Zápasy
pá 10.10.2014 | Jan Vavřina

Skvělý výkon podpořen výbornými fanoušky! Hradec porazil Slavii 5:1

Zápasové menu

Přesně to Mountfield potřeboval jako sůl! Po porážce 0:6 od Třince zajížděl na led pražské Slavie a utkání zvládl skvěle. Ve druhé třetině se dostal do vedení 2:0, Slavia sice snížila, ale Východočeši dokázali hodně rychle odpovědět zásluhou Knotka. Ve třetí části byl Hradec suverénní a dotáhl utkání dalšími dvěma brankami do zdárného konce – ze Slavie veze tři body za výhru 5:1!

Po dvouzápasové absenci se do hradeckého brankoviště vrátil Pavel Kantor, do obrany mohli počítat trenéři s Jiřím Vašíčkem a Peterem Mikušem, chyběli naopak zranění Peter Frühauf a Bohumil Jank.

Šance přišly v dlouhé přesilové hře

První polovina úvodní části v pražské O2 Areně příliš vzruchu nenabídla. Zajímavého se toho na ledě dělo pramálo, za zmínku stojí snad jen vyloučení na straně Hradce. Oba týmy precizně bránily, a tak není divu, že si brankáři kotouč příliš neosahali – Pavel Kantor si za prvních dvacet minut připsal jen tři zásahy.

Větší šance přišla až ve 14. minutě, kdy nabíjel zpoza brány Mertl Kudrnovi, hradecký kanonýr v zakončení selhal. Stejný hráč se pokusil o reparát při následné dorážce, ani tentokrát neuspěl.

Větší ohrožení branek přišlo až v dlouhé přesilové hře, kterou Mountfield dostal po faulu Micky na Petera Mikuše. Ten nevypadal vůbec dobře a hřiště opustil jen za pomoci nosítek. Faul, za který byl udělen trest ve hře, mohli Východočeši hned několikrát potrestat. Nejblíže byl Mertl, když si vyjel zpoza brány a snažil se propasírovat puk za Furcha. Kotouč se nakonec zastavil na brankové čáře. Následné střelecké pokusy skončily na jistém Furchovi.

Útoky začaly úřadovat – padly čtyři branky

Prostřední část se nesla, oproti té první, na úplně jiné vlně. Týmy přestaly být pasivní a začaly útočit. Skóre mohla změnit jako první Slavia, jenž si připravila v přesilové hře několik slibných příležitostí. Udeřilo ale zničeho nic na druhé straně. Jaroslav Kudrna vyslal ve 25. minutě do brejku Rastislava Deje, jenž se prezentoval precizním bekhendovým blafákem a otevřel skóre zápasu – 0:1.

Po 53 vteřinách vedl Hradec už o dvě branky. V nabídnuté přesilové hře se prosadila první formace. Tím, kdo doklepl puk za Furcha, byl Tomáš Mertl. Hned vzápětí se mohlo skóre měnit znovu, a to na obou stranách. Nejprve Čermák v úniku zprava střelou na vzdálenější tyč branku těsně minul, po něm selhal na druhé straně v brejku Knotek.

Poté se hra poněkud uklidnila, defenzivy obou týmů začaly zase fungovat. Nestačily ale na Červeného a Nedvídka, které musel vychytat Furch. V 35. minutě domácí v přesilové hře snížili na 1:2, když od modré čáry prostřelil Kantora Juraj Valach. Hradecký brankář nedokázal jeho ránu udržet, a puk tak pomalu doklouzal za brankovou čáru.

Odpověď Hradce však na sebe nenechala dlouho čekat. Po 20 vteřinách vrátil dvoubrankové vedení na stranu Mountfieldu hráč, jenž proti Slavii odehrál dvousté utkání v extralize – Tomáš Knotek, když zády k bráně tečoval umně puk za Furcha potřetí.

Konečně vysoká výhra...

Slavia mohla hned zkraje třetiny snížit na rozdíl jediné branky, když se do slibné šance dostal Vas. Kantor ho ale vychytal. A to muselo Sešívané hodně mrzet. Mohli se dostat Mountfieldu na dostřel, místo toho v čase 43:03 inkasovali počtvrté. Knotek po krásné individuální akci našel na levém kruhu Rudolfa Červeného, na jehož ránu klečící Furch nemohl reagovat – 1:4.

Domácí se trápili, naopak Hradci narostla křídla. Mountfield hrál s lehkostí, držel svého soupeře daleko od své brány, navíc ještě navýšil skóre. Už na 5:1 upravil v čase 51:13 v přesilovce, podruhé v zápase, Tomáš Mertl, který dostal milimetrový pas skrz brankoviště od Jaroslava Kudrny.

Od tohoto okamžiku bylo zřejmé, že si Hradec dokráčí pro sladké vítězství i tři body, a tak se utkání v posledních minutách už jen dohrávalo. Východočechům stačilo v poklidu bránit, nikam se hnát nemuseli. A tak si mohli i po zbytek mače vychutnávat podporu skvělých fanoušků, kteří vytvořili Mountfieldu domácí kulisu, jenž přispěla k důležité výhře.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 1 1 1 0
Rudolf Červený 1 0 1 2 2
Rastislav Dej 1 0 1 1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 2 0
Tomáš Knotek 1 1 2 2 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 2 2 1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 2
Tomáš Mertl 2 1 3 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 2 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 0 0 1 2
Tomáš Slovák 0 1 1 1 0
Jiří Šimánek 0 2 2 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 19 1 18 94,74 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Lubina (HC Slavia Praha):
Stačili jsme na soupeře v první třetině. Paradoxně nám trošku uškodilo, že jsme ubránili pětiminutové oslabení. Do druhé části jsme vstoupili lehkovážně, dostali dva góly. Od té doby jsme tahali za kratší konec provazu. Do zápasu jsme se mohli vrátit, když jsme snížili na 1:2. Nemůže se nám ale stávat, že následující střídání dostaneme další, rozdílový gól. Tam se zápas zlomil. Dvě třetiny byl soupeř lepší a nám nezbývá, než mu pogratulovat.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Po posledním zápase v Třinci jsme měli na čem pracovat. Velký kompliment pro všechny hráče, kteří sem přijeli, za to, co podali na ledě. Byli jsme lepším týmem než poslední zápasy. Pocitově se mi zdálo, že jsme tady aspoň větší část zápasu měli pod kontrolou. Chlapci tady odehráli velmi solidní zápas. Co se Petera Mikuše týče, podle prvotních zpráv to vypadá na otřes mozku a zlomený nos. Ten hit jsem neviděl, ale jsem tady tři roky a tady některým frajerům chybí respekt a úcta ke hře. Kolik špinavých hitů jsem tady viděl... Málokdo je tady schopen se postavit tvrdě k hře. Myslím to obecně, tento zákrok jsem opravdu neviděl.