Zápasy
pá 14.11.2014 | Jan Vavřina

První pětka zařídila sedmou domácí výhru v řadě. Hradec porazil indiány 4:2

Také v 10. domácím letošním zápase Mountfield potvrdil, jak se mu před vlastními fanoušky daří. Do zápasu s Plzní vstupoval s vědomím, že posledních šest duelů doma dokázal dotáhnout do vítězného konce. A zadařilo se i na posedmé, Škoda padla 2:4. Gólově se o to zasloužila první hradecká formace, když dvě branky vstřelil Tomáš Mertl a dvě Jiří Šimánek. Pro hradeckého kapitána byla druhá trefa dvoustým gólem v české nejvyšší soutěži!

Východočeským trenérům se poslední výkon mužstva příliš nezdál, a tak sáhli ke změnám v sestavě. Kukumberg se posunul do třetí formace, kde nastoupil s Valcourtem a Beránkem. Pozici druhého centra zaujal Tvrdík, čtvrtý útok byl složen z mlaďáků – Kovářů, Kopta, Nedvídek.

Hradec vyrovnal v poslední vteřině

Do prvního domácího zápasu po reprezentační přestávce vstoupil lépe Mountfield, který si vytvořil mírnou územní převahu. Indiáni však svého soupeře do žádných šancí nepouštěli, naopak postupem času přebrali taktovku hry. Důkazem budiž rána Vojtěcha Mozíka od modré čáry, kterou Kantor se štěstím vyrazil.

Ještě předtím si každý tým zahrál po jedné početní výhodě, ani jedna však nebyla sehrána nikterak dobře. Zápas měl náboj, k vidění byl ale spíše urputný boj než technické kombinace. Nakonec i první gól zápasu byl více než upracovaný. Střídání elitních útoků zvládli lépe hosté, když se na začátku 17. minuty z druhé dorážky prosadil Nicholas Johnson – 0:1.

V závěru třetiny se Hradec hnal za vyrovnáním a za svou snahu byl odměněn. Kukumberg ještě svou šanci po namazání jednoho z Plzeňských nevyužil, hradeckým fanouškům nakonec spravil chuť domácí kapitán. Jiří Šimánek zakončil svůj únik dlouhou kličkou do forhendu a kotouč zasunul až za Machovského. Hradeckou branku ještě posvětil videorozhodčí – domácí tahoun skóroval v poslední vteřině – 1:1.

Druhá perioda patřila Tomáši Mertlovi

Druhá část vyšla lépe Hradeckým, a to nejen výkonnostně, ale také výsledkově. V čase 24:36 vypukl královéhradecký stadion nadšením podruhé v zápase, nepočítáme-li dvojitou radost u Šimánkova gólu. Peter Frühauf našel za obránci najetého Tomáše Mertla, který poslal Mountfield do vedení 2:1.

I když si hosté v druhé třetině připsali více střel, Hradec měl i nadále mírně navrch, brankové příležitosti ale z jeho holí nepřicházely. A když jedna přišla, Východočeši ji bleskurychle využili. V přesilovce počkal Šimánek na najíždějícího si Tomáše Mertla, který v čase 36:00 z první trefil odrytou část branky a potvrdil, že to první hradecké letce už druhý rok neskutečně šlape – 3:1.

Jenže branky se dočkala i elitní formace indiánů, a to dvě a půl minuty po trefě Mertla. Johnson předal puk Ondřeji Kratěnovi, který překonal Kantora bekhendovou kličkou, a bylo to zase o jednu branku – 3:2.

Šimánkův jubilejní gól domácí uklidnil

Třetí třetiny na hradeckém stadionu patří jednoznačně Mountfieldu, a ten to potvrzoval i proti Plzni. Ve vlastním oslabení se na začátku závěrečné části uvolnil Šimánek, ale jeho bombu golfem lapil Machovský.

Hradecký kapitán se druhé branky v zápase přece jen dočkal. Běžela přesilová hra ve 45. minutě, když se Jiří Šimánek nadvakrát dokázal prosadit, a sice zpoza brankové čáry za pomoci plzeňského brankáře – 4:2. Pro levé křídlo to byla zároveň extraligová trefa s pořadovým číslem 200!

Hradec dvoubrankové vedení nakoplo a naprosto ovládl zbytek zápasu. Utkání si čím dál více užívali oba hradečtí střelci spolu s Jaroslavem Kudrnou, na které Plzeň nemohla najít po celý zápas protiakce a kteří si vytvořili ještě několik gólovek. V závěru Západočeši zkusili hru bez brankáře, ale na domácí defenzivu si nepřešli.

Pod Bílou věží tak body opět zůstaly a znamenají, při zaváhání Pardubic, posun týmu Petera Draisaitla zpět na čtvrtou příčku!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 2 2 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Ondřej Kovářů 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 2 2 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 2 1 3 1 4
Peter Mikuš 0 0 0 1 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 2 2 0 0
Jiří Šimánek 2 1 3 1 2
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Collin Valcourt 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 33 2 31 93,94 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Tentokrát jsem s výkon velmi spokojen. Jedna věc je, že Plzeň aktuálně hraje dobře, a my jsme věděli, že na nás čeká kus práce. Pomohlo nám, že jsme dali góly v čas, kdy jsme je dát potřebovali. Taky mě potěšilo, že třeba Ondřej Kovářů, v době kdy nám chybí pět útočníků, hraje první zápas – je to mladý kluk – a měl tam dobré momenty. To jsou takové detaily, které potěší. Celkově velká spokojenost, kluci si s tím poradili. Malá nervozita tam ale možná po druhém gólu Plzně byla. Zdálo se mi, že kluci si na to za stavu 3:2 nesedli, nehráli jsme pasivně, takže spokojenost.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň):
Myslím, že domácí byli lepším týmem. Měli lepší pohyb – snažili jsme se být aktivní, ale ve všech osobních soubojích jsme byli o krok později, prohrávali jsme je. Přesto si myslím, že první obdržená branka nás srazila z hlediska dalšího průběhu. Soupeř dobře bruslil, následkem toho jsme dělali fauly, hlavně v útočném pásmu. To nás stálo šest zbytečných minut v oslabení. Domácí sehráli výborně přesilovky, dali z nich dva góly. Klíčový byl gól v první třetině vteřinu před koncem, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Myslím si, že Hradec zaslouženě vyhrál, že měl větší hlad po vítězství.

Fotogalerie