Zápasy
pá 28.11.2014 | Jan Vavřina

Čtvrtá porážka z pěti zápasů. Hradec proti Olomouci herní pohodu nenašel

Po debaklu s Třincem a jednoznačné domácí výhře nad Slavií se zdálo, že je Mountfield zase na dobré vlně. Jenže přišla prohra ve Zlíně a v pátek také domácí porážka s týmem, který poslední zápasy není zrovna v laufu. Do zápasu s Olomoucí nevstoupil Hradec dobře, brzy prohrával a za celý zápas se nedokázal dostat do vedení. Jedinou trefu si připsal Jiří Šimánek, který na kraji druhé třetiny srovnával na 1:1. Olomouc si ale díky trpělivému a bojovnému výkonu vzala vedení zpět a dotáhla mač do zdárného konce.

Marodka Hradce se před duelem s dlouholetým soupeřem, Olomoucí, o něco ztenčila. Návrat do sestavy hlásil Jaroslav Kudrna, který se postavil na svůj tradiční post – na pravé křídlo prvního útoku.

Olomouc byla zkraje zápasu aktivnější

Vstup do zápasu se Mountfieldu, kterému se doma tak daří, příliš nepovedl. Mora ze začátku působila živějším dojmem a také šla do vedení. V páté minutě přiťukl z rohu Pavel Patera puk na pravý kruh Jakubu Mataiovi, který po chvilce vystřelil a zamířil přesně nad Kantorův beton na zadní tyč – 0:1.

Hradec ale mohl rychle odpovědět. Dvě a půl minuty po inkasované brance vybídl ke skórování Kukumberg svého parťáka Deje, ten však trefil jen nastavenou lapačku Jiřího Trvaje. Skóre se mohlo měnit ale i na druhé straně, když Cibák dostal v situaci dvou na jednoho puk doleva, z první ale trefil jen břicho přesouvajícího se Pavla Kantora.

Hradec se postupně zvedal, trvalejší tlak si dokázala vytvořit třetí útočná formace, kotouč se jí však přes olomouckou hradbu propasírovat nepodařilo. V závěrečných minutách první části se zvedly především obě obrany, které se dokázaly zformovat, a brankáři tak už příliš práce neměli.

Hradec přesilovky nevyužil, inkasoval v oslabení

Hanáci vstoupili dobře do první části, Východočeši zase do druhé a v čase 22:46 bylo srovnáno. Mertl posunul puk na Jiřího Šimánka, který dokázal prostřelit Jiřího Trvaje i přesto, že byl faulován. V pádu se trefil po zemi a v Hradci bylo veselo – 1:1. Hned po inkasovaném gólu se Mora hnala do útoku a vytvořila si pořádný tlak, defenziva v čele s Pavlem Kantorem odolala.

Mountfield se do dalších útočných akcí dostal i díky nabídnutým přesilovým hrám, i přes povedené kombinace si však gólovou šanci nevypracoval. Ta přišla až při nájezdu dvou na jednoho Kudrny a Mertla, druhý jmenovaný dostal puk, zakončení mu ale bylo znemožněno zákrokem olomouckého hráče na hraně, možná i za hranou pravidel.

Také v prostřední části hry pokračovaly oba týmy s aktivním forčekingem, který dělal obranám nemalé problémy. Rychlé přistupování k hráčům se však ve 38. minutě nevyplatilo domácím, a to ve vlastním oslabení. Kotouč se po rychlé kombinaci dostal na Rostislava Marosze, který udělal rychlý pohyb do protisměru a propálil Kantora na vyrážečku – 1:2.

Pro Hradecké mohlo být ještě hůře, Pavel Kantor ale svůj tým podržel zákrokem proti samostatnému úniku Jakuba Mataie z poslední minuty druhé části.

Třetí třetina tentokrát vydařená nebyla

Hradci se třetí třetiny velmi daří a potvrdit to chtěl i proti moravskému celku. Dostával se do mnoha šancí, ty ale nedokázal využít. První polovinu to kolem Jiřího Trvaje několikrát hořelo, třeba když zblízka neuspěl Vantuch a po něm trestuhodně také Tvrdík, na kterého zívala prázdná brána. Kotouč ale zblokovala na poslední chvíli obrana hostů.

Tento nedůraz Olomouc potrestala, jak se sluší a patří. Předzvěst gólu dal Pavel Patera, který chvilku před jedním z rozhodujících okamžiků zápasu nastřelil bekhendem břevno. Třetí olomoucká branka přišla na konci 50. minuty. V přesilové hře dostal Jan Knotek puk na zadní tyč, a skóre bylo poprvé o dvě branky.

Na inkasovaný gól mohl zareagovat Mertl, ale v rozhodující chvíli ho kotouč neposlechl. V závěru tým Petera Draisaitla vrhl všechny síly do útoku, zkusil to se šesti hráči v poli, ale bylo z toho jen navýšení skóre na straně Olomouce. Skóre zápasu uzavřel sedm vteřin před koncem Jakub Herman – 1:4.

Východočeši si tedy připsali čtvrtou prohru z posledních pěti zápasů, navíc je čekají dva duely v řadě na hřištích soupeřů. Tým kapitána Jiřího Šimánka tak musí najít cestu, kterou se vrátí na povedené duely z měsíců září a října.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -2 0
Rastislav Dej 0 0 0 -2 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 2
Ondřej Kovářů 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -2 2
Tomáš Mertl 0 1 1 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 2
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 58 30 3 27 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Olomouc tady hrála agresivně, dobře bruslila a my jsme si s tím nemohli poradit. Cokoliv jsme zkoušeli, nám nevycházelo. Celých šedesát minut jsme byli všude později, nebyli jsme schopni se dostat do souboje jeden na jednoho. Prostě nám chyběly emoce, nějaká jiskra, nápad. Nic nefungovalo, a proto jsme nemohli pomýšlet na tři body.


Petr Fiala (HC Olomouc):
Z našeho pohledu jsme odehráli velice dobrý zápas. Na to, že jsme hráli venku, jsme měli poměrně dost šancí. Rozhodujícím okamžikem celého utkání asi byla situace za stavu 2:1 pro nás, kdy domácí měli dvojnásobnou šanci. Myslím, že tam byl Vantuch. Trvaj ji chytil a tam se to asi lámalo. Potom jsme dali na 3:1 a bylo vidět, že už hrajeme klidněji a domácí se snaží hodně o tlak, ale tohle známe taky – člověk chce, ale ne vždy to vyjde. Tentokrát nám závěr vyšel a jsme hodně, hodně spokojení, protože tři body z Hradce jsou pro nás vynikajícím výsledkem.

Fotogalerie