Zápasy mládeže
pá 26.9.2014 | Přemysl Ježek, Jan Vavřina

Po nevydařeném startu junioři zabrali a nad Táborem vyválčili dva body

Zápasové menu

První dva zápasy v sezóně zvládli junioři celkem v poklidu, v pátek se ale na body pořádně nadřeli. Do zápasu vstoupili laxně, čehož Tábor využil a na začátku třetí třetiny zvyšoval už na 1:4. V ten moment však Východočeši zahájili stíhací jízdu a dotáhli jí do zdárného konce alespoň po nájezdech. S výkonem ve větší části utkání ale Hradečtí spokojení nebudou.

Nepovedený vstup do utkání

První třetina nabídla poměrně zajímavou podívanou. Bohužel ne příliš radostnou pro domácí Mountfield. První polovina třetiny ještě patřila jednoznačně týmu z východních Čech. Hradečtí kombinovali, působili jistě na kotouči a dostávali se do šancí. Ukázkou toho byly dvě povedené akce Pilaře a Dudáka. Ani jeden ze jmenovaných ovšem nedokázal kotouč přesně nasměrovat za záda hostujícího brankáře. Posléze se Táborští začali více dostávat do šancí a hrozili zejména z rychlých přečíslení. Ty pramenily hlavně ze ztrát kotoučů ve středním pásmu.

V polovině úvodní části nastal zvrat. Přišla série přesilových her, která se podepsala pod průběh prvního dějství. První gólovou radost si připsali hosté z Tábora, konkrétně střelou od modré čáry nedal Ašenbrennerovi šanci Jan Horák – 0:1. Hradečtí ovšem na odpověď nečekali dlouho, skóre srovnali už za patnáct vteřin. Radek Pilař ve spolupráci s Ondřejem Koptou nasměřovali se štěstím kotouč za záda táborského Sochora – 1:1. Po velké nedisciplinovanosti domácích hráčů se Tábor dostal k přesilovce 5 na 3, kterou zužitkoval zásluhou Davida Blažka – 1:2.

Očekávané zlepšení se nekonalo, hosté navýšili na 1:3

První třetina zřejmě nebyla pro domácí důrazným varováním. Chyby se nabalovaly, a když zkraje třetiny nevyužil solidní příležitost Kopta, přišel trest. Po špatném přebrání hráčů se Táborští dostali do gólové šance, kterou využil David Blažek přesnou trefou na vyrážečku – 1:3. Následně hokej přišel o atraktivitu, Mountfield hrál velice nervózně, což se projevilo na kvalitě utkání.

Špatná kombinace a dobré dostupování jihočeských hráčů mělo za následek ještě větší ztrátu nervů Hradeckých. Vyloučení střídalo vyloučení a domácí se tak nemohli dostat do tempa. Tahle situace Táborským vyhovovala a mohli si hrát, co potřebovali. K vidění byl z jejich strany trpělivý hokej, doplněný rychlými protiútoky na Ašenbrennerovu branku. Druhá třetina tedy rozhodně nepřinesla očekávané zlepšení Hradce, a tak se museli domácí smířit s dvoubrankovým mankem.

Hradec zabral až v poslední desetiminutovce

Do posledního dějství vstoupili Hradečtí s velkou motivací. Dvě branky v hokeji moc neznamenají, a tak se čekal mohutný tlak Mountfieldu. Ten se ovšem od prvních minut zdaleka nekonal. A co víc, přišla i studená sprcha. Po necelých dvou minutách hry se prosadili opět Táborští. Po špatném rozebrání hráčů se před domácí brankou ocitl osamocený David Nehoda, který se zblízka nemýlil – 1:4. To už byla situace, se kterou před zápasem počítal asi málokdo.

Hradecké ovšem nepříznivé skóre nepoložilo a začali bojovat. Nutno dodat, že z jejich herního projevu bylo pořádné odhodlání cítit vůbec poprvé v zápase. Odměnou za to byla snižující branka, která přišla ve 47. minutě. Postaral se o ni Marek Malinský, který se nejlépe zorientoval při obrovské mele před brankou – 2:4. Následovala vyloženě hradecká pasáž. Mountfield byl u kotouče vždy první, hostům docházely síly. Tyto pozitivní aspekty vedly ke vstřelení kontaktní branky. Vstřelil ji Ondřej Kopta, jenž po střele Davida Gančarčíka nejrychleji dobruslil kotouč a zakončil povedenou bekhendovou kličkou - 3:4.

Hradec makal i nadále, a jeho touha po vyrovnávacím gólu byla vyslyšena. V čase 58:08 se prosadil Lukáš Kastner a o novou zápletku utkání bylo postaráno – 4:4. O plnohodnotném vítězi utkání nerozhodl ani pokračující hradecký tlak.

Ihned po základní hrací době, které skončila nerozhodně, přišly na řadu samostatné nájezdy. Hradečtí Ondřej Kovářů a Lukáš Bezděk byli na rozdíl od soupeře úspěšní, a tak rozdílový bod zůstal v Hradci Králové.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 1 1 0 0
Lukáš Bezděk 