Zápasy mládeže
pá 28.2.2014 | Martin Voltr

Starší dorostenci nestačili držet krok s namotivovaným Havířovem

Zápasové menu

Už v pátek si mohli hradečtí starší dorostenci definitivně pojistit postup do play-off. Soupeřem jim ale byl Havířov, který mocně bojuje o udržení poslední postupové pozice, což bylo na jeho hře od začátku znát. Za svou nesmírně aktivní hru si vysloužil vítězství 4:1, i když Královští lvi rozhodně šance také měli. Teď však nesmí věšet hlavy, v sobotních 12 hodin přivítají na domácím ledě Porubu.

Havířov od začátku prokazoval velkou chuť

Hradec šel už po 17 sekundách hry do čtyř, což víceméně udalo tempo celé první třetině. Hostům se sice přesilovka nepovedla, ale aktivita byla od začátku na jejich straně. Další početní výhodu si zahráli po osmi minutách, ovšem mohla pro ně dopadnout naopak – před brankářem Šimečkem totiž kvedlal s pukem po Drašnarově vypíchnutí Patrik Miškář, do sítě ho ale nedostal.

Plná pozornost byla soustředěna na Františka Veselého, který musel chytat jednu havířovskou střelu za druhou. Ve 12. minutě ale nestačil. Paradoxně to bylo během přesilovky jeho týmu, kdy přišlo velké zaváhání v rozehrávce a únik Jakuba Orsága, který si Veselého rozhýbal a zakončoval do prázdné brány – 0:1.

Autor otevírací branky měl v průběhu první třetiny i další příležitosti. V 15. minutě ho ale rozesmutnila vyrážečka Veselého a když v dalším střídání přenechal zakončení Wróbelovi, opět byl domácí brankář proti. A tak mohl přijít zase trest, zničehonic (jak jinak než v oslabení) prchnul dopředu Tomáš Drašnar, jenže na Šimečka si nepřišel. I tak byl ale nejtěsnější stav milosrdný pro Královské lvy, kteří se většinu času jen bránili.

Hradečtí se zapojili do akce, ovšem znovu inkasovali

Po přestávce se ovšem pod Bílou věží rozpoutala oboustranně skvělá partie. Soupeři se střídali v rychlých protiútocích a Hradec byl jen kousek od vyrovnání! Velké příležitosti ale neproměnili Miškář s Hnikem, stejně tak z trestného střílení David Chalupa. Ten si ho mohl dokonce zopakovat kvůli předčasnému vyjetí Šimečka z brankoviště, ovšem po tyčce z prvního pokusu v tom druhém ztroskotal na brankáři.

Branková konstrukce pomohla hostům i o pár chvil později po rychlém vykroužení Davida Gančarčíka zpoza brány. V polovině třetiny se ale rozehrál příběh soubojů havířovských forvardů s Františkem Veselým. Domácí brankář skvěle zasáhl třeba proti kapitánu Bednářovi, ovšem ve 33. minutě kapituloval z dorážky Daniela Kurovského – 0:2.

Největší porce práce však Veselého teprve čekala. David Malík totiž fauloval Jakuba Orsága a pro oba zápas skončil – Orság se zraněným kolenem okamžitě odstoupil a Malík vyfasoval trest na 5 minut a do konce utkání. Hosté ale dlouhou přesilovku nevyužili, stejně tak ani trestné střílení, které rovněž dostali k dipozici. Hradecký gólman stále držel svému týmu naději na výhru.

Úprava stavu přišla pozdě, body zamířily na východ

Domácí vládli do třetí části opravdu hodně aktivně. Vysloužili si přesilovku, ve které dvakrát pálil ze svého bodíku na pravém kruhu Vlastimil Šeda, jenže poprvé se mu rána nepovedla a poté trefil zase jen havířovskou tyčku.

Hradecká snaha stále nedopadala na úrodnou půdu, obrana soupeře držela opravdu pevně. Deset minut před koncem základní hrací doby navíc přišel po rychlém přečíslení třetí gól v síti Východočechů. Co se Kamilu Wróbelovi nepovedlo napoprvé, dokonal přesnou tečí střílené nabídky svého obránce Kisse – 0:3.

Kamil Šimeček ale čisté konto neudržel, Hradečtí ho přece jen překonali. A zároveň dokázali vyrovnat bilanci gólů v oslabení. Tomáš Zahradník se s ničím nepáral a přesnou střelou přes obránce ještě vykřesal záblesk naděje. Jenže Havířov si už triumf vzít nenechal, což definitivně stvrdil z mezikruží Kryštof Fejko. Tým, který body potřeboval s naprostou nutností, je také získal – 1:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 1 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 -1 2
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 -1 2
David Gančarčík 0 0 0 -1 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Tomáš Hofman 0 0 0 -1 0
Filip Hronek 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 1 1 -1 2
Filip Luštinec 0 0 0 -3 0
David Malík 0 0 0 0 25
Marek Malinský 0 0 0 -2 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Vlastimil Šeda 0 0 0 -1 0
Emil Veselý 0 0 0 -2 14
David Voříšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Zahradník 1 0 1 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 35 4 31 88,57 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Nechali jsme hrát soupeře to, co chtěl. Nebyli jsme připraveni, že prakticky už hraje play-off a do všeho chodí naplno, snaží se bojovat o každý puk. Nám se to nedařilo a nevyvarovali jsme se chyb, ať už v obranné fázi, nebo tím, že jsme několikrát jeli sami na bránu a nedali gól. Vylámali jsme si zuby na gólmanovi a celkově na agresivní zodpovědné hře, kterou Havířov praktikoval. Vyhrál naprosto zaslouženě, od samého začátku jsme tahali za kratší konec. Teď je potřeba, aby se z toho kluci probrali, protože každý zápas je jiný, o čemž jsme se v soutěži přesvědčili několikrát. Pokud kluci přistoupí k utkání zodpovědněji a zlepší se nám koncovka, určitě to půjde a Porubu se zase pokusíme obrat o body.

Martin Janeček (AZ Havířov):
Na utkání jsme se hodně připravovali, protože minulý víkend jsme si situaci v cestě do play-off strašně zkomplikovali. Jsem strašně rád, že to tentokrát kluci zvládli, protože jsme věděli, že proti nám stojí výborný Hradec, který nás doma úplně rozstřílel. Cením si toho, že jsme hlavně od druhé třetiny začali být herně ukáznění a hráli jsme bez faulů, i přesto, že máme jednoho hráče škaredě zraněného. Společně jsme šli za vítězstvím a teď se pojedeme porvat o další tři body ke klíčovému zápasu do Pardubic.