Zápasy
út 25.11.2014 | Martin Voltr

Venku popáté v řadě za nula. Hradec proti Zlínu nedohnal první půlku

Zápasové menu

Sebevědomí nabyté vysokou domácí výhrou nedokázali hokejisté Mountfieldu zužitkovat, na kluzištích soupeřů se jim dál nedaří. Všechno podstatné se na ledě posledního Zlína odehrálo už během první poloviny utkání. Hradečtí sice dvoubrankové manko zvládli jednou dorovnat, ale podruhé se jejich oslabené sestavě stejný kousek nepodařil a mistrovským Ševcům podlehli 2:4.

Pět gólů za prvních dvacet minut

Na poměry obou protivníků nabídla první třetina velkou přestřelku. Netrvalo ani tři a půl minuty, než se gólový stav poprvé pohnul. Mezi kruhy zůstal volný Roman Vlach, který vystihl Kantorův manévr a snadno zakončil do prázdné branky. A zanedlouho Hradečtí svému soupeři darovali druhou zbytečnou trefu, kterou zařídil dorážející Jakub Svoboda – 2:0.

Vepředu byl Mountfield ale od prvních minut poměrně aktivní, což mu brzy vyneslo ovoce. V rozmezí pouhých 22 sekund se mu podařil husarský kousek! Nejdřív využil přesilovku nekompromisní ranou Roman Kukumberg, pak přišel šťastný odraz o brusli domácího forvarda Říčky a Lukáš Vantuch se při svém prvním startu za Hradec rovnou radoval z první branky. Jelo se zase od nuly – 2:2!

Z divočiny před první přestávkou to však nebylo všechno. V 15. minutě nechali hradečtí beci před Kantorem nepokrytého Jiřího Ondráčka, který přesně tečoval puk mezi betony hostujícího strážce a domácí znovu vedli – 3:2.

V oslabení přišel čtvrtý úder Ševců

Oba dva týmy stejnou měrou srážela vyloučení. Hradec zkraje druhé části ubránil dohrávané oslabení a brzy šel do čtyř naopak soupeř, což nabídlo Východočechům velkou šanci. Dělovka Reného Vydareného ale skončila na tyčce.

Těsně před polovinou střetnutí toho Draisaitlova parta musela litovat, Ševci totiž potrestali její špatné střídání a znovu vedli o dvě branky. Pavel Kantor opět bezmocně rozhazoval rukama, když těsně před ním zůstal Petr Čajánek. Na teč zlínského kapitána neměl nárok – 4:2.

Hrstce hradeckých příznivců se mohlo na párek odcházet aspoň o trochu veseleji, jenže Petr Beránek před prázdnou brankou trefil jenom její boční konstrukci.

Zlín nedovolil Hradci zdramatizovat závěr

Jak v průběhu zápasu ubývalo gólů, tak ubývalo i šancí a střeleckých pokusů. Velké nebezpečí přišlo po pěti minutách třetí třetiny, kdy se po těžkém Kantorově zákroku motal puk v hradeckém brankovišti, ale lví parta ho dokázala odpálit.

Velkou vzpruhu mohlo znamenat ubráněné dvojnásobné oslabení. Zlín měl k dispozici 46 sekund přesilovky pět na tři, ovšem na Kantorovu obranu nevyzrál a Hradec se pořád držel v naději na bodový zisk. V poslední části ale předvedl pouhých pět střeleckých pokusů, což na vyrovnání či obrat stačit nemohlo.

Závěrečné minuty přece jen nabídly jasnou územní převahu Mountfieldu, kromě Petra Beránka v poslední přesilovce si ale žádnou příležitost nevytvořil. Vlastními chybami tak soupeři připravil tři body a Zlín přepustil poslední místo tabulky Vítkovicím. Hradec bude naopak muset přemýšlet, co venku změnit – a taky čekat na vyprázdnění marodky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 1 1 -1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 2
Ondřej Kovářů 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 1 0 1 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 -2 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Tomáš Troliga 0 1 1 -1 2
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 2
Lukáš Vantuch 1 0 1 0 2
Jiří Vašíček 0 0 0 -2 2
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 58 23 4 19 82,61 0 0

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (PSG Zlín):
Utkání jsme nezačali špatně, šli jsme do vedení, ale pak jsme měli slabší minutu a dostali jsme na 2:2. Pro vývoj zápasu bylo důležité, že jsme do konce třetiny dali gól na 3:2. Ve druhé třetině jsme se trošku uklidnili, ale myslím si, že ta hra postrádala tempo. Hráči se víc soustředili na to, aby neudělali faul, než na hru, a byl to spíš obraz opatrné hry. Každý čekal na tu svou přesilovku. My jsme využili jen jednu z mnoha. Dali jsme rozdílový gól na 4:2, který nám do dalšího průběhu zápasu hodně pomohl. Pak už se musel Hradec tlačit víc do útoku, což nám vyhovovalo. I se štěstím jsme ten výsledek uhráli. Za tři body s tak silným soupeřem jsme strašně rádi.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Dneska je hokej hodně o tom, jak se píská. Hraje se hodně přesilovek a Zlín ty góly dal, my bohužel ne. V inkasovaných gólech jsme malinko měli prsty, nevypadali jsme tam zrovna moc dobře. Je to dost o tom, jestli jsi schopný dát góly, když je zrovna potřebuješ. V posledních třiceti minutách jsme nebyli schopni dostat se do šancí, abychom zápas ještě mohli otočit.