil přečíslení dvou na jednoho nejjednodušeji, jak mohl. Nic nevymýšlel a střelou golfem na vzdálenější tyč vrátil Jihlavě čtyřbrankový náskok. Ačkoliv nebyla o další šance nouze, branka už nepadla, a tak si Jihlava odvezla zpod Bílé věže cenné tři body za výhru 5:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 -1 0
Martin Hejna 1 0 1 -2 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 2
Kryštof Hroudný 0 0 0 -1 0
Filip Jirásek 0 0 0 0 2
Tomáš Kynčl 0 0 0 -2 2
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 0 0 -3 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 -3 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 1 1 -3 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 2
David Voňka 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 36 5 31 86,11 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Výsledek 1:5 je pro nás trochu krutý. Jihlava však měla od první třetiny lepší pohyb, vyhrávala osobní souboje a celkově působila velice organizovaně. My jsme sice měli několik šancí, ze kterých jsme mohli dát gól, ale prostě nám chyběla ta jiskra z posledních zápasů. Soupeři gratulujeme.


Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava):
Myslím, že jsme viděli vyrovnané utkání od začátku do konce. Za stavu 0:1 měl soupeř dvě až tři velké šance, které ale neproměnil. My jsme byli produktivnější, a proto jsme vyhráli.