Zápasy
pá 17.10.2014 | Jan Vavřina, Lenka Jonešová

Čtvrtá výhra v řadě! Hradec zvládl napínavý boj a udolal Kometu 3:2

První čtvrtinu soutěže zakončil Mountfield soubojem s brněnskou Kometou. A byli to hosté, kdo musel celý zápas dotahovat. Jako první se totiž trefil střelec Jaroslav Kudrna, ovšem jednogólové vedení na nově zrekonstruované kostce dlouho nesvítilo. Po chvilce našel odpověď další kanonýr Petr Ton. Také na druhou hradeckou trefu dokázali hosté zareagovat, nikoliv však už na branku Tomáše Knotka ze 44. minuty. Hradec tak vyhrál počtvrté v řadě a posunul se v tabulce na třetí pozici!

Zápas otevřely dvě rychlé branky kanonýrů

Do závěrečného kola první čtvrtiny vystoupili aktivněji hosté z Brna, do vedení šli ale hráči Mountfieldu. Běžel konec třetí minuty, když vystřelil na Čiliaka Tomáš Mertl. Kotouč zůstal pod betonem hostujícího brankáře, u něhož byl pohotový Jaroslav Kudrna. Ten puk vyšťoural a dopravil do opuštěné branky – 1:0.

Domácí se však z vedení neradovali dlouho. Po dvou a půl minutách nabil Michal Kempný z brankové čáry mezi kruhy na najíždějícího si Petra Tona, který potvrdil roli kanonýra a z první se trefil přesně k levé tyči – 1:1.

Touto brankou se nesrovnalo jen skóre, ale také hra. Výkon Mountfieldu se zlepšil, ani jeden tým svého soupeře výrazně nepřevyšoval, a tak není divu, že další branka nepadla. I když domácí k ní měli hodně blízko, to když se pár vteřin před závěrečnou sirénou dostal ke střele z levého kruhu Jiří Šimánek. Marek Čiliak se stihl přesunout a puk vyrazit pravou nohou.

Videorozhodčí zkoumal brankovou situaci 13 minut

Druhá perioda začala zostra, skóre se mohlo měnit na obou stranách. Nakonec se o jeho změnu postarali oba kapitáni. Nejprve přetlačil ve 25. minutě hostujícího obránce Jiří Šimánek a plácnutím do puku poslal svůj tým do vedení – 2:1. I tentokrát ale dokázali hosté rychle zareagovat.

Tři a půl minuty po Šimánkově trefě se prosadil také brněnský šéf kabiny – Leoš Čermák. Ten se zmocnil u hradecké branky puku, obkroužil ji a zasunutím kolem tyčky opět vyrovnal. V polovině zápasu se taktovky chopili hosté, jejich tlak byl zpomalen spoustou přerušení.

Nezvyklá situace byla k vidění na hradeckém zimním stadionu ve 37. minutě, když střela Jana Hanzlíka propadla Kantorovi pod rukou a kutálela se do branky. Dojíždějící Peter Frühauf ji z brankové čáry vyškrábl a videorozhodčí měl o práci postaráno. Dlouhé minuty situaci zkoumal a nakonec se rozhodl střelu za gólovou neoznačit, neboť podle něj nepřešel kotouč plným objemem brankovou čáru. V závěru třetiny si Moravané vytvořili souvislý tlak, který však k brance nevedl.

Na třetí branku Hradce už Kometa nezareagovala

Začátek třetiny patřil, alespoň co se střelecké formy týče, zase Hradci. Ve 44. minutě zlomil mezi kruhy hůl Kukumberg, jel vystřídat, a jeho nástupce Tomáš Knotek poslal Mountfield potřetí v zápase do vedení. Najel si na Skokanovu přihrávku a ze střední vzdálenosti střelou zápěstím k levé tyči rozradostnil domácí příznivce potřetí – 3:2.

Východočeši po předchozích vstřelených brankách rychle inkasovali a to chtěli po další vedoucí trefě změnit – a povedlo. I když svěřenci Vladimíra Kýhose neměli ke skórování daleko, Hradec však podržel v oslabení Pavel Kantor.

V závěru se hosté hnali za vyrovnáním, proti ale stála dobře organizovaná hradecká defenziva. Té sice situaci zkomplikovalo vyloučení hráče z 58. minuty, Mountfield ale těsné vedení uhájil a dotáhl mač do vítězství. Hráči po konečném hvizdu oslavili čtvrté vítězství v řadě, které je posunulo na třetí příčku extraligové tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 1 1 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 2
Tomáš Mertl 0 2 2 1 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 1 1 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 1 2
Jiří Šimánek 1 1 2 1 4
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Jestli existuje něco, jako vydřený zápas, tak to byl ten dnešní. Hodně jsme dřeli, ale ve špatných prostorech. Hodněkrát jsme to hráli v jednom dopředu a ve dvou dozadu, nebo ve dvou dopředu a třech dozadu. Po většinu zápasu jsme nehráli na jedné vlně. Šedesát minut jsme hledali cestu, kterou můžeme zápas vyhrát. Měli jsme štěstí, pomohl nám také Kanty. Jak už jsem řekl, byl to vydřený zápas.

Vladimír Kýhos (HC Kometa Brno):
Odehráli jsme tady dobrý zápas, bohužel ale se špatným koncem. Myslím si, že o tom rozhodl neuznaný gól, o kterém tady asi bohužel rozhodli funkcionáři. Není mi jasné, jak může rozhodčí říct, že je neprůkazný záběr, když jsou za bránou tři kamery. To mi není jasné, a podle mě je to důvod, proč jsme tady prohráli.

Fotogalerie