Zápasy mládeže
so 8.3.2014 | Miroslav Fantal, Martin Voltr

Starší dorostenci neuspěli v Olomouci, složení play-off je kompletní

Zápasové menu

Starší dorostenci Královských lvů zamířili na poslední trip nadstavbové části sezóny. V pátek je opět po týdnu čekal soupeř, který nutně potřeboval body k postupu – tentokrát šlo o Olomouc. A domácí svou úlohu potvrdili. Za stavu 3:0 se sice Hradečtí dostali dvěma brankami do kontaktu, vítězství 5:2 ale zůstalo na půdě Hanáků, kteří si tak pojistili play-off. Svěřenci trenéra Jiřího Slabého uzavřou soutěž v sobotu ve Vsetíně, pak už je rovněž čekají vyřazovací boje.

Mora se po zásluze ujala vedení

Olomoučtí hokejisté vstupovali do utkání s výrazně větší motivací než jejich soupeř. Na rozdíl od něj totiž ještě neměli jistotu postupu do vyřazovací části. A podle toho se také úvodní dějství duelu odvíjelo. Už ve druhé minutě zůstal osamocený Kropáč před hostujícím brankovištěm, královéhradeckého gólmana ale bekhendem neprostřelil. Na konci sedmé minuty měli Kohouti ještě větší příležitost jít do vedení. V přečíslení dvou na jednoho ale obdržel Kuba přihrávku příliš pozdě a trefil jen boční konstrukci branky.

Hanáci se ale přeci jen dočkali, a to v polovině jedenácté minuty. Ve středním pásmu si puk vyměnili Kuba s Jiřím Horákem, první jmenovaný jej poté vyslal na pravé křídlo Tomáši Šoustalovi, který tvrdým projektilem našel místo nad vyrážečkou Veselého – 1:0. Východočeši mohli odpovědět vzápětí v početní výhodě, z náporu ale nevytěžili příliš mnoho. Naopak chvíli poté dostali domácí výhodu přesilové hry, která se po necelé minutě zdvojnásobila. A nabídnutou příležitostí Olomoučtí nepohrdli.

V závaru před hostujícím brankovištěm se nejlépe zorientoval Miroslav Kuba, který posunul kotouč mezi betony hradeckého gólmana až za brankovou čáru – 2:0. Radost domácích mohl umocnit ještě před přestávkou Tomek, jím nahozený kotouč ale pouze zazvonil na tyčku hradecké klece.

Za stavu 3:0 se Hradečtí zvedli

V úvodu druhé části si oba týmy vyzkoušely opět hru proti oslabenému soupeři, ani jedno mužstvo ale s výsledkem nehnulo. Stalo se tak až v polovině pětadvacáté minuty a znovu se radovali domácí. Kropáč adresoval kotouč nehlídanému Davidu Janásovi, který bez přípravy napálil puk mezi tři tyče. Tentokrát už ale Lvi odpověděli. Po faulu Rašnera zahrával celek z Hradce Králové početní výhodu, kterou v první branku svého mužstva přetavil Adam Čech. Jeho nahozený kotouč od mantinelu se zastavil až o síť Urbischovy klece – 3:1.

Jen pár vteřin po inkasované brance se domácí provinili opět nedisciplinovaností, během druhého oslabení v řadě ale málem sami skórovali. Do samostatného úniku obdržel přihrávku Štefka, před zakončením byl ale nedovoleně zastaven. Hlavní sudí tak nařídil ve prospěch Kohoutů trestné střílení, Štefka však situaci gólem nevyřešil. V následujících minutách se příliš v normálním počtu nehrálo, velké šance však nepřicházely.

Až necelé tři minuty před druhou přestávkou zahodili snížení na rozdíl jediné branky hradečtí Chalupa se Zahradníkem. Hráči východočeského celku totiž zůstali nikým nehlídaní v bezprostřední blízkosti domácího brankoviště, první jmenovaný ještě vylepšil pozici pro svého spoluhráče, Urbisch ale rychlým přesunem k tyči zamezil hostům skórovat.

Olomouc odmítla drama a pojistila si play-off

Třetí dvacetiminutovku tak Královští lvi začínali s dvoubrankovým deficitem, pár minut po úvodním buly jej ale mohli smazat, nebo alespoň snížit. V rozmezí dvou minut se nechali hned dva domácí hokejisté vyloučit, kromě několikavteřinové výhody proti třem tak hráli Lvi téměř čtyři minuty standardní přesilovku. Ačkoli se během ní neprosadili, chvíli po jejím uplynutí už zvedali ruce radostí nad hlavu. Nahození z hokejky Emila Veselého po odrazu od domácího hráče zaplulo za záda Urbische – 3:2.

Královští lvi tak rázem ztráceli pouhou jednu branku, schylovalo se tak k dramatu. Přesně minutu po vstřelené brance se však nechal vyloučit Tomáš Hofman a Kohouti svou druhou trefou v přesilové hře opět svému soupeři odskočili na rozdíl dvou branek. David Nesvadba vyslal tvrdý projektil od modré, a jelikož před Veselým projel v tu chvíli další domácí hokejista, nemohl gólman Hradce nic vidět – 4:2.

Necelých šest minut před závěrečnou sirénou domácí ještě potvrdili své vedení pátou brankou. Odražený kotouč doputoval na hůl Jana Kropáče, který odrazem o brusle hostujícího hráče poslal puk mezi betony bezmocného Veselého – 5:2. Kohouti poté sice polevili, díky zákrokům svého brankáře ale již neinkasovali. Několik sekund před koncem ještě mohl rozvlnit hradeckou síť Šoustal, v samostatném úniku ale neuspěl.

Nic to však už nezměnilo na konečném bodovém ohodnocení domácího týmu, který získal do tabulky všechny tři body, a zajistil si tak postup do vyřazovací části.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 1 0 1 0 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 -1 2
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 0 0
David Gančarčík 0 1 1 1 2
Štěpán Havránek 0 1 1 -1 0
František Hnik 0 0 0 1 0
Tomáš Hofman 0 0 0 -1 2
Filip Hronek 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 1 1 -1 0
Filip Luštinec 0 0 0 -2 0
David Malík 0 1 1 -1 2
Marek Malinský 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Vlastimil Šeda 0 0 0 -1 2
Emil Veselý 1 0 1 -1 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 38 5 33 86,84 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Tomajko (HC Olomouc):
Všichni jsme nesmírně šťastní, že jsme nakonec doklopýtali do play-off. Uvidíme, jak to bude pokračovat. V zápase proti Hradci to kluci odbojovali. Musím říct, že tohle nám chybělo například v posledních zápasech s Letňany a Pískem. Výhru jsme si zasloužili. Hradec hrál dobře a důrazně, snažil se hrát více do těla a musím říct, že jsme se mu v tom vyrovnali. Více jsme ustávali souboje, jeho zákroky byly na hranici.

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Prohrávali jsme v utkání už o tři branky. Zřejmě měli někteří hráči v hlavách jistotu postupu, takže jsme museli udělat nějaké změny. Bylo to ku prospěchu věci, mužstvo začalo daleko lépe šlapat, dokázali jsme se dostat zpět do hry a snížili jsme na 2:3. Bohužel jsme poté měli vyloučeného hráče, i když si nemyslím, že by to byl až takový faul. A domácí vstřelili branku. Hra už poté nebyla taková. Je to škoda, protože zápas mohl vypadat úplně jinak. Bohužel jsme prohráli, ale život jde dál, v sobotu hrajeme další zápas, takže se musíme připravit, abychom v play-off uspěli.