Zápasy
ne 22.2.2015 | Jan Vavřina

Skvěle, Hradec má jisté čtvrtfinále! Rozhodla výhra nad Slavií

Do zápasu s poslední Slavií vstupoval Mountfield s vědomím, že při konstelaci ostatních výsledků a výhry za tři body může slavit přímý postup do čtvrtfinále, který už mu nikdo nevezme. Tato vidina Hradec od začátku povzbuzovala, rychle se dostal do dvoubrankového vedení. Ačkoliv na Slavii nebylo vůbec znát, že se krčí u dna tabulky, dokázala jen dvakrát snížit – na 2:1 a 3:2. Všechny body tedy zůstaly pod Bílou věží a rozhodly o tom, že Hradec Králové nebude ani v sezóně 2014/15 chybět ve čtvrtfinále play-off!

V zápase s posledním týmem opět chyběl, kvůli nemoci, kapitán Jiří Šimánek. Jeho post v první formaci tentokrát zaujal Lukáš Nedvídek. Ještě jedna významná změna se udála v sestavě Mountfieldu, a sice v brankovišti – v něm dostal poprvé po deseti utkáních přednost Pavel Kantor.

Mountfield vymetl za první třetinu oba růžky

Slavia přijela pod Bílou věž v nedobré formě, z posledních osmi zápasů dokázala bodovat jen jednou. A ani na ledě FORTUNA arény na začátku nic nenasvědčovalo tomu, že by měla uspět. Uběhly totiž jen tři minuty a Tomáš Mertl se zjevil sám před Svobodou, ale skákající kotouč netrefil přesně.

Ani ne minutu na to už ale hostující brankář kapituloval. Tomáš Pospíšil dostal v útočném pásmu příliš prostoru, a tak měl čas najet si do výhodné pozice a přesně zamířit, a to do levého horního rohu brány – 1:0.

Téměř totožná situace, ale zrcadlově obrácená, se udála krátce po polovině prvního dějství. V přesilové hře obkroužil Jaroslav Kudrna pravý kruh a vymetl tentokrát pravou šibenici – 2:0. Domácí dvěma brankami ukázali herní pohodu, kterou se prezentovali po celých prvních dvacet minut, jež nabídly velice atraktivní podívanou.

Slávistická zlepšená hra vedla ke snížení

Druhou třetinu začal tým Josefa Beránka velkým náporem, kterému pomohla i dvojice vyloučení na straně Hradce. Všechna pražská nahození ale mířila jen do náručí Kantora. Výraznější šanci měl Miroslav Holec, ale zleva do vzdálenějšího rohu nezamířil. Domácí otočili hru také v přesilové hře, ale oproti Slavii si vedli o poznání hůře. Ve druhé periodě měli více ze hry Pražané a byli za to také odměněni.

Ve 32. minutě uzamkla hostující elitní formace čtvrtou hradeckou a tlak přetavila ve snižující branku. Tomáš Vlasák ještě nabídku Václava Pletky nevyužil, tento hráč se ale za chvíli objevil v roli střelce, když zleva prostřelil Kantora po ledě do protipohybu – 2:1. Slavia byla i nadále o něco nebezpečnější, srovnat mohla v závěru třetiny, jenže Kantor proti střele Jana Nováka stihl vykopnout pravý beton.

Výhra znamenající jistotu čtvrtfinále

Hosté si přenesli do třetí třetiny formu z té druhé, měli zprvu kotouč více na svých holích. Jenže se mohlo urodit na straně druhé. Nejprve se vytáhl Svoboda zákrokem lapačkou proti svižnému pokusu Červeného, poté zlikvidoval druhou rukavicí šanci Martina Pláňka, který se až před něj prokličkoval od mantinelu.

V 53. minutě se zdálo, že si Mountfield výhru pojistil, nakonec se tato akce ukázala jako vítězná. Martin Pláněk napálil kotouč na bránu, tečoval ho Tomáš Mertl, jež se mohl se svými parťáky radovat – 3:1. Po dvou a půl minutách Slavia zase snížila – v přesilové hře doklepl kotouč do prázdné brány Tomáš Vlasák – 3:2.

Hosté už neměli co ztratit, vrhli všechny síly do útoku, Východočeši ale i se štěstím odolali. Po zápase se tak mohli radovat nejen ze čtvrté výhry nad Slavií, ale také ze třech bodů, které dávají týmu Petera Draisaitla jistotu nejhůře pátého místa znamenající přímý postup do play-off!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 1 2
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 2 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 4
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Jaroslav Kudrna 1 1 2 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 2 2 0 0
Karel Plášil 0 1 1 2 0
Tomáš Pospíšil 1 0 1 1 0
Tomáš Troliga 0 0 0 -1 0
Collin Valcourt 0 0 0 -1 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 30 2 28 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Slavia v týdnu porazila Třinec, na který jsme tady neměli nárok, a v Boleslavi prohrála v oslabeních. Takže nám bylo jasné, že to bude těžký zápas. Měli jsme dobrý nástup, ale potom jsme byli hodně vylučovaní. Můžeš se na tabulku koukat, jak chceš, ale Slavia má na přesilovky kvalitní hráče. Měli jsme co dělat, abychom zuby nehty udrželi tři body, kluci se o výsledek malinko báli. Ale vyhrálo se a proti dobrému soupeři, takže můžeme být spokojeni. Jistoty play-off si moc vážím i vzhledem k tomu, jak moc byla kompletní sezóna složitá.

Josef Beránek (HC Slavia Praha):
Odvedli jsme parádní týmový výkon. Od brankáře, který chytal dobře, až po posledního hráče, který na ledě makal. Výsledku je škoda, protože za předvedený výkon jsme si minimálně bod zasloužili.

Fotogalerie