Zápasy
pá 16.1.2015 | Martin Voltr, Lukáš Štěrovský

Hradec bere z utkání na Moravě tři body, v důležitém klání porazil Olomouc

Zápasové menu

Velice důležité utkání sehráli hradečtí hokejisté v Olomouci, která se v tabulce nacházela pouze jednu pozici za Východočechy. Jenže svěřenci trenéra Draisaitla nenechali nic náhodě, Olomoučtí našli odpověď pouze na první branku Hradce, a to v přesilové hře pět na tři. Hosté zbytek zápasu jasně kontrolovali, zaváhání nepřipustili a po čtyřbrankové smršti zaslouženě zvítězili. Tři body tak putovaly do východočeské metropole!

Největší změna se oproti zápasu ve Třinci udála v brankovišti, do něhož nastoupil Ondřej Kacetl. Do sestavy se taktéž vrátili útočníci Rudolf Červený a Lukáš Nedvídek, a to do třetí, respektive čtvrté formace.

Povedený vstup, hradecké hole hrozily víc

Hradečtí chtěli potvrdit stoprocentní venkovní bilanci ve vzájemných zápasech, a podle toho také začali. Od první minuty a šance Kudrny s Mertlem účinně znejisťovali domácí hokejisty, kteří se nemohli dostat ke své hře. Na puku byli sice o něco častěji, ale Hradec byl vepředu nebezpečnější.

Střelecký poměr po prvních dvaceti minutách se zastavil dokonce na číslech 4:11. Východočechy mrzelo přečíslení, které neúspěšně zakončoval Lukáš Vantuch, v posledních chvílich třetiny ještě zalaškoval s nervy příznivců Ondřej Kacetl. Tvrdou ránu od modré čáry ovšem šťastně vytěsnil těsně mimo tyčku.

Vyrovnání ve hře 3 na 5 Mountfield nesrazilo

Domácí Mora se po přestávce trochu zvedla a hradecká defenzíva musela čelit dvojici nebezpečných situací. V té druhé perfektně vychytal Rácovu tutovku Kacetl, a jeho spoluhráči na to záhy navázali vedoucí trefou. Pilařovo nahození Vošvrda vyboxoval před sebe přímo do těla Lukáše Nedvídka, od něhož se kotouč odrazil za brankovou čáru – 0:1!

Kohoutům však netrvalo dlouho, než dosáhli na vyrovnání. Pomohla jim k tomu dvojice slepených hradeckých vyloučení, kterou potrestali Laš s Jakubem Hermanem. Kacetl neměl nárok proti věšáku druhého jmenovaného zasáhnout – 1:1.

Právě za nerozhodného stavu přišla klíčová pasáž utkání. Hanáci ze své psychické výhody nedokázali vytěžit nic, naopak se sami poroučeli na trestnou a ve 37. minutě krásnou ranou vrátil Tomáš Pospíšil vedení na hradeckou stranu. A do kabin se šlo ještě líp, když přečíslení první formace krásně vyřešili Kudrna se zakončujícím Tomášem Mertlem – 1:3.

Oslavenec se trefil a Hradec zavřel zadní vrátka

Zkraje třetí třetiny pomohl Mountfieldu další důležitý zákrok Ondřeje Kacetla a vzápětí přišla rozhodující trefa. Na své parťáky z elitního útoku navázala druhá letka, jejíž ťukes s Rastislavem Dejem na konci znamenal už pohodlný stav 1:4! Slovenský štírek tak stylově oslavil svůj čtyřstý start v nejvyšší české soutěži.

Junior Lukáš Nedvídek sice vzápětí nevyužil samostatný únik, ale to hokejisty Mountfieldu nemuselo mrzet. Ve zbytku utkání se zatáhli do obranné ulity, v jejímž čele stál perfektní Ondřej Kacetl! Mora na něj pálila ze všech pozic a když už obětavě bojující spoluhráči kotouč propustili, gólman byl na svém místě. Fanoušky roztleskal třeba pět minut před koncem parádním rozštěpem proti Janu Knotkovi.

Hradec tak proti nejistému moravskému týmu předvedl vynikající venkovní výkon, podpořený bezchybným představením brankáře. Útočnou potenci si po přestřelce v Třinci udržel na solidní úrovni a společně se zavřenými zadními vrátky z toho nemohlo být nic jiného než tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 1 2
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 0 1 1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 1 1 1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 0
Peter Mikuš 0 1 1 2 0
Lukáš Nedvídek 1 0 1 1 0
Karel Pilař 0 2 2 2 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 2
Tomáš Pospíšil 1 1 2 1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 4
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 25 1 24 96,00 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Fiala (HC Olomouc):
Hradec byl lepším týmem a hlavně si hosté dokázali vytvořit větší množství gólových šancí. My jsme si také něco dokázali vytvořit, jenže to bylo až za stavu 1:4. V poslední době se však hodně trápíme s přesilovými hrami a opět jsme potvrdili, že se nám v nich nedaří. Sice se nám podařilo využít dvojnásobnou přesilovku, ale jinak jsme měli velké problémy s přechodem do svého útočného pásma. Ztrácíme tím zbytečně půdu po nohami, protože místo toho, abychom se nastartovali dobře sehranou přesilovou hru, tak v ní spíše trápíme. Inkasované branky padaly především po naší velké touze se ještě pokusit o nějakou akci, čehož Hradec využíval a hosté podnikali rychlé protiútoky.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Ihned od začátku utkání bylo vidět, že se jedná o střet dvou týmů, jenž jsou vedle sebe v tabulce, a od toho se také celý zápas vyvíjel. Sice jsme nehráli nijak suverénně celé utkání, ale pro nás je Olomouc hodně nepříjemným soupeřem, a tak jsme hodně rádi, že si odvážíme všechny tři body, které pro nás do tabulky hodně znamenají.