Zápasy
ne 25.1.2015 | Jan Vavřina

Fantazie! Hradec složil Spartu bůrem v nejlepším venkovním zápase sezóny

Zápasové menu

Zdá se, že je z pohledu hradeckého Mountfieldu všem špatným dnům konec. Východočeši zajížděli po dvou výhrách na Spartu, kde je to vždycky extra těžké. Jenže Hradečtí se po půlminutě hry ujali vedení a to už nepustili. Precizně bránili, kvalitně stříleli a je z toho výsledek, který v Holešovicích letos nezažili – výhra Hradce Králové 5:0! Ondřej Kacetl vychytal čisté konto, René Vydarený se prosadil poprvé v sezóně, Tomáš Mertl vstřelil další dva góly – famózní vystoupení nejen těchto borců!

Proti Vítkovicím si připsal 700. zápas v extralize Michal Tvrdík, proti Spartě zase 500. Tomáš Mertl. Ten, stejně jako jeho ostatní spoluhráči, nemohli počítat s pomocí Karla Pilaře, který do zápasu se Spartou nemohl zasáhnout, protože je pod Bílou věží na hostování právě z holešovického celku.

Rychlý úder a precizní obrana

Kdo přišel v neděli na své místo v Tipsport areně jen o chvilku pozdě, ten neviděl nejdůležitější akci první třetiny. Už po dvaatřiceti vteřinách rozradostnil hostující kotel Jiří Šimánek, jenž překonal Novotného zblízka – 0:1. Spartu inkasovaná branka neshodila, spíše naopak. Následovala její přesilová hra a v ní si vypracovala hned několik gólovek.

Aktivní pasáž vygradovala v páté minutě, kdy jel David Dvořáček trestné střílení. Také s jeho pokusem si Kacetl poradil, stejně jako se zbylými deseti střelami, které na něj v první části letěly.

V závěru mohl Mountfield navýšit na 0:2, jenže dvojnásobnou přesilovou hru brzy přerušila siréna. I tak museli být Východočeši nadmíru spokojeni, když poctivě bránili a v útoku předvedli perfektní efektivitu – na gól jim stačilo celkem pět střeleckých pokusů.

Jubilant Mertl si připsal další gól

Ve druhé části mohl Hradec udeřit podobně rychle jako na začátku zápasu, ale tentokrát se vytáhl Novotný skvělým přesunem a zákrokem. Jenže po čtyřech minutách přece jen kapituloval podruhé. Plášilovo nahození od modré čáry šikovně tečoval Tomáš Mertl, který si tak ve svém jubilejním 500. zápase v extralize připsal 21. gól v sezóně – 0:2.

Východočechům dvoubrankové vedení bohatě stačilo, a tak se soustředili především na obranu. Sparta nebyla ve své kůži, nemohla se přes obrannou bílou hradbu prokousat, a i proto si ve druhé části připsala jen pět střel.

Nejnebezpečnější byla krátce po polovině zápasu teč Buchteleho a samostatný únik Rolinka, jenže Kacetl vyrostl do skvělé formy a držel hradecké akcie nadále na vysokých hodnotách.

Sparta nervózněla, Hradec válel

Ty navíc ještě pozvedl Michal Tvrdík. Hradci se povedl vstup i do závěrečné třetiny a v čase 41:45 to bylo 0:3 – hradecký matador byl nejdůraznější na hraně brankoviště. Na takový průběh Sparťané nejsou ani trochu zvyklí, a možná i kvůli tomu došlo na souboj Janka s Formanem, za nějž oba putovali na trestnou lavici.

Podobných šarvátek přibývalo, opřít do soupeře se nezdráhal ani střelec Jaroslav Kudrna, který si vyměnil názory s Petrem Kumstátem. Hradec hrál naprosto v klidu a potvrzoval to dál. V 56. minutě v přesilovce dorazil puk za Novotného znovu Tomáš Mertl – 0:4. Minutu a půl na to završili hosté bůra. V pokračující přesilovce si sjel před bránu René Vydarený a prosadil se poprvé v sezóně – 0:5.

Kacetlovi mohl vzít čisté konto Rolinek, ale trefil jen tyč. V závěru shodil Forman rukavice ještě jednou a alespoň jeden primát zařídil Spartě – v bitce porazil Jiřího Vašíčka, který si vše natočil na kameru, kterou měl zabudovanou v přilbě.

Forman ale hradeckou radost rozhodně nepřekazil. Mountfield zahrál nejlepší venkovní zápas v sezóně a díky tříbodové výhře se posunul v tabulce na pátou pozici.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 1 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 2 2 1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 2 2 4 2 0
René Piegl 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 2 2 2 0
Karel Plášil 0 1 1 1 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 1 2
Dávid Skokan 0 3 3 2 34
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 1 0 1 1 6
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 2
Jiří Vašíček 0 0 0 1 4
René Vydarený 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 33 0 33 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha):
Můžu jen sportovně pogratulovat soupeři k výsledku i k bodům, protože byl lepší. My jsme do zápasu špatně vstoupili a v podstatě jsme nenašli recept na obranu soupeře. Tahali jsme za kratší konec, Hradec vyhrál zaslouženě. Cením si toho, že přestože jsme prohrávali, tak někteří hráči se pořád prali o výsledek. Myslím si, že kdybychom dnes hráli dva zápasy, tak bychom ten gól ale stejně nedali.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
S ohledem na tabulku je pro nás každý bod a každá výhra hodně důležitá. Výhra na Spartě je pro nás velmi dobrý výsledek. Vyhrát s nulou je navíc extra bonus pro gólmana, který nás dnes podržel. Za stavu 1:0 nebo 2:0 se to vždy může zlomit a on v tu chvíli chytil několik šancí domácích. Kluci hráli obětavě a výhru si zasloužili.