Zápasy
pá 12.12.2014 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Mizérie venku a v útoku pokračuje. V Liberci se Mountfield neprosadil

Zápasové menu

Třetí třetina domácího zápasu se Spartou dávala napovědět, že se hradečtí hokejisté konečně zvednou a zase najdou herní pohodu. Jenže všechno je jinak. Východočechům se v Liberci zase nepovedl vstup do utkání a od čtvrté minuty prohrávali po šťastné přesilovkové trefě Petra Jelínka. Ve zbytku zápasu už bohužel žádná branka nepadla, a tak Hradec prohrál na severu Čech fotbalovým výsledkem 0:1, čímž si připsal osmou venkovní prohru v řadě a šestou celkově.

Stále početná marodka, to byl problém, který muselo trenérské duo Draisaitl – Kučera řešit i před kláním v Liberci. Jako největším trnem v patě se jevila absence Jaroslava Kudrny. V brankovišti dostal opět šanci Ondřej Kacetl.

Rychlá studená sprcha pro Východočechy

Hradečtí do zápasu nastoupili alespoň zčásti tak, jak podle svých slov sami chtěli – aktivně a ve stylu třetí třetiny z minulého utkání se Spartou. Kukumberg však ve spolupráci s Pospíšilem nedokázal dostat puk z větší vzdálenosti do branky, Lašák včasným přesunem jeho šanci vychytal.

Ihned poté přišlo oslabení, které smetlo hradeckou euforii. Střílenou přihrávku obdržel Petr Jelínek, který otočkou před brankou překvapil nejen všechny hráče na hřišti, ale nejspíše i sebe. Kotouč však doklouzal pod betony Kacetla až za brankovou čáru – 1:0.

Domácí si sice nebyli schopni vytvořit trvalý tlak, ale vážnější šance Hradce by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Tu největší měl na svědomí aktivní Kukumberg, který ve vlastním oslabení ujel domácím obráncům, jenže Lašák na jeho střelu k levé tyči vyzrál. Změnu skóre nepřinesla ani přesilová hra Mountfieldu v závěru třetiny.

Bojovná druhá třetina skončila smírně 0:0

Jestliže nástup do první části se Hradci povedl, ve druhé třetině byli iniciativnější domácí, Kacetl musel hned několikrát zasahovat. První vážnější akci hostů si připravil Mertl, střelu od modré čáry ale Lašák bez potíží pokryl do lapačky.

K vidění byl hodně bojovný hokej, byť s absencí hokejové krásy. Východočeši postupně přebírali taktovku, v šanci se ukázali Knotek a Mertl, jejichž přesilovková kombinace taktéž skončila jen na chráničích Lašáka, podobně jako dělovka Vydareného z mezikruží ve 35. minutě.

Suverénně největší možnost ke skórování pro své spoluhráče vymyslel Jiří Šimánek, když si chytře vybruslil od mantinelu až ke vzdálenějšímu kruhu pro vhazování, z nějž hledal volného spoluhráče. Lašák, kopírující Šimánkův pohyb, byl bez šance zasáhnout, kotouč však jen prolétl skrumáží hokejek a bruslí. I do druhé přestávky tak odešli Severočeši jako lídři.

Další branka už nebyla v silách ani jednoho týmu

Spíše než ledovou plochu připomínala ve třetí třetině liberecká aréna bojiště. Urputný styl hry, jakým se oba celky prezentovaly v prostřední periodě, se přenesl i do části poslední. Diváci tak mohli na pohledný hokej zapomenout.

I tak se ale našlo několik akcí, které stojí za zmínku. Například krásný pas Petera Frühaufa na Romana Kukumberga, kterému v zakončení samostatného nájezdu zabránilo horší zpracování puku a následná Lašákova rybička pod nohy slovenského útočníka.

Na strážce branky Tygrů si nepřišel z bezprostřední blízkosti ani Tomáš Pospíšil. Na druhé straně musel pár ošemetných situací řešit i Ondřej Kacetl, ať už se jednalo o Urbanovu střelu od modré čáry či Šimkovo nahození.

Hradec zvyšoval tlak na domácí, jenž eskaloval v posledních pěti minutách. Kukumberg si v přesilové hře nabruslil až do brankoviště Tygrů, o chvíli později z podobného místa neuspěl Knotek – to už hráli Hradečtí bez brankáře. Branku v šesti lidech v poli sice neobdrželi, nicméně ani nevstřelili, a tak z Liberce vycestovali s nepořízenou. Jedná se již o šestou prohru v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Ondřej Kovářů 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 2
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 4
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 59 22 1 21 95,45 0 0

Ohlasy k utkání

Milan Černý (Bílí Tygři Liberec):
Myslím, že to dnes bylo velice urputné utkání, Hradec si vytvářel mnoho šancí v útočném pásmu, čemuž jsme dokázali odolat a rozhodla jediná branka. Na těchto vítězstvích, kdy nedostanete gól, se podílí celý tým – ať už výborný brankář či skvěle bránící útočníci.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
U nás by to poslední dobou chtělo najít nějaké hráče, kteří dají sem-tam gól. My takovéto zápasy sehrajeme celkem vyrovnaně, ale máme tendence utkání prohrát, hlavně protože nám poslední dobou chybí produktivita.