Zápasy mládeže
pá 21.2.2014 | Martin Voltr

Vítězství vůle! Starší dorostenci bušili na ústecká vrata tak dlouho, až je prolomili

Zápasové menu

Hodně těžkou partii sehráli starší dorostenci po dvou předchozích porážkách. Tým z Ústí nad Labem, který bojuje o udržení, sice na svém ledě prakticky po celý zápas přehrávali, ale dlouho se jim nedařilo proměňovat šance a soupeř dokonce z brejku udeřil. Královští lvi však vytrvali a v posledních deseti minutách svou snahu korunovali vytouženým obratem. Po vítězství 2:1 jsou zase o něco blíž postupu do play-off, v sobotu je čeká jeden z klíčových duelů proti Litvínovu!

Hradec útočil od samého začátku

Už v první minutě šli Hradečtí poprvé do oslabení, které ale zvládli ubránit velmi dobře. Jakmile hráli v pěti, přebrali podle očekávání aktivitu a na dlouhé momenty se usazovali v pásmu soupeře. Gólové příležitosti si však vypracovat nedokázali, nejnebezpečnější byla střela Tomáše Drašnara z mezikruží, která šla těsně vedle.

Ústečtí Lvi vyčkávali na protiútoky, a jeden takový vedl k nečekané šanci pro Famila Amirova. Před Františkem Veselým se k němu šťastně odrazil puk, ale hradecký brankář ze své branky dostatečně povyjel.

Obrana Severočechů, která čelila permanentnímu hradeckému tlaku, přece jenom začala postupem času povolovat. Dvě zajímavé pozice ze stejného místa měl Vlastimil Šeda, poprvé jeho střelu z první zneškodnil Robin Zvědělík špičkou betonu, podruhé Šeda netrefil kotouč dobře. Hradec v první třetině zpomalila trojice vyloučení, jinak měl hru plně pod kontrolou.

Proměněný únik poslal hosty do vedení

A na obrazu hry se ve druhé třetině prakticky nic nezměnilo. První velkou šanci měl sice z brejku ve vlastním oslabení ústecký kapitán Macek, dál už ale útočná aktivita patřila zase domácímu výběru. Ještě v téže přesilovce klepali na bezbrankový stav Zahradník s Malinským, první jmenovaný pak měl dokonce výbornou možnost rovněž v oslabení, ale s ústeckým brankářem si pořád nevěděl rady.

Vyloučení udávala tempo hry i nadále. V polovině zápasu měli Hradečtí přesilovku plnou tvrdých střel od modré čáry, ani jedna se ale neujala a zakrátko přišel trest. Ústečtí hokejisté prchli do přečíslení tří proti dvěma, které sehráli parádně a Martin Tůma už jen nastavil do Mackovy nabídky hokejku – 0:1.

To byl pro domácí favority samozřejmě velký šok. Okamžitě zase pokračovali ve svém tlaku, který s blížícím se koncem druhé třetiny sílil. Jenže nula na jejich kontě zůstávala pořád. Nezměnil to ani dorážející Chalupa, ani pohotový Malinský, ani nebezpečná dvojička bojovníků Malík–Hnik.

Vytrvalost nesla ovoce, zrodil se zasloužený obrat

Královské lvy v úvodu třetí části opět srážela nedisciplinovanost. Vůbec nejtěžší chvilku celého utkání si prožili ve 47. minutě, kdy hráli 57 sekund ve třech proti pěti. Ve výhodné přesilovce měl zvýšení na hokejce Ondřej Kopta, ale před prázdnou bránou mu dorážku skvěle zastavil natažený beton Františka Veselého.

A to se ukázalo být zlomovým momentem celého utkání! Deset minut před vypršením základní hrací doby se totiž hradeckým mladíkům konečně podařilo najít recept na fantasticky chytajícího Zvědělíka. Malinský na něm sice v přesilovce ztroskotal, ale čtyři vteřiny po jejím skončení protlačil střelu z pravého kruhu kolem tyčky Tomáš Zahradník a domácí střídačce spadl obrovský kámen ze srdce – 1:1.

Mladí Královští lvi po celý zápas věřili, po vyrovnání pokračovali ve své aktivitě a toužili strhnout vedení na svou stranu. A to se jim povedlo! Marek Malinský hledal najíždějícího Davida Chalupu, ale od ústecké brusle se mu vrátil kotouč zpátky na hokejku a Malinský ho bez potíží poslal do prázdné brány přesouvajícího se Zvědělíka – 2:1!

Severočeši, kteří většinu utkání tahali za kratší konec provazu, se s tím samozřejmě nechtěli smířit. V závěru ještě nakopli svá kormidla, dostali se i ke hře bez brankáře, ale hradecká obrana už jim nic nedovolila. Tři body z velmi náročného zápasu zůstaly na domácí půdě!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 2
David Gančarčík 0 0 0 -1 2
Štěpán Havránek 0 0 0 0 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 0
Filip Hronek 0 0 0 0 4
David Chalupa 0 1 1 2 0
Filip Luštinec 0 0 0 1 0
David Malík 0 0 0 -1 0
Marek Malinský 1 1 2 2 4
Patrik Miškář 0 0 0 0 2
Vlastimil Šeda 0 0 0 0 0
Emil Veselý 0 0 0 2 0
David Voříšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Zahradník 1 0 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Po dvou venkovních utkáních, která se nám moc nevydařila, jsme věděli, že si potřebujeme naklonit štěstěnu zpátky na svoji stranu. Protože jsme ji asi nějakým způsobem urazili. Kluci to dokázali svou vůlí a bojovností, zápas chtěli zlomit, i když se nám nedařilo. Měli jsme šance, puk skákal po brankovišti a po čáře, ale pořád jsme nebyli schopni dát gól. Kluci ale pořád věřili a já jsem rád, že to urvali svoji bojovností. Je lepší takový zápas, než kdybychom vyhráli 10:0. Mužstvo ukázalo svůj charakter. Doufejme, že nám to vydrží a zase nás to nastartuje na lepší vlnu.

Vít Borůvka (HC Slovan Ústečtí Lvi):
Bylo to fyzicky náročné utkání, Hradec dobře bruslil a často nás dostával pod tlak. My jsme si s tím nedokázali poradit, nedovedli jsme hru posunout o pásmo dál. Chtěli jsme hrát ze zabezpečné obrany a počkat si na nějaký brejk, které někteří naši hráči umí sehrát. Může nás mrzet přesilovka pět na tři, ve které jsme měli šanci do prázdné brány, ale na druhou stranu Hradec měl takových šancí daleko víc. Porážka nás mrzí, ale musím uznat, že Hradec byl lepším týmem a vyhrál zaslouženě.