Zápasy mládeže
ne 12.1.2014 | Martin Voltr

Druhá část nevydařeného víkendu. Junioři doma podlehli i Havířovu

Na první hrací víkend nového roku by hradečtí junioři nejradši zapomněli. Po vysoké prohře s Porubou na vlastním ledě nestačili ani na Havířov, který pod Bílou věží uspěl se svou hrou z pevné obrany. Po dvou třetinách vedl o tři branky a gól Lukáše Kastnera v závěru neznamenal víc než snížení na konečných 1:3. Lvi se tak v tabulce propadli za svého soupeře a na postupové první místo ztrácejí už osm bodů.

Nepříjemný gól 43 sekund před sirénou

Zapomenout na nevydařenou partii s Porubou a postavit celou hru zase od začátku, to byl hlavní úkol hradeckého mužstva, které bylo v úvodních minutách aktivnější. Brzy přišly v bezprostřední blízkosti před brankovištěm šance Rejla a Tvrdíka, které trochu se štěstím lapil brankář Gabler. I domácím ale byla v zadních řadách přízeň nakloněna, to když Suchý tečoval nabídku od modré do tyče.

Královští lvi sice často kombinovali v útočném pásmu, jenže soupeř je do mnoha střeleckých pozic nepouštěl. To se nezměnilo ani v první početní výhodě po faulu v desáté minutě.

Slezany naopak úvodní přesilovka dostala do tempa a František Veselý se měl pořádně co ohánět. V jeho lapačce skončila skrytá bomba Křibíka, roztažený brankář pak lapil i nebezpečnou dorážku Suchého. Když ale přišel těsně před přestávkou druhý faul hradeckých barev, soupeř už byl nekompromisní. Šmídova nepřesná rána se od zadního hrazení odrazila na druhou stranu pásma, kde číhal připravený Jan Křibík a kotouč z první napálil do odkryté sítě – 0:1.

Havířov bránil a trestal z brejků

Ve druhé třetině se tak dlouho na gólový úder nečekalo a bohužel přišel na stejné straně. Vyčesaný poslal dlouhou nahrávku Janu Divišovi, který udělal několik temp do pravého kruhu a pak z velkého úhlu našel místo pod betony stojícího Veselého – 0:2.

To už byl pro domácí tým hodně nepříjemný stav. Pokoušel se ho zlomit nejmladší útok, jehož kombinaci zakončoval z mezikruží Jan Tvrdík, ovšem Gabler okamžitě vykopl svůj beton. Hradecké snahy pak zbrzdilo vyloučení a také domácí brankář se musel činit. Znovu to bylo proti Divišovi, ale tentokrát byl František Veselý úspěšnější.

Východočechům se proti houževnatému soupeři stále nedařilo dostávat do gólových příležitostí. Ojedinělou měl Lukáš Nedvídek, který se krásně zbavil obránce, jenže pak nenašel místo ve výstroji gólmana. A když dostali Hradečtí možnost přesilovky, přišel pravý opak toho, v co doufali. Do přečíslení totiž prchli Vyčesaný s Dominikem Suchým a druhý jmenovaný snadno dopravil vyraženou střelu do prázdné brány – 0:3.

Kastnerova parádička nestačila

Na obrazu hry se po druhé přestávce nic nezměnilo. Havířov měl dávno nahráno a stačilo mu pokračovat v nastoleném tempu, z hradecké strany sice přicházela velká snaha, ale vepředu to byla jen křeč.

Soupeř čekal na možnosti z přečíslení, které postupem času začaly přicházet. Diviš v brejku tři na jednoho netrefil prázdnou bránu, další možnosti pak nevyužili ani Graca se Suchým, kteří zakončovali okamžitě bez přihrávky. Veselý se musel mít neustále na pozoru.

Královští lvi své obrovské střelecké trápení přece jen prolomili. Stalo se tak dvě a půl minuty před koncem, kdy Martin Matějček krásným pasem vyslal do sóla Lukáše Kastnera. Hradecký forvard si dovolil věc, na kterou by si jiní netroufli, ani kdyby vedli o deset gólů – s hokejkou mezi nohama překonal Gablera po vzoru Tomáše Hertla a vykřesal jiskřičku naděje – 1:3.

Minutová hra bez brankáře už ale domácím barvám štěstí nepřinesla. Hradečtí spustili velký nápor, třeba Matějčkova dělovka stála za to, jenže na výsledku se nic nezměnilo. Havířov se tak dokonale pomstil za první vzájemný zápas a svého soupeře navíc v tabulce přeskočil.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 -1 0
Pavel Hlavatý 0 0 0 0 0
Drahoš Jebavý 0 0 0 0 0
Lukáš Kastner 1 0 1 1 0
Daniel Klemenc 0 0 0 -1 2
Martin Matějček 0 1 1 0 4
Lukáš Nedvídek 0 0 0 -1 0
Ondřej Novotný 0 0 0 0 0
Tadeáš Ouzký 0 0 0 1 0
Michal Procházka 0 0 0 0 0
Tomáš Půlpán 0 0 0 -1 0
Dominik Rejl 0 1 1 1 0
Jan Skála 0 0 0 -1 0
Daniel Souček 0 0 0 -1 2
Matěj Suk 0 0 0 -1 0
Daniel Šeps 0 0 0 0 0
Jan Tvrdík 0 0 0 -1 0
Lukáš Žemlička 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 28 3 25 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Bohužel jsme zase narazili na dobře organizované mužstvo, které zřejmě přijelo do Hradce odbránit prvních dvacet minut. Byli jsme sice aktivnější a soupeře jsme skoro nepustili ze třetiny, ale bohužel to bylo bez efektu a po vyloučení v závěru třetiny jsme inkasovali. Od druhé třetiny soupeř bránil poctivě střední pásmo systémem 1 – 4 a i když jsme hráčům důrazně kladli na srdce, aby nastřelovali kotouče, ztráceli jsme je ve středním pásmu. Soupeř jednoduše zakončoval a trestal nás po hrubých chybách. Gól na 1:3 už byla jenom slabá náplast, v power-play jsme další gól nestihli dát. Gratulujeme soupeři k vítězství.

Jaromír Venglář (AZ Havířov):
Věděli jsme, že domácí mají výborný první útok. Zápas jsme samozřejmě chtěli hrát z obrany a čekat na příležitosti, což se nám povedlo. Myslím, že mužstvo hrálo až na jednu drobnou chybu šedesát minut a kromě začátku utkání, kdy jsme potřebovali přežít ten tlak, jsme domácí ani nepustili do šancí.

Fotogalerie