Zápasy mládeže
pá 24.1.2014 | Jan Vavřina

Junioři poprvé v novém roce doma vyhráli. Krkonoše porazili podruhé 5:0

Zápasové menu

Hradečtí junioři prohráli tři z posledních čtyř utkání, a tuto nelichotivou bilanci chtěli zlepšit proti Krkonoším, které letos už jednou porazili. Hosté přijeli po Bílou věž pouze s deseti hráči do pole, a bylo to znát zejména ve třetí třetině, kdy jim odcházely síly. Lvi postupně zpřesnili zakončení a díky čtyřem brankám v závěrečné periodě porazili Krkonoše podruhé 5:0.

Hradec využil hned první přesilovku

Hosté přijeli pod Bílou věž pouze v deseti hráčích, ale v první třetině to nebylo vůbec znát. Stejně jako domácí velmi dobře bruslili, ale oproti Hradci se dostávali do menšího počtu šancí. Byli to ale právě oni, kdo si připsal první střelu zápasu, a to po ráně Srnského. Lvi postupně přebírali iniciativu hry a dostali se k několika nebezpečným střelám, které lapil dobře chytající Čáp.

Právě na něm si vylámalo zuby několik hradeckých útočníků včetně Daniela Klemence, jenž během jednoho střídání vyslal tři střelecké pokusy. Nejnebezpečnější byla jeho druhá rána, která se otřela o spojnici. Ve třinácté minutě byli diváci svědky prvního vyloučení, a to na straně Krkonoš. Domácí s nabídnutou přesilovou hrou naložili na jedničku. Po jednadvaceti vteřinách posunul na modré čáře puk na Martina Matějčka Lukáš Nedvídek, hradecký bek nic nevymýšlel, nahodil kotouč zápěstím do chumlu před bránou, a ten už si cestu do brány našel – 1:0.

Ihned po inkasované brance opustil klec hostující brankář Josef Čáp, jenž do tohoto okamžiku předváděl bezchybný výkon. Do brankoviště se nově postavil Martin Abrahám. Po tomto kroku byly v krátkém časovém sledu vyloučeny oba týmy, žádná gólová příležitost k vidění ale nebyla. Domácí se pokusili o podobnou akci jako v případě první přesné trefy, tentokrát golfovou ránu z hole Matějčka Abrahám vyrazil a následně i chytil. Po svižné první třetině byl stav utkání příznivější pro Hradecké.

V prostřední části brankáři příliš práce neměli

Největší brankovou příležitost propásli hosté hned v první minutě druhé třetiny. Kadavý udělal od modré čáry pár kroků, velmi tvrdě vypálil, ale Bernart si na kotouč sáhl a vyrazil ho do rohu. Defenzivy obou týmů se z tohoto okamžiku poučily a začaly lépe bránit. Útočníci se jen těžko dostávali do šancí, a tak se brankáři chvílemi museli snad i nudit.

Před polovinou zápasu se ti hostující zase vystřídali a do brankoviště putoval opět Čáp. Vážnější vzrušení ale proběhlo před domácím brankářem, kde byl po střele Tatara zasažen do hlavy Kulhánek. Od neštěstí ho ochránilo plexisklo na jeho přilbě. V 36. minutě si hosté zahráli sedmnáct vteřin trvající dvojnásobnou přesilovou hru, ale využít ji nedokázali. Naopak se v oslabení do slibné příležitosti dostal Nedvídek, který si vylámal zuby na Čápovi.

Všichni tři brankáři, kteří do prostředního dějství zasáhli, příliš práce neměli. Když už na ně nějaká střela letěla, dokázali ji v klidu vyrazit nebo chytit. Hra, která byla ve druhé třetině plná nepřesností, tak další branku nepřinesla.

Domácí v závěru zlepšili koncovku

Do závěrečné periody vstoupili velmi aktivně domácí, kteří jako by navázali na první třetinu. Ve třetí minutě mohl navýšit skóre Půlpán, ale jeho rána po čistě vyhraném buly Nedvídka skončila na břevnu hostující svatyně. Na začátku 48. minuty už to 2:0 skutečně bylo. Bezděk od pravého mantinelu nahodil kotouč před bránu, kde číhal Jan Tvrdík a dokázal puk dostat za Čápa.

Třetí branka v zápase padla po sérii šancí. Nejprve Čápa neprostřelil Půlpán, na druhé straně si nikdo z hostů nedojel pro poskakující kotouč před hradeckým Bernartem. Hned z protiútoku tedy udeřili zase domácí. Daniel Šeps se ze středního pásma protáhl téměř do rohu útočné třetiny, odkud se protlačil kolem první tyče před hostujícího brankáře a se štěstím propasíroval puk za jeho záda.

Domácí tyto dvě branky nakoply, hosty naopak srazily do kolen. I proto přišlo navýšení na 4:0. Běžela 57. minuta, když vyslal Bezděk pas mezi obránce na Daniela Klemence, který se ze samostatného úniku trefil mezi Čápovy betony. Minutu a třináct vteřin na to přišlo uzavření brankového účtu. Z pokračujícího tlaku vytěžil pátou branku Lukáš Žemlička, jenž se prosadil z otočky. Závěrečná siréna byla jistě vysvobozením pro dvanáct statečných hostů, kterým rychle docházely síly. I přes prohru 0:5 podali v Hradci Králové velmi sympatický výkon.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 1 1 2 0
Lukáš Bezděk 0 2 2 2 0
Lukáš Kastner 0 0 0 0 0
Daniel Klemenc 1 0 1 2 0
Jan Kulhánek 0 0 0 2 2
Martin Matějček 1 0 1 0 2
Lukáš Nedvídek 0 1 1 0 0
Tadeáš Ouzký 0 1 1 2 2
Tomáš Půlpán 0 1 1 0 2
Dominik Rejl 0 1 1 2 0
Jan Skála 0 0 0 0 0
Daniel Souček 0 0 0 2 0
Viktor Stoilskij 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 1 0 1 2 0
Jan Tvrdík 1 0 1 2 0
Lukáš Žemlička 1 0 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Rudolf Bernart 60 18 0 18 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
V prvních dvou třetinách, jak už je poslední dobou u nás zvykem, jsme se trápili v koncovce. I když jsme dobře bruslili a kombinovali, tak nám nešla střelba. Do zakončení jsme nechodili a nebyli důrazní, proto jsme po dvou třetinách vedli jenom jednobrankovým rozdílem. O druhé přestávce jsme hráčům důrazně kladli na srdce, aby hráli zodpovědně a stříleli s důrazem. Jsme rádi za to, že se nám to podařilo a poprvé v novém roce doma jsme vyhráli.

Radovan Biegl (HC Krkonoše):
Myslím, že se zase nemáme za co stydět, kluci to odehráli se vztyčenou hlavou. Hráli jsme na to, co jsme měli. Dokud nám stačily síly, tak to bylo velice dobré a nadějné. Místo toho, abychom ze šance dali na 1:1, tak jsme z protiútoku inkasovali na 2:0. Domácí se dostali do pohody a pak nám strašně rychle odcházely síly, protože jsme hráli na deset lidí. Kluky obdivuju a nezbývá mi než jim poděkovat a Hradci pogratulovat k výhře.