Zápasy mládeže
ne 2.3.2014 | Ondřej Novotný, Martin Voltr

Přestřelka juniorů nevedla ke šťastnému konci, Havířov vyhrál pod Bílou věží 6:5

Duel tabulkových sousedů Ligy juniorů svedl dohromady Hradec Králové s Havířovem. A rozhodně se bylo na co dívat! Domácí hokejisté předvedli vynikající první třetinu, ve druhé se ale karta dokonale otočila. Královští lvi pak sice ještě zvládli vyrovnat, jenže Havířov v závěru převzal ztracené vedení zpět a na druhý Hradec se dotáhl na odstup dvou bodů. Na jménu týmu postupujícího do baráže to už ale nic změnit nemohlo, prolínací soutěž si definitivně pojistila Poruba.

Úvod patřil aktivnímu týmu domácích

Hradec začal střetnutí aktivnější hrou, což vedlo i k první velké šanci. Tu připravil pár vteřin po úvodním buly Lukáš Nedvídek, jenž ujel havířovským obráncům po levém křídle a poslal puk křižně na pravou stranu. Tam číhal Drahoš Jebavý, jeho tvrdý projektil ale našel hostující brankář ve své lapačce. Hosté byli i nadále pod tlakem a tak se Erik Gabler musel činit i nadále. Nutno podotknout, že úspěšně, a i to možná po čtyřech odehraných minutách konečně nastartovalo také hosty. Ti se začali vydávat na polovinu Hradce, jenomže Bernart zasahovat příliš nemusel.

Z rychlých přechodů do útočného pásma začali těžit i Hradečtí. Po jednom takovém bylo vhazování po pravé ruce Gablera, ze kterého po přihrávce od Michala Procházky vypálil pohotově Drahoš Jebavý a Královští lvi šli do vedení 1:0.

Po obdržené brance se k pořádné střele dostali i hosté. Michal Cháňa si vybruslil od pravého mantinelu k mezikruží a vyslal povedenou střelu, se kterou si ale Bernart dokázal poradit. Hra se dostávala do pořádně rychlého tempa, což předvedl i domácí Jebavý, jenž si dokázal kličkou obhodit dva havířovské obránce a poslal puk za svá záda, kde k pěkné střele natáhl Procházka a Gabler se už poněkolikáté musel vyznamenat.

Když už si s pukem nedokázal poradit, přišla branková situace z desáté minuty. Martin Bartoň šikovně objel hostující branku a nahrával k pravému kruhu, odkud střílel Lukáš Kastner. Ten poslal Lvy o pravou tyčku Gablerovy klece už do dvoubrankového trháku – 2:0. Po této brance se tempo hry ještě zvýšilo a přibývalo také tvrdších střetů. Důkazem toho byl i aktivní Jebavý, který nejdříve nedokázal proměnit své sólo v branku a ani následnou střelu od pravého mantinelu.

Havířov hrál ve druhé třetině jako vyměněný

To, co předvedli hráči hostů ve druhé třetině, bylo z jejich strany obdivuhodné. Ihned po úvodní buly se musel začít činit Bernart, ani jeho snažení ale nepřekazilo první branku hostů, která přišla již po dvaceti vteřinách hry. Jan Diviš předvedl nejdříve dobrou práci, když se dokázal uvolnit od domácího beka a následně pěkně vystřelit. Tuto střelu domácí brankář vyrazil do vzduchu, kde z první zakončoval na hraně vysoké hokejky Michal Vyčesaný – 2:1.

Netrvalo dlouho a hosté byli již znovu v útočném pásmu. Hradci se dlouho nedařilo vyhodit, čehož chtěl využít Weisser, Bernart ale puk našel fantasticky v lapačce. Havířov svůj tlak přece jenom dokázal proměnit ve vyrovnávací branku. Ta přišla ve 28. minutě, kdy zpoza brány nahrával Tomáš Matějek na připraveného Jana Diviše, který dokázal skórovat – 2:2. Ihned poté mohli Havířovští v obrovské šanci přidat další branku, Bernart se ale znovu vyznamenal.

Hra se poté na chvíli nepatrně uklidnila, hosté ale měli pořád ve druhé třetině navrch a to, po čem toužili, nakonec přišlo. V 34. minutě Michal Vyčesaný dostal v mezikruží puk a přesně zakončil o břevno za záda Bernarta – 2:3. Ke konci druhé třetiny se ještě na chvíli dostali do útoku domácí, pokaženou třetinu už ale nikdo z nich napravit nedokázal.

