Zápasy
pá 26.12.2014 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Očekávané zlepšení venku nepřišlo. Hradec ztratil body také ve Varech

Kdy naposledy vyhrál Hradec venku? To už je hodně dávno – v polovině října v Olomouci, a to už jsou skoro dva a půl měsíce. Po vyhraném derby se přitom zdálo, že je špatným výsledkům konec. Nestalo se tak. Na Štěpána zajížděl Mountfield do KV Areny a stejně jako v prvním letošním vzájemném duelu vyhrála Energie 2:1. Hradec sice vedl zásluhou Martina Pláňka z dvojnásobné přesilové hry, jenže Vary se nejprve prosadily ve stejné situaci a pak také v plném počtu hráčů. Východočeský venkovní zmar tedy pokračuje, tým Petera Draisaitla nepřivezl domů body už devět zápasů. A to je pořádná křeč...

Na marodce i před zápasem na západě Čech zůstával Jaroslav Kudrna. K němu navíc přibyl Peter Frühauf, následkem čehož se do první obranné linie přesunul Stanislav Dietz. Kudrnovo místo v první útočné formaci zaujal zase Tomáše Knotek. Další změnou bylo nahrazení Lukáše Nedvídka ve třetí řadě Dávidem Skokanem.

I přes gólové šance se nadílka nekonala

Sváteční zápas lépe odstartovali hradečtí hokejisté. Mertl chtěl nechat zapomenout na nepříznivou bilanci Mountfieldu ze hřišť soupeřů, sólovým průnikem od pravého mantinelu směrem do středu překonal dva domácí obránce i brankáře Habala, jeho střela ale mířila nad. Ihned poté se v akci předvedl i domácí celek. Skuhravý se dostal k bekhendové ráně z bezprostřední blízkosti, odkrytou klec ale taktéž netrefil.

Karlovarští byli lepším týmem, byť do další vyložené šance se nedostali. V osmé minutě začal obrat, co se převahy týče. Mertl, který zavezl puk před Habala, sice kotouč ztratil, jenže ten se ještě předtím dostal na hůl Knotka. Jednadevadesátka ale nedokázala již ležícího gólmana Varů překonat. Od té doby začal předvádět lepší výkon Hradec.

K tomu mu pomohlo i množství přesilových her. Karta se obrátila až v samotném závěru, kdy se trestalo i na druhé straně. Změna skóre se ale nekonala, jen Jiří Vašíček si odnesl trest do konce utkání za nesportovní chování, a Radek Duda se v nepřehledné situaci před Kantorem neprávem radoval ze vstřelené branky.

Hradec se dostal do vedení, Vary však otočily

Mountfield musel na úvod druhé části předvádět kvalitní defenzivní hru. Většinu času byl totiž oproti soupeři v početní nevýhodě. Až ve 28. minutě nastal opak, Karlovy Vary poslal hlavní sudí dokonce do tří. Toho využil chvíli po začátku dvojnásobné přesilové hry Martin Pláněk, který načal skóre zápasu nekompromisní dělovkou od modré čáry – 0:1.

Jenže ve 36. minutě nastala po sérii faulů stejná situace, tedy oslabení tři na pět, i na hradecké straně, a Radim Bičánek tvrdou střelou z vrcholu kruhu propálil Pavla Kantora a srovnal na 1:1. Aby toho nebylo málo, o dvě minuty a šestnáct vteřin později udeřili domácí znova.

Hradečtí špatně střídali a v přečíslení dvou na jednoho inkasoval krásnou přihrávku David Hruška, z níž mohl bez problémů cílit do úplně odkryté branky, což se mu také povedlo – 2:1. Východočechy obrat evidentně psychicky srazil, domácí do konce třetiny ještě několikrát ujeli do nebezpečného přečíslení, jenže další gól, na nějž měl největší šanci Radek Duda, nepřidali.

I třetí třetina nabídla množství přesilových her, branku nikoliv

V úvodu poslední části bylo Hradeckým nabídnuto několik přesilových her. Hráči Mountfieldu pálili často a tvrdě, střely však končily buď na domácích obráncích, nebo až na mantinelu za bránou Habala. Východočeši se stále snažili o vyrovnání, nehledě na tom, jestli hráli přesilovou hru, nebo oslabení.

Právě v něm dokázal přesprintovat Dej jednoho z karlovarských obránců, jenže už nestihl zakončit podle svých představ. Stejně jako Radek Duda o pár chvil později, který pálil nejprve do břevna a poté jen do Pavla Kantora. Hradečtí se nemohli dostat do správného tempa dostatečného na to, aby si vytvořili tlak potřebný pro srovnání.

Naopak na 3:1 mohl navýšit Hruška, jemuž ve skórování zabránil Bohumil Jank. Poslední šancí hráčů se lvem na prsou byla přesilová hra z 58. minuty, jenže ani odvolání Pavla Kantora nevedlo ke kýženému gólu. I přes vedoucí branku Hradec nakonec Varům podlehl, na hřišti soupeřů se jednalo již o devátou prohru v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 4
Peter Mikuš 0 0 0 0 2
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 1 0 1 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 0
Dávid Skokan 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 2
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 32
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 19 2 17 89,47 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):
Utkání dnes bylo vyrovnané. Oba týmy využily dvojnásobnou přesilovku. Hrálo se i mnoho klasických přesilovek, ale v oslabení odvedli všichni hráči dobrou práci. Dnes prakticky rozhodlo jedno přečíslení, které jsme my proměnili v rozdílovou branku. Soupeř měl přečíslení také, ale nevyužil je. Za tři body jsme rádi, kluci dnes pracovali na sto procent.


Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Utkání s podobným scénářem jsme letos sehráli snad už osm. Při dnešním trendu pískání zápasy rozhodují přesilovky, my jsme bohužel využili jen tu dvojnásobnou. Na jeden gól se venku vyhrává jen těžko.

Fotogalerie