Zápasy mládeže
čt 13.3.2014 | Martin Voltr

Výborně! Starší dorostenci doma srovnali krok, Slavii přejeli 6:2

Zápasové menu

Tak tohle byla velká paráda! Osmifinálová série starších dorostenců proti Slavii Praha se ve čtvrtek přesunula pod Bílou věž. Přestože favorit z hlavního města vstřelil první i poslední gól zápasu, na Královské lvy neměl – šest branek fantastických hradeckých bojovníků se totiž postaralo o vyrovnání série na 1:1! Už teď je jasné, že na řadu přijde třetí i čtvrtý zápas, které jsou v sobotu a neděli na programu v pražském Edenu.

Hradecká sestava už přivítala zpátky útočníka Marka Malinského, který se dal dokupy po svém sobotním zranění opravdu neuvěřitelně rychle a prokázal, že teď už se není na co šetřit.

Bleskový obrat domácího výběru

Druhá bitva odstartovala pod Bílou věží v obrovském tempu a od začátku se bylo na co dívat. Nebylo divu, že hned ve třetí minutě se poprvé měnilo skóre! Hradečtí museli litovat neproměněného úniku dva na jednoho, neboť když se do něj dostali slávisté, Jan Kolář po ideální Vyskočilově přihrávce neomylně trefil bližší růžek – 0:1.

Jenže domácí se nenechali zahanbit, hned svého soupeře zatlačili a do sedmé minuty stihli stav úplně otočit! Nejdřív si vysloužili přesilovku, v níž Faltýnkovu střelu přesně tečoval Tomáš Drašnar. Následně vyhrál Gančarčík buly na Filipa Luštince, který okamžitě vypálil a puk si znovu našel cestu až do sítě. Luštinec se trefil poprvé ve starším dorostu a na hradeckém stadionu propukla obrovská radost – 2:1!

Ve zbytku první třetiny se Východočeši museli brátit třem přesilovkám soupeře. V hradeckém pásmu vždy spustil nebezpečnou rotaci, jenže domácí se svou obětavostí pokaždé dokázali ubránit. Sami byli vepředu také nebezpeční, zejména díky Tomáši Zahradníkovi, jenž ale neprotlačil puk po otočce kolem brány za Sochůrkova záda a nevyšla mu ani švihovka z levého kruhu.

Skvělý Veselý podržel tým a vedení narůstalo

Do druhé třetiny navíc Hradec vlétl jako uragán a po pouhých 22 sekundách navýšil své vedení. Na výlet se vydal obránce Štěpán Havránek, jehož jemný bekhend zaplul přesně ke druhé tyčce a bylo to o dva – 3:1!

Tento moment odstartoval oboustranně výbornou podívanou. Ještě v téže minutě musel gólovku Havelky zlikvidovat ramenem Veselý, pak se na druhé straně neprosadil Miškář vlivem faulu v poslední možnou chvíli. Územní převaha byla každopádně na straně favorita ze Slavie, který ale neustále narážel na fantasticky chytajícího Františka Veselého. Šmerha s Josefusem asi ještě dlouho přemýšleli, jak mohli nedat.

Ovšem Lvi měli na svých hokejkách také neustálou aktivitu. V závěrečné pětiminutovce prostřední části dokázali v pásmu Pražanů způsobit obrovské zmatky, které je dovedly k další explozi nadšení! Drašnar a Zahradník nemuseli svých neproměněných příležitostí litovat, zastoupil je totiž dorážkou Marek Malinský a po čtyřiceti minutách vedli Hradečtí už 4:1!

Rychlá pojistka a závěr bez starostí o vyrovnávací bod

Obrovská chuť a vůle dávala znát, že tohle vítězství domácí nepustí. Necelé dvě minuty po návratu z kabin navíc přišla další parádní akce. David Malík zpoza brány předložil puk Davidu Gančarčíkovi a hradecký kapitán z první neomylně trefil místo ve druhém koutu brány – 5:1! Ve slávistické kleci následně neúspěšného Sochůrka nahradil mladší dorostenec Jiří Patera.

Slávisté už začali nepříznivému stavu trochu podléhat, v dalších minutách tak hned tři z nich zamířili na trestnou lavici. Přestože třeba aktivní Denis Heldák často znepříjemňoval Hradci rozehrávku a ve druhém oslabení měl i gólovou šanci, Lvi drželi hru pod kontrolou a v minutové dvojnásobné přesilovce udeřili znovu. Čechovu ránu tečoval přesně Marek Malinský a radoval se ze své druhé trefy čtvrtečního odpoledne – 6:1! Kromě vrchního střelce zápasu se ale bohužel stal i jeho smolařem, v závěru totiž musel opět odstoupit pro zranění hlavy.

Poslední radost, byť jen opravdu symbolická, patřila hokejistům z hlavního města. Co se Petru Josefusovi v přesilové hře nepovedlo z první možnosti, dokonal v dalším útoku dorážkou za záda Františka Veselého – 6:2. Pro Slavii však už bylo tou dobou na obrat zatraceně pozdě, hradeckému výběru nemohlo vítězství nic vzít. V osmifinálové sérii se jede zase od nuly!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 1 1 0 0
Tomáš Drašnar 1 0 1 0 2
Jaroslav Faltýnek 0 1 1 0 0
David Gančarčík 1 1 2 2 0
Štěpán Havránek 1 0 1 1 0
František Hnik 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 0 1 1 2 2
Filip Hronek 0 0 0 1 0
David Chalupa 0 2 2 1 0
Filip Luštinec 1 0 1 2 2
David Malík 0 1 1 2 0
Marek Malinský 2 1 3 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Vlastimil Šeda 0 1 1 0 0
Emil Veselý 0 0 0 2 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Myslím, že od samého začátku utkání jsme šli za vítězstvím. Kluci opravdu plnili to, co jsme si řekli. V první třetině to ještě nebylo ideální, ale od druhé už si pohlídali taktické věci, které měli. Potom jsme měli nad soupeřem převahu, Franta Veselý nám dobře zachytal a kluci to odmakali, odbojovali, takže paráda. Ale co jsem jim říkal v kabině po prohře na Slavii, to samé platí, i když se vyhraje – pořád se jede dál. Ještě před sebou máme dva zápasy a musíme bojovat zrovna tak, jako jsme to odmakali dneska.

Miloš Pecka (HC Slavia Praha):
Utkání jsme prohráli zcela zaslouženě, Hradec přistoupil k zápasu daleko zodpovědněji a bojovněji. Prostě si myslím, že jsme neodevzdali to, co umíme. Spoléhali jsme na to, že hokejovým uměním domácí přehrajeme, ale možná bohudík, že nám konečně došlo, že jenom hokejovostí se to uhrát nedá. Musí tam být srdíčko a bojovnost.