Šest branek v dramatické poslední třetině

Třetí třetinu začali lépe domácí, kteří semkli Havířov na jeho polovině, k pořádnému zakončení se ale nikdo nedostal. A tak se po necelých dvou minutách vydali do útoku hosté a zakončili ho hned úspěšně! Zaváhání domácích hráčů využil pohotovou střelou Tomáš Matějek a Slezané tak už odskočili na dvoubrankový rozdíl – 2:4.

Východočeši se po dlouhé době dokázali prosadit až ve 49. minutě, a to z útoku, který jako útok ani zamyšlen nebyl. Matěj Matějček nahazoval od poloviny na Gablera, který puk velice špatně zpracoval a nakonec ho propustil mezi betony. Tato situace Hradec Králové viditelně nastartovala a Havířov mu navíc nabídl početní výhodu. V té dostal od pravého mantinelu ideální nahrávku Matěj Matějček, jenž dvěma brankami během dvou minut zadělal na pořádné drama – 4:4.

To ale hosté hodně rychle chtěli zažehnat. Tentokrát si totiž vzali v 53. minutě slovo, a byl to kdo jiný než Michal Vyčesaný, který překvapil otočkou zpoza brány Bernarta a dovršil tak svůj hattrick. Hostům to ale nestačilo a chtěli si vzít svůj dvoubrankový náskok nazpět. Tak se stalo čtyři minuty před koncem základní hrací doby, kdy Tomáš Matějek zachytil špatné vyhození Hradce a dělovkou od modré vstřelil již šestý gól hostů – 4:6.

Hradec však dokázal ještě snížit, to když 71 vteřin před sirénou bekhendem zakončoval svoji akci Lukáš Nedvídek a bylo to 5:6! Domácí nakonec zkusili ještě hru bez brankáře a díky faulu hostů hráli necelou minutu 6 na 4, kýžené ovoce to ale už nepřineslo.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 1 1 0 0
Lukáš Bezděk 0 0 0 0 0
Pavel Hlavatý 0 0 0 0 4
Drahoš Jebavý 1 0 1 0 2
Lukáš Kastner 1 2 3 0 0
Jan Kulhánek 0 0 0 0 0
Martin Matějček 2 0 2 0 2
Lukáš Nedvídek 1 0 1 0 0
Ondřej Novotný 0 0 0 0 0
Michal Procházka 0 1 1 0 0
Dominik Rejl 0 0 0 0 0
Jan Skála 0 0 0 0 0
Daniel Souček 0 0 0 0 0
Viktor Stoilskij 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 0 2 2 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Rudolf Bernart 60 36 6 30 83,33 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Voříšek (Královští lvi Hradec Králové):
Utkání jsme začali dobře, hráli jsme dobrý celoplošný hokej a dobře jsme bránili. Ve druhé třetině ale soupeř zápas otočil. Ve třetí třetině jsme dokázali srovnat na 4:4, potom jsme ale po dvou hrubých chybách našich obránců dvakrát inkasovali. Nakonec jsme dokázali ještě snížit na 5:6 a soupěř ještě fauloval, my jsme odvolali brankáře, ale ve hře 6 na 4 se nám utkání už nepovedlo zremizovat. Chtěl bych poděkovat hráčům za bojovnost, vytknout pouze hrubé chyby a pogratulovat soupeři k vítězství.

Jaromír Venglář (AZ Havířov)
První třetina byla z naší strany mizerná, myslím si, že jsme ji mohli prohrát ještě větším rozdílem. O přestávce jsme tak trošku promluvili hráčům do duše, oni ale mají v sobě bojovného ducha a asi si to řekli i mezi sebou. Myslím, že ten vstup do druhé třetiny domácí trošku podcenili, protože jsme najednou byli zase lepší my. Ve třetí třetině to jsou takové ty zápasy, co nemají trenéři rádi. Mám na mysli to, že je zápas už skoro rozhodnutý a pak je zase remíza. Výsledky typu 5:6 trenéři také nemají moc rádi, protože každý chce jen útočit a nikdo nebrání. Ale kdo by po první třetině řekl, že nakonec vyhrajeme. Proto jsme rádi, že jsme vyhráli. Je to takové dohrávání zápasů bez motivace, ale takový je hokej.

Fotogalerie