Zápasy mládeže
ne 23.3.2014 | Martin Voltr

Neuvěřitelné se stalo skutkem, mladší dorostenci jedou na mistrovství republiky!

Zázraky se dějí, sny se plní. Mladší dorostenci ve čtvrtek odjížděli z Komety za stavu 0:2 na zápasy a málokdo z příznivců ještě věřil, že můžou semifinálovou sérii otočit. Ono se jim to ale opravdu povedlo! Po sobotním vítězství ovládli doma dokonce bez inkasované branky i nedělní duel a následné rozhodující prodloužení, což znamená jediné: Fantastická sezóna mladších dorostenců Královských lvů Hradec Králové nekončí, protože si zahrají na MISTROVSTVÍ REPUBLIKY ve Zlíně!!

Repete: První třetina pro Hradec

Úvod nedělní bitvy probíhal v hodně opatrném duchu, což vzhledem k její důležitosti nebylo nic zvláštního. Právě z takové vyčkávané ale vystoupla individuální akce Marka Škvrněho, který se prokousal celým hracím polem a až Tomáš Vomáčka musel jeho šanci uhasit.

Pak už přišlo na řadu opakování příběhu ze všech třech předchozích soubojů. Tedy první gól hradeckých mladíků! Pořádně je nakopla přesilovka, v jejímž závěru vybídl Dominik Matouš zpoza brány Vítka Fanderlika, který svou tvrdou ránu i s potřebným přispěním štěstí procedil za záda Lukáše Dostála – 1:0!

Naopak hradecký brankář, který byl v první části jednoznačně zaměstnanější, působil skálopevným dojmem. Lvy podržel třeba při velké možnosti dorážejícího Matuly. Všechny kotouče chytal napoprvé a i díky kvalitní práci své defenzívy zajistil, že aktivnější Kometa už potřetí v řadě prohrála první třetinu.

Nervy a nesmyslné fauly Komety

Bylo znát, že ve čtvrtém zápase během pěti dnů už oba soupeři přemýšlí, jakým způsobem naložit s docházejícími silami. V prostřední části hru pořádně kouskovala vyloučení. Kometa působila pod Bílou věží hodně zvláštním dojmem, nesmírně ji srážely naprosto zbytečné fauly. Hosté viditelně nebyli ve své kůži.

Na druhou stranu, Hradec si své početní výhody několikrát sám ukončil nedovoleným zákrokem. Když pak hráli v pěti proti čtyřem hosté, musel se opět vyznamenat Tomáš Vomáčka. Nejdřív reflexivně vyrazil Havlátovu teč, pak se parádně přesunul proti dorážce Mikysky.

Zato jeho spoluhráči v útoku byli nekompromisní! Dostali k dispozici minutovou dvojnásobnou přesilovku a po Šaldově nahození se v brankovišti nejrychleji zorientoval navrátilec do sestavy Štěpán Matějček a domácí už vedli o dva góly – 2:0!

Musí se ale přiznat, že na straně Královských lvů byla při možnostech Brňanů také obrovská porce štěstí. Smůla naopak potkala Patrika Hidveghyho, který při obětavém dojezdu přečíslení narazil do brankové konstrukce. Prokázal ale, že je tvrdý chlapík, a ve třetí třetině se zase do hry vrátil.

Třetí gól a stále neprůstřelný Vomáčka

Jihomoravané se ještě vzdát nechtěli, po návratu z kabin vlétli do hry s velkou chutí. Pořád ale nemohli vyzrát na Tomáše Vomáčku, který chytal životní zápas! Ojedinělou akci na druhé straně předvedl právě Patrik Hidveghy, ovšem parádní slalom gólem nezakončil.

Moment ze 49. minuty ale domácí borce přesvědčil, že tuhle bitvu opravdu zvládnou. Jaroslav Dvořák se totiž jako tank prokousal do gólové příležitosti a i když ještě zvažoval přihrávku, nakonec krásně vymetl růžek branky – 3:0!

Takový rozdíl už byl na mladíky z jihu Moravy za dané situace opravdu nedostižný. Hradec své vedení kontroloval a oběma stranám šlo o to, aby se dostaly do pohody před rozhodujícím prodloužením. Nicméně hostům opravdu nebylo přáno. Tomáš Vomáčka si za základní hrací dobu připsal 41 úspěšných zákroků!

Prodloužení? Jasná parketa pro Pavlíka

Pak už to bylo jen o vůli. Asi málokterého z vynikajících fanoušků v hradecké malé hale překvapilo, že mnohem větší vůle byla na straně domácích! Nervozita ovšem mohla v jediném okamžiku všechny naděje ukončit.

Jenže to by Kometa musela sbalit do pytle hradeckého kapitána a pak ho někam zamknout. Běžela pátá minuta prodloužení, když za bránou neskutečně zabojoval Štěpán Matějček a puk přenechal mezi kruhy pro Radovana Pavlíka. Snad i brankář hostů Lukáš Dostál věděl, že přijde střela do víka. To mu ale bylo úplně k ničemu, protože zareagovat zkrátka neměl šanci!

Královští lvi tak pro sebe neskutečnou touhou, chutí a bojovností urvali i pátý minizápas semifinálové série a pak už mohli jenom slavit. Jako tým předvedli před domácím publikem opravdu fenomenální víkend. Pro Hradec zařídili obrovský úspěch v podobě postupu mezi nejlepších šest týmů na mládežnické mistrovství republiky, které se už od středy 26. do neděle 30. března uskuteční (celkem symbolicky) ve Zlíně.

Hradečtí borci sice už dávno hrají vysoko nad očekávání, ale svým soupeřům teď posílají jasný vzkaz: S jídlem roste chuť a my ještě nemáme dost!!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 1 0 1 1 0
Vítek Fanderlik 1 0 1 2 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 2 2 1 2
Mario Kellner 0 0 0 0 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 1 1 2 0 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 1 1 1 2
Filip Moník 0 1 1 2 4
Jakub Muška 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 1 0 1 0 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 1 1 1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 1 2
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 65 41 0 41 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Po sobotním zápase si kluci konečně uvědomili, že jsme schopni s Brnem vyhrát. Dnes už nastoupili daleko sebevědoměji a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Samozřejmě jsme znovu měli potřebné štěstíčko, ale proti mužstvu, které je mistrem republiky v ročnících 98 i 99, to bez toho nejde. Brno bylo v celé sérii hokejovější, ale my jsme obrovskou bojovností a semknutostí celého týmu dokázali nepříznivě se vyvíjející sérii otočit. Kluci dokázali něco neskutečného, a za to jim patří obrovský dík. Teď si musíme odpočinout a připravit se na mistrovství republiky ve Zlíně.

Marek Moskal (HC Kometa Brno):
Obrázek byl stejný jako v sobotním zápase. Myslím, že celou sérii jsme si prohráli právě tam, protože hráči si za stavu 2:0 asi mysleli, že už je dobojováno. Včera k tomu tak přistoupili a dneska to bylo podobné, kluky není za co pochválit. Ze soutěže jsme samozřejmě věděli, že Hradec bude těžký soupeř. První dva zápasy se nám podařily, i když úvody měl Hradec vždycky lepší, ale nám se pak povedlo dát góly a vývoj zápasů otočit. Play-off se ale hraje až do konce, třetí a čtvrtý zápas a potažmo i to prodloužení se nám vůbec nepovedly, takže končíme. Hradci k postupu gratuluji.

Fotogalerie