Zápasy
út 24.2.2015 | Lukáš Štěrovský

Hradečtí ve Zlíně nedokázali bodovat, prohráli s ním letos již potřetí

Zápasové menu

Velké zásahy do sestavy provedl trenér Mountfieldu Peter Draisaitl. Ten si totiž díky jisté účasti ve čtvrtfinále play-off mohl dovolit udělat nemalý počet změn ve svém týmu a do Zlína dokonce přivezl dva starší dorostence, Radovana Pavlíka a Filipa Hronka. Hradečtí i tak podali dobrý výkon, který ale na body nakonec nestačil – vaz jim zlomily hlavně nástupy do třetin, z nichž domácí vždy vytěžili branku.

Vzhledem k tomu, že Mountfield měl již jistou přímou účast ve čtvrtfinále play-off, nechal trenér Draisaitl odpočívat kompletní první formaci, přičemž změny se nevyhnuly ani zbytku sestavy. V elitní formaci se objevil Collin Valcourt, do extraligového kolotoče se navrátil David Švagrovský. Povolána byla taktéž dvojice starších dorostenců, útočník Radovan Pavlík a bek Filip Hronek, kteří tak dostali životní příležitost. Pavlík získal status nejmladšího hráče, který letos v extralize nastoupil, Filip Hronek se zapsal na pátou příčku této tabulky.

Rychlé vedení vydrželo Hradci jen 3 minuty a 11 vteřin

Kdo čekal, že Hradec ve značně obměněné sestavě nedokáže ve Zlíně podat stoprocentní výkon, musel být notně překvapen, když se již po jedné minutě a dvou vteřinách Východočeši prosadili. Zdeněk Čáp zavezl puk do útočného pásma, střela Tomáše Pospíšila se odrazila od tyče přímo na hokejku Tomáše Knotka, jenž zakončoval do prázdné brány – 0:1.

Radost Hradce ale netrvala dlouho. Ve čtvrté minutě Zlínští využili vhazování po levé ruce Pavla Kantora; Petr Leška z buly „nalil“ kotouč na hůl Oldricha Kotvana, který se nerozmýšlel a ranou z první do horní části branky nedal Pavlu Kantorovi ani ten nejmenší nárok na úspěšné chycení kotouče.

K vidění byl hodně útočně laděný hokej, hra se doslova přelévala z jedné strany na druhou, nicméně výraznější gólové příležitosti už zbytek první třetiny nenabídl, tedy pokud nepočítáme samostatný únik Romana Vlacha, který blafákem do bekhendu vyzrál na Pavla Kantora, ale puk poslal jen do tyčky. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Vstup do prostřední části se podařil lépe Ševcům

I druhá třetina se stala doménou vstřelené branky brzy po jejím začátku. Tomáš Žižka nahodil kotouč z prostoru mezi vlastní obrannou modrou a červenou čárou, a ten těsně před Pavlem Kantorem odskočil od ledu takovým způsobem, že hradecký brankář nestihl na změnu směru zareagovat – 1:2.

Prostřední část taktéž nabídla svižný hokej, byť ne tak moc jako první perioda. Její převážná část ale byla vyplněna hrou hlavně ve středním pásmu, odkud se, logicky, ani jeden tým do šancí nedostal. Ani fauly a z nich plynoucí přesilové hry, ať už na jedné, či druhé straně, nenabídly zajímavější dění.

To platilo až do 36. minuty, kdy Valcourt vybojoval útočné pásmo, následně přihrál Pláňkovi, jehož ránu zvládl Štůrala jen vyrazit na hůl Rudolfa Červeného, který neměl problém skórovat a vyrovnat na 2:2. Vstřelená branka zavdala Hradci impulz k dalším akcím, ale jak Jank, bojující s převahou tří zlínských hráčů, tak Vantuch, pálící od modré čáry, se svými pokusy neuspěli.

I ve třetí části Zlín rychle udeřil

Zlínští se, věrni tradici z předcházejících dvou částí, ihned po startu periody poslední vrhli do útoku. Řezníček se obtočil kolem hradecké branky a jeho nahození si Kantor málem zády srazil do vlastní sítě. V podstatě z následující akce se už ale domácí prosadili. Souhru takřka k nerozeznání odlišnou od prvního gólu domácích zakončil Martin Matějíček.

O chvíli později to zkoušel Čajánek se Svobodou, kteří nadělali v hradecké obraně pořádný zmatek. Druhý jmenovaný Pavla Kantora dokonce překonal, jeho ránu ale z brankové čáry vykopl Tomáš Knotek. Šance však měli i Východočeši, jenže Štůrala si dokázal s tlakem Hradce poradit, konkrétně vychytal třeba Filipa Hronka, střílejícího od modré čáry.

Poté, co Kantor spolu se svými obránci vyřešil ještě jednu krizovou situaci, zkusil Hradec poslední půlminutu – víc mu domácí nedovolili – zvrátit skóre pomocí power-play. Jenže hosté se nedostali ani ke střele, skóre zápasu tak změny nedostalo. I přes ztrátu bodů ale Mountfield může být v klidu, z páté pozice jej, nehledě na ostatní výsledky, nikdo nesesadí.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 1 0
Rudolf Červený 1 0 1 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -3 0
Filip Hronek 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 -2 0
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 1 1 1 2
Karel Plášil 0 0 0 1 0
Tomáš Pospíšil 0 1 1 1 0
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Tomáš Troliga 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 1 1 -1 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 26 3 23 88,46 0 0

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (PSG Zlín):
Jednou za sezonu máte zápas, kdy se k vítězství protrápíte, a to byl právě dnešní případ. Jsme moc rádi za tři body.





Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Určitě to nebylo tak, že by Zlín neměl žádné šance, ale když dvakrát po prohraném buly dostaneme branku, a pak až od červené čáry, tak si připadáme celkem blbě. My na to čumíme celou dobu, a víceméně tady pokaždé dostaneme takové góly. Jedeme tady, odehrajeme šedesát minut a pak vidíte, jak se to vyvinulo a jak se ten zápas prohrál.