Zápasy mládeže
pá 10.1.2014 | Martin Voltr

Důležitý zápas junioři nezvládli, Poruba je semlela ve druhé třetině

Bitvu o první místo sehráli v prvním povánočním kole hradečtí junioři, kteří mohli v případě vítězství ve vzájemném duelu přeskočit vedoucí Porubu. Zápas ale bohužel dopadl úplně jinak. V prostředním dějství si soupeř na hradeckém ledě dělal, co chtěl, vyhrál ji o sedm gólů a v tabulce má už pětibodový náskok. Po krutém debaklu 3:9 nezbývá než věřit, že v neděli proti Havířovu přijde úplně jiný den, který juniorku zase nastartuje k povedenějším výsledkům.

Hradec na ztrátu odpověděl gólem do šatny

Hradec toužil bitvu proti prvnímu celku tabulky začít aktivně už od prvních okamžiků. K tomu mu po dvou minutách pomohla úvodní přesilovka zápasu, v níž sice domácí svého soupeře celou dobu drželi v pásmu, ale šanci si vypracovali jedinou. Volný Matěj Suk v ní po pohledné kombinaci dokázal trefit kotouč. A tak přišel trest! Hned jak byla Poruba v plném počtu, vydala se dopředu, a co se nepovedlo z přečíslení Schwarzovi, dokonal Martin Havránek přesnou tečí Kotasovy nabídky od modré – 0:1.

Hostující celek to viditelně nakoplo. Hradečtí se naopak zmáhali pouze k propagačím útokům, ve kterých jim hodně chybělo k opravdovému ohrožení brankáře Šrámka. Obrana naopak v řadě momentů propadala, což soupeři přineslo několik možností v podobě brejků. Jeden takový zakončoval Rataj, Veselý se však výtečně přesunul.

Hradec se do hry vrátil zase v početní výhodě, kdy za Šrámkem zvonila tyč po střele Lukáše Kastnera. Když neuspěl z mezikruží ani Martin Bartoň, přišla na řadu zase silná pasáž Slezanů. Všechny jejich šance ale domácí gólmam pochytal a hosté museli vzápětí litovat! V čase 19:34 totiž okamžitě po buly pálil Lukáš Žemlička a přesnou trefou mezi Šrámkovy betony zařídil moc důležité vyrovnání – 1:1.

Sedm gólů ve strašidelné druhé části

Co ale přišlo ve druhé třetině, to na domácí straně nikdo nečekal ani v tom nejhorším snu. Lvi do ní přitom vstoupili výborně, po pár sekundách měl gólovou šanci Michal Procházka, ale v bekhendovém zakončení mu kotouč ujel.

A pak to začalo. Když se Poruba poprvé od přestávky dostala do útočného pásma, Denis Brnčál rovnou uháněl na Veselého sám. Rozhýbal si ho a puk poslal mezi betony. Další bleskový protiútok po třech minutách zakončili hosté sice až napodruhé, ale přesto úspěšně, když Ratajovou zpětnou přihrávkou před bránu nemohl pohrnout Dalibor Mihal. Najednou to bylo 1:3.

Chvíli před polovinou zápasu si Slezané zahráli první početní výhodu, která trvala pouhých třináct sekund. Pak totiž Jakub Baca vyslal přesný projektil, který se od břevna odrazil za Veselého záda. A když v čase 29:14 zakončil Denis Brnčál akci Poruby svým druhým gólem večera, na Františka Veselého už to bylo moc a mezi tři tyče se postavil Jan Jeřábek – 1:5.

Ani tak nepříznivý stav ještě hradecké hokejisty nepoložil, vzápětí totiž předvedli vynikající přesilovku. Žádný střelecký pokus však za záda bezchybného Šrámka nedostali a zanedlouho už zase začalo jejich manko narůstat. Za záda domácího náhradníka nejdříve propadla přízemní střela Pavla Pobuty a poté mířil za lapačku přesně Tomáš Král – 1:7.

Z hradecké třetiny hrůzy to ale ještě nebylo všechno, Poruba totiž dokázala zužitkovat i svou druhou přesilovku zápasu. Po Mihalově střele zůstal kotouč za Jeřábkovými zády, odkud ho za brankovou čáru dopravil Tomáš Rataj. Hostům ve druhé periodě vyšlo totálně všechno, domácí naopak těžko mohli uvěřit stavu 1:8, který na jejím konci svítil v malé hale hradeckého stadionu.

Aspoň jedno dějství Hradečtí vyhráli

V poslední dvacetiminutovce se už zápas pochopitelně jen dohrával, ale rozhodně není pravda, že by o nic nešlo. Hradečtí si totiž chtěli aspoň částečně zvednout sebevědomí do dalších duelů. K tomu vykročili po necelých šesti minutách, kdy se rychlým výpadem do pásma blýskli Nedvídek s Michalem Procházkou a druhý jmenovaný snadno doklepl přesnou přihrávku do odkryté klece – 2:8.

Hosté ale přece jen dokázali v obraně Královských lvů nacházet další okénka. Dvojici přečíslení v rychlém sledu ještě zastavil Jeřábek, ale když se v tom druhém dostal k dorážce Vojtěch Holaň, přibližil hradecké mladíky nechvalně proslulé desítce – 2:9.

Ta se však naštěstí nezrodila. Poruba sice měla k dispozici ještě dvě početní výhody, ale deset sekund před koncem paradoxně ve vlastní přesilovce inkasovala z hokejky dorážejícího Martina Bartoně – 3:9. Hradec tak alespoň třetí třetinu vyhrál, nicméně po závěrečné siréně neměl ani nejmenší důvod k radosti. Ba naopak.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 1 1 2 1 0
Lukáš Bezděk 0 0 0 -2 0
Drahoš Jebavý 0 0 0 0 0
Lukáš Kastner 0 0 0 -3 0
Daniel Klemenc 0 0 0 -2 0
Jan Kulhánek 0 0 0 -2 12
Martin Matějček 0 0 0 -1 2
Lukáš Nedvídek 0 2 2 1 0
Ondřej Novotný 0 0 0 0 0
Tadeáš Ouzký 0 0 0 -1 0
Michal Procházka 1 0 1 0 0
Tomáš Půlpán 0 1 1 -3 0
Dominik Rejl 0 0 0 0 0
Jan Skála 0 0 0 1 2
Daniel Souček 0 0 0 -3 0
Matěj Suk 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 0 0 0 -2 2
Jan Tvrdík 0 0 0 -2 0
Lukáš Žemlička 1 0 1 -3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jan Jeřábek 31 20 4 16 80,00 0 0
František Veselý 29 18 5 13 72,22 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Musíme konstatovat, že zápas vyhrálo mužstvo, které šlo za vítězstvím kolektivně, dravě a přímočaře. Bohužel jsme propadli v katastrofální druhé třetině, kterou jsme prohráli 0:7. Pozitivum můžeme hledat ve třetí třetině, která nám snad pomůže do dalšího zápasu.

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba):
Kdyby nám před utkáním někdo řekl, že v Hradci vyhrajeme 9:3, asi bychom mu řekli, že není zcela normální. Dvě třetiny byly naprosto vyrovnané, ale v té druhé na co jsme sáhli, to nám spadlo do brány. Na soupeře jsme se připravovali celé Vánoce. I když se opticky zdálo, že je více na puku, utkání jsme zvládli dobře takticky a obrannou hrou jsme Hradec nepouštěli do vyložených šancí. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, ale Hradec je pro nás pořád soupeř číslo jedna. Každý zápas je každopádně úplně jiný, zítra hrajeme s Krkonošemi a jak se nám utkání povedlo dneska, zítra se povést nemusí.

Fotogalerie