Zápasy
ne 15.2.2015 | Jan Vavřina

Skvěle! Marodkou oslabený Hradec bodoval naplno a odskočil pronásledovatelům!

Zápasové menu

Do Mladé Boleslavi odcestoval tým Petera Draisaitla s vědomím, že se nebude moci spolehnout na čerstvě zraněného Tomáše Mertla a Jiřího Vašíčka. Věkový průměr obrany činil 21,7 let, ale své úkoly zvládla s bravurou. Hradec poslal do vedení Rastislav Dej, Tomáš Klimenta však na začátku druhé třetiny srovnal. Na další branku se čekalo více než půl hodiny, početná skupinka hradeckých fanoušků se ale dočkala – v 56. minutě vystřelil tři body Mountfieldu Zdeněk Čáp! A díky zaváhání ostatních týmů má Hradec na pátém místě náskok na sedmý Zlín už devět bodů!

Trenéři Mountfieldu zažili v zápase s Boleslaví nezvyklou věc – poprvé za dva roky neměli v šatně Tomáše Mertla, kterého nepustilo do hry, stejně jako Jiří Vašíčka, zranění. Potřetí letos tak byl povolán David Švagrovský.

Gól do šatny, krátce po přesilové hře

Souboj Lvů odstartoval ve 2. minutě Milan Mikulík, který obkroužil branku, ale puk nasměřoval jen do brankové konstrukce. Gólové parametry neměla ani střela Vantucha z mezikruží v minutě čtvrté. Už tyto dvě šance napověděly, že zápas začal hodně aktivně, a to především v útoku.

Aktivita a množství bruslení se muselo líbit především fanouškům, kterých přijela do Mladé Boleslavi spousta i z Hradce Králové. A nejen po celou první třetinu byli pořádně slyšet. Museli být ale zklamaní po brejku Vantucha s Kukumbergem, protože hradečtí forvardi v přečíslení nezakončili nebezpečně.

Kolem poloviny první třetiny se hromadily nepřesnosti, brankáři tak neměli takřka žádnou práci. Kacetl mohl být v klidu i v prvním oslabení, domácí ani nevystřelili. Početní výhodu si vyzkoušel i Mountfield, ta už byla o poznání nebezpečnější. Proměněna sice nebyla, ale hosté se prosadili krátce po jejím konci, v čase 18:27. Nahozený kotouč se odrazil na pravý kruh k Rastislavu Dejovi, který pohotovou střelou otevřel skóre zápasu – 0:1.

Srovnání skóre a úpadek kvality hry

Domácí byli na kraji druhé třetiny hodně nabuzení a neslo to ovoce. Nejprve Bártův bekhendový pokus z ostrého úhlu Kacetl vyhlavičkoval, pak se jen ohlédl za Pacovského střelou do protipohybu z osy hřiště.

Zvýšenou aktivitou si Středočeši vynutili faul, který potrestali. V čase 23:30 zamířil do černého z dálky Ctirad Ovčačík – 1:1. Hned poté mohli Hradečtí zase odskočit Červeným nebo Pieglem, ale to bylo z útočného představení na dlouhou dobu všechno.

Až v 35. minutě v ponechané výhodě zakončil přímočarou akci střelou golfem střelec první branky zápasu, Růžička puk jen vyrazil, Vantuch ale přispěchal k dorážce pozdě. Celkově byla druhá část oproti té úvodní mnohem méně atraktivní a plná nepřesných kombinací.

Rozhodla dělovka Zdeňka Čápa

Za první dvě třetiny mířilo na hradeckou bránu nezvykle mnoho střel, možná i proto se Mountfield v závěrečném dějství soustředil především na bránění. A bylo to znát. Domácí se jen těžko dostávali přes hradeckou modrou čáru, Ondřej Kacetl musel zasahovat jen šestkrát, v předchozím průběhu zápasu na něj šlo střel dvacet.

Chybovat pochopitelně nechtěli ani Bruslaři, a tak se rovněž nikam nehnali. Výjimkou byla akce Richarda Jarůška z 53. minuty, který se po střele dostal k několika dorážkám, ale Kacetl dokázal udržet beton před brankovou čárou.

Utkání nakonec rozhodla minuta 56. Domácí při rozehře zachybovali, kotouč se dostal ke Zdeňku Čápovi na modrou čáru a mladý bek si s ním věděl rady. Vší silou se do něj opřel a poslal ho až za Růžičku, který toho zřejmě příliš neviděl – 2:1. Protože zaváhaly šesté Pardubice i sedmý Zlín, Hradci se bude na pátém místě dýchat zase o poznání lépe.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 1 1 2 2 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 0 1 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 1 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 0 0 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 4
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Věděli jsme, jak soupeř hraje, ale přesto jsme nedokázali přijít na nějaký lepší recept, jak na něj. Nevypracovali jsme si žádné velké gólové šance, ačkoliv si myslím, že pohybem jsme Hradci dělali problémy. Bohužel do prostoru před brankou jsme se tlačili těžko. V průběhu zápasu odstoupili Výborný s Mikulíkem, od začátku chyběl Broš. To není výmluva, ale faktem je, že se nám do třetí třetiny rozpadla hra, čehož hosté dokázali využít. Každopádně si ale myslím, že nějaké to dělení bodů klidně být mohlo. Takový je ale hokej, soupeř byl ke konci lepší a měl víc ze hry.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Jeli jsme do Boleslavi s vědomím, že domácí hrají poslední týdny výborně, a že budeme potřebovat stabilní výkon hlavně v obraně. Myslím, že se nám to podařilo, po celých 60 minut jsme měli relativně dobrou kontrolu nad zápasem. Tu ale měli i domácí, dlouho to bylo 1:1 a uznávám, že to možná měla být remíza. My jsme každopádně dokázali přidat jednu povedenou akci navíc, byť v tom bylo i hodně štěstí. Za tři body jsme velmi rádi.