Zápasy mládeže
so 1.3.2014 | Martin Voltr

Starší dorostenci porazili Porubu po nájezdech a jsou v play-off!

První ze dvou extraligových mládežnických kategorií slaví úspěch, starší dorostenci si po roční odmlce znovu zahrají play-off! Rozhodlo o tom vítězství nad Porubou, které se rodilo hodně složitě. Hosté totiž díky výtečnému startu vedli po šesti minutách už o dva góly, ale Královští lvi zvládli vyrovnat a tuhý souboj v nájezdech rozhodl Tomáš Zahradník. Pak už mohl díky dvěma získaným bodům všem spadnout velký kámen ze srdce!

Úvod byl v jasné režii porubských mladíků

Utkání odstartovalo v podobném duchu jako to páteční proti Havířovu, od začátku totiž byli výrazně aktivnější hosté. Hned ve druhé minutě jim to vyneslo přesilovku, kterou také využili, když za záda Františka Veselého zapadla tečovaná střela Jonáše Mládka – 0:1.

Navíc to netrvalo dlouho, než se porubští mladíci odpoutali na rozdíl dvou branek. Postarali se o to Gřeš se zakončujícím Janem Olšrem, který z první parádně trefil hradecký růžek – 0:2. Hradec mohl bleskově zaregovat, Tomáš Hofman byl totiž v úniku faulován, jenže trestné střílení zakončil vysoko nad branku.

O zajímavé momenty opravdu nebyla nouze a většinu jich měli na svědomí hosté. Buď ale nedokázali přesně zakončit, nebo je zastavil ve výborné formě chytající František Veselý. Především jeho zákroky mohly dodat spoluhráčům sebevědomí, které v 11. minutě přetavili v kontaktní branku. Nahození od modré čáry se chvíli motalo před brankovištěm, než ho Tomáš Drašnar poslal o břevno do sítě – 1:2.

Zanedlouho navíc mohlo být vyrovnáno, reprezentační brankářka Poruby Klára Peslarová ale zvládla i na ledě zneškodnit Miškářovu dorážku a Šeda pak v jasné pozici netrefil puk před prázdnou bránou. Víc příležitostí se ale pořád rodilo na straně hostí, František Veselý skvěle zastavil třeba kličku Gřeše nebo střelu Goly po přihrávce zpoza brány. Elitní útok hostů prokazoval obrovskou kvalitu.

Hradec vyrovnal a mohl mít i víc

Souboj hradeckého gólmana s útočníky soupeře pokračoval i po přestávce v dohrávané přesilovce, kdy si na Veselém vylámali zuby Csomor a pak znovu Patrik Gola. Královští lvi ale zvládli hru postupně vyrovnat a i kouskování hry, způsobené několika vyloučeními, se postaralo o úbytek gólových příležitostí.

O to cennější ale bylo, když přesně v čase 30:00 Hradečtí vyrovnali také skóre! Autor první trefy Tomáš Drašnar tentokrát zpoza brány našel Patrika Miškáře, jenž z bezprostřední blízkosti zavěsil do růžku a jelo se zase od nuly – 2:2.

Královští lvi následně ubránili oslabení a zadní vrátka už si hlídali o poznání lépe než v první polovině zápasu. Aktivita byla na jejich straně a Peslarová měla čím dál víc práce. Nejvíc ji zaměstnával Marek Malinský, který měl také minutu před koncem druhé třetiny obrovskou možnost vstřelit rozdílový gól. Když ale po přečíslení dorážel do prázdné brány, brankářka mu v poslední chvíli skočila do cesty.

Brankářský souboj dovedl utkání k remíze

V poslední dvacetiminutovce už se hra o poznání uklidnila. Ojedinělou šanci měl v prvním střídání opět Marek Malinský, ale jeho souboj s Peslarovou opět skončil vítězně pro černovlasou strážkyni porubské svatyně.

Na obou stranách už byla patrná únava, Hradec i Poruba přece jen hrály druhý zápas ve dvou dnech na tři formace. Až po deseti minutách se obrana hostů začala rozestupovat při četných akcích domácího týmu, ovšem ke gólu to nestačilo. Zahradník už byl Kláře Peslarové příliš blízko, kličkujícímu Tomáši Hofmanovi pak gólmanka puk vypíchla zpod hokejky.

Hosté se ale nenechali zahanbit, utkání se klidně mohlo přiklonit i na jejich stranu. Prvního útoku bylo chvílemi plné hradecké pásmo, především Patrik Gola stále hýřil aktivitou, ale v utkání mu nebylo přáno. Na druhou stranu, základní hrací době odzvonila tyčka, kterou napálil hradecký Vlastimil Šeda. Dělba bodů tak byla spravedlivá.

Jediný Zahradníkův pokus zajistil radost

Hradečtí samozřejmě věděli, že druhý bod by jim zajistil postup. V prodloužení to bylo celkem jasně znát, patřila jim totiž výrazná převaha. Hned po minutě se už málem radoval Tomáš Drašnar, ale Peslarová jeho ránu na druhou tyč vyškrábla lapačkou. Jedenáct sekund před sirénou si ještě domácí střídačka vybrala oddechový čas, nicméně prohrané buly zhatilo šance na rozhodnutí.

V 65 minutách hry napočítal hradecký brankář i jeho protivnice skvělých 41 zákroků a čekala je další práce. Také samostatné nájezdy byly jejich disciplínou, první tři série totiž nepřinesly ani jeden úspěch. Ve čtvrté se ale rozjel Tomáš Zahradník a milimetrovým zakončením o tyčku rozhodl o hradeckém vítězství i o definitivní jistotě postupu do vyřazovacích bojů – 3:2 po nájezdech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 1 1 0 0
Tomáš Drašnar 1 1 2 1 0
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 0 2
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 0
František Hnik 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 4
Filip Hronek 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 0 0 0 0
Filip Luštinec 0 0 0 1 0
Marek Malinský 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 1 0 1 1 4
Vlastimil Šeda 0 1 1 1 0
David Voříšek 0 0 0 0 2
Tomáš Zahradník 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 65 43 2 41 95,35 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
V současné době nehrajeme vůbec dobře. Přidávají se nám k tomu i nervy, protože ta první třetina byla vyloženě o hlavě. Kluci se báli něco udělat a těch chyb tam bylo strašně moc. Jak se říká, že poslední krok bývá nejtěžší, tak jsem si myslel, že tihle mladí kluci jsou trochu splachovací. Ale je vidět, že to jsou pořád jenom lidi, takže zaplaťpánbuh, že jsme se z toho stavu 0:2 dostali a v základní hrací době urvali bod. Nakonec jsme šťastní, že se nám to v nájezdech podařilo rozhodnout, protože to není naše dobrá disciplína. Doufám, že to teď z kluků spadne a zase se vrátíme k té naší hře, protože jinak bychom to v posledních dvou zápasech a pak i v play-off měli složité.

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba):
Utkání se muselo líbit, hrálo se nahoru – dolů. Sice padlo málo branek, ale to bylo tím, že gólmani chytali na obou stranách výborně. Vypadalo to, že Hradec už není v takové formě jako na začátku nadstavbové části. Soupeř nám vyhovoval, hrálo se na velké ploše a dělba bodů byla asi spravedlivá. V první třetině jsme měli dost šancí a klidně jsme mohli přidat ještě gól, ale Hradec taky, brankářka nám opravdu zachytala. Co se týče nájezdů, tam už byl Hradec šťastnější. Se sezónou jsme vyloženě spokojení, šli jsme do ní s cílem zachránit se. Ze začátku jsme se hodně trápili, ale pomohla nám reprezentační přestávka a další část se nám povedla. Opravdu nezávidím tomu, kdo postoupí a jde hrát extraligu, protože je to opravdu obrovský rozdíl.

Fotogalerie