Zápasy
so 22.3.2014 | Martin Voltr

Nervy až do 73. minuty. Hradec ztratil vedení i třetí zápas série

Poprvé v historii se extraligové play-off dostalo do Hradce Králové. A byla to bitva se vším všudy! Dvě třetiny měli domácí hokejisté třetí čtvrtfinále pod kontrolou, dvoubrankový náskok pak ale ztratili a jen díky druhé trefě kapitána Jiřího Šimánka si vynutili prodloužení. Nastavený čas ovšem přinesl po třinácti minutách radost Ševců, kteří se tak v sérii ujali vedení 2:1.

Hradečtí fanoušci se kromě příchodu historicky prvního play-off dočkali také návratu svého elitního beka – po zranění se už zapojil do hry slovenský olympionik René Vydarený. Trenéři opět provedli také změny ve třetím a čtvrtém útoku, poprvé v play-off třeba do hry naskočil Tomáš Rousek.

Hradec získal přesilovkovým gólem kontrolu

Bylo jasné, že oba týmy se do útoku bezhlavě hnát nebudou. Podle toho taky vypadaly úvodní minuty. První chyba se objevila až po hodně dlouhé době v obraně domácího týmu, která za sebou nechala Ondřeje Veselého, ale jeho bekhend vytáhl betonem Pavel Kantor.

Pak se už dostal na koně Hradec. Vysloužil si první přesilovku, která byla rázem zdvojená, a v početní výhodě 5 na 3 přišel gól! Jiří Šimánek tentokrát nevracel puk dozadu, ale od brankové čáry vykroužil před Kašíka, jehož překonal přízemním zakončením – 1:0!

V tu chvíli se Ševci prakticky k ničemu nedostávali, naopak mohli znovu inkasovat třeba ve skvělém střídání Tomáše Pospíšila. Až tři minuty před první sirénou dostali také početní výhodu a při Hradci stáli všichni svatí, když Radim Tesařík svou tvrdou ránu poslal jen do tyče. Bylo jasné, že právě na takové chvíle budou hosté pod Bílou věží trpělivě vyčkávat.

Početní výhody stále rozhodovaly

Hra se ve druhé třetině začala přiostřovat, častěji ve čtyřech tentokrát hráli domácí. Zatím se ale nezdálo, že by měli přijít o své vedení. Na rozdíl od soupeře totiž oslabení zvládali velmi dobře a pak přišla zase jejich chvíle.

Opět u toho byla první formace, když Šimánek zpoza brány našel Mertla, který ještě celou akci vyperkoval přenecháním na Petera Frühaufa. A hradecký ofenzivní bek se v takových šancích nemýlí – 2:0! Bylo to vůbec poprvé v sérii, kdy se jeden ze soupeřů odpoutal na rozdíl dvou gólů, a ukázalo se, jak důležité budou nestandardní početní situace.

Ostatně to bylo znát i v dalším průběhu druhé části. Dvojnásobnou přesilovku tentokrát dostal Zlín, jenže hradecká obrana obětavě pomáhala svému brankáři. A když už nemohla, Pavel Kantor se roztahoval po čáře jako guma od trenek a několika skvělými zákroky podržel svému týmu dvoubrankové vedení.

Nakonec byli Hradečtí za remízu šťastní

Jenže to v hokeji nic neznamená. Ševcům strašně moc pomohl moment ze 43. minuty, kdy obránce Oldrich Kotvan přejel modou čáru, vyslal ze své hole tvrdou pumelenici, která zaskočila Pavla Kantora, a najednou to bylo jen o gól – 2:1. Zlín najednou cítil obrovské povzbuzení!

A bohužel se to hned znovu promítlo do skóre. Opět šlo o hodně nešťastný moment, když Martin Pláněk vyhazoval kotouč po mantinelu, ale pověstné hradecké plexisklo ho odrazilo přímo na hokejku Marka Melenovského, který sám před Kantorem nezaváhal. Hradec pak sice na dlouhé minuty hru uklidnil a byl aktivnější, jenže v čase 56:46 nahodil Leška puk o zadní hrazení a jako první u něj byl Ondřej Veselý, který zmrazil skoro celý stadion – 2:3.

Těžko se tak kruté ráně do vazu chtělo věřit. Kdo ale nepřestal věřit v další obrat, to byla elitní formace hradeckého Mountfieldu. Psal se totiž čas 59:07, když po přihrávce od Vydareného tvrdě vypálil Jiří Šimánek a Kašík nestačil srazit betony. Druhý gól hradeckého kapitána zařídil vyrovnání i druhé prodloužení v sérii – 3:3!

Druhý úder Veselého dramatický večer rozsekl

Domácí půda velila Východočechům šlapat dopředu, o což se v nastavené dvacetiminutovce snažili. Bylo ale vidět, jak si oba týmy uvědomují, že první chyba bude fatální. Hostující příznivci se mohli dočkat po Frühaufově hákování, nicméně Hradečtí oslabení zvládli odbránit.

Jenže to jim bohužel ke štěstí nestačilo. Berani zůstali usazeni v pásmu Mountfieldu a právě když Ondřej Veselý vypálil k bližší tyčce, Kantorovi přejeli hráči ve výhledu a bylo hotovo. Tahle porážka hodně bolí – 3:4 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rastislav Dej 0 0 0 -1 4
Peter Frühauf 1 1 2 0 2
Tomáš Harant 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 -1 0
Josef Marha 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 -3 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 0 2
Tomáš Rousek 0 0 0 -2 0
Jiří Šimánek 2 1 3 1 2
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 -2 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 2 2 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 72 34 4 30 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Tři góly, které jsme od stavu 2:0 dostali, zápas samozřejmě výrazně ovlivní. Nemusely to být takové divné góly, ale tak už to v hokeji chodí. Teď je to ale pryč a za pár hodin máme další zápas, takže se v tom nebudeme moc dlouho pitvat.


Juraj Jurík (PSG Zlín):
Myslím, že jsme viděli klasické play-offové utkání. Průběh byl vyrovnaný, ale domácí se lépe zhostili přesilových situací, proto šli do vedení 2:0. V poslední třetině jsme trochu zkorigovali taktiku a řekli si, že už není co ztratit. Pomohl nám rychlý gól na 2:1, pak jsme vyrovnali a přišlo mi, že se domácí trochu začali bát o výsledek. Bohužel jsme si pak vedení 3:2 nedokázali pohlídat a šlo se do prodloužení. Tam už je to trochu loterie a štěstí, které se od nás v poslední minutě odklonilo, se k nám přiklonilo zpátky. Za druhý bod jsme rádi, vrátili jsme si to, co nám Hradec vzal u nás. Rozhodují ale maličkosti a bude to ještě dlouhá série.

Fotogalerie