Zápasy mládeže
ne 16.3.2014 | Jakub Slunečko, Martin Voltr

Velká škoda. Starší dorostenci bojovali přesčas, ale v prodloužení padli a končí

Zápasové menu

Buď – anebo. Starší dorostenci Královských lvů už v neděli neměli na ledě pražské Slavie co ztratit, potřebovali na svou stranu získat zbývající dva body. A čtvrté utkání osmifinálové série odehráli opravdu výborně! Díky vyrovnání Davida Chalupy z druhé třetiny dotáhli zápas až k remíze, jenže hra tři na tři v prodloužení přinesla vítězný a postupový gól Slavie. Hradečtí bojovníci i tak v roli outsidera rozhodně nezklamali a za celou druhou polovinu sezóny si zaslouží jedině pochvalu!

Začátek stejný jako v každém zápase série

Slávisté do utkání vlétli s touhou sérii déle neprodlužovat. Ve 3. minutě měl dobrou šanci Kottek, ale ztroskotal na Veselém, který Hradec i později v utkání hodně podržel. Převaha domácích však byla zřejmá a vyústila v úvodní branku, kterou po učebnicově provedeném protiútoku a perfektní přihrávce Josefuse zakončil kličkou a střelou do prázdné branky Tomáš Šmerha – 1:0.

Královští lvi se naplno probudili až ke konci první části, ale hrozili spíše z náhodných akcí a odražených puků. Po jednom z nich mohl srovnat Drašnar, ani Sochůrek ale nebyl slabinou svého týmu.

Chalupa s Veselým zajistili vyrovnané skóre

Hradečtí si pravděpodobně o přestávce vyjasnili pár věcí v kabině a do druhé části naskočili viditelně aktivněji. Hra se postupně vyrovnala, a Lvům to přineslo i vyrovnávací branku. Po vyloučení Šmerhy spustil vlnu radosti na hradecké střídačce David Chalupa, který šikovně tečoval střelu Havránka za Sochůrkova záda – 1:1!

Vyrovnaný stav se domácím příliš nelíbil, a tak znovu zaveleli vpřed. V posledních pěti minutách druhé třetiny však bezvýsledně téměř posunuli hranici toho, co je v hokeji možné všechno nedat. Jenom sám Nestrašil střílel dvakrát na prázdnou branku Veselého, který vždy zázračně zasáhl. Slávisté měli nakonec štěstí, že nebyli při tomto urputném tlaku po chybě potrestáni ujíždějícím Davidem Gančarčíkem, kterého se jim podařilo na poslední chvíli rozhodit.

Oba protivníci mohli rozhodnout

Hradec zahrozil znovu na začátku třetí části. Osamocený David Malík měl před brankou hodně prostoru a zakončoval jen těsně nad. Malík mohl rozhodnout i v 54. minutě, kdy tečoval střelu Havránka. Puk však znovu skončil těsně mimo.

Na druhé straně mohl skórovat Furch, který znovu po dobře zahraném přečíslení minul poloprázdnou branku. Nervy drásající bitva neměla po základní části vítěze a muselo se prodlužovat.

Obětavost a vzápětí obrovská smůla

Po 13 sekundách prodloužení narazil Patrik Miškář ošklivě na mantinel Havelku, a ten se z ledu sbíral až po několika dlouhých minutách jen s obtížemi. Za tvrdý zákrok byl hradecký útočník vyloučen na 5 minut a do konce utkání. Domácí si nemohli přát lepší výhodu k rozhodnutí zápasu. V 63. minutě už mohl být konec, Josefus ale trefil pouze tyč. Hradec se jinak poměrně dobře bránil a po třech minutách v oslabení se navíc síly na ledě srovnaly.

Když se zdálo, že jsou Hradečtí z nejhoršího venku, napřáhl z ničeho nic Petr Krejčí, jehož střelu Veselý pravděpodobně neviděl, a bylo rozhodnuto – 2:1 po prodloužení. Vzápětí vypukla obrovská euforie na straně Slavie, která postupuje do čtvrtfinále, a naopak velké zklamání na straně druhé. Hradečtí ale bojovali jako správní lvi a až odezní zklamání, budou si moci říct – dobrá práce, kluci!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 -1 2
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 0
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 -1 2
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 1 1 -1 2
František Hnik 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 0
Filip Hronek 0 0 0 -1 0
David Chalupa 1 0 1 -1 0
Filip Luštinec 0 0 0 0 0
David Malík 0 0 0 0 0
Marek Malinský 0 1 1 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 27
Vlastimil Šeda 0 0 0 -1 0
Emil Veselý 0 0 0 0 0
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 64 39 2 37 94,87 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Pecka (HC Slavia Praha):
Byl to nesmírně těžký zápas. Hradec do toho dal všechno, hrál nad hranicí svých možností a hrozně nás potrápil. My jsme si i tak šance vypracovali, hlavně ve druhé třetině jsme měli pět tutovek skoro do prázdné brány. Ve třetí třetině jsme měli více ze hry, ale těch šancí už tolik nebylo. Jejich gólman byl skvělý, spoustu toho pochytal a my jsme pak dali gól vlastně z ničeho. Byla to hrozně těžká série. Je vidět, že v play-off nerozhoduje základní část, soupeř do toho prostě dá všechno a v téhle kategorii není ve vyřazovací části favoritem nikdo. Myslím si ale, že jsme tu sérii nakonec vyhráli zaslouženě. Jsem hrozně rád, že jsme to rozhodli tady a teď, protože naše psychika šla postupně trošku dolů.

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Dneska nám chybělo trošku štěstíčka. Myslím si, že za to, jak kluci bojovali a dřeli, by si zasloužili alespoň tenhle zápas vyhrát. Nevíme, jak by to bylo dál, ale tak by to bylo spravedlivé. Na druhou stranu, já jsem pyšný... Kluci bojovali, dřeli, škoda toho vyloučení v prodloužení. Někdy přemíra snahy škodí. Uhráli jsme to a pak jsme paradoxně dostali gól z takové nešťastné střely. Pro nás je to strašná škoda, ale asi to k hokeji patří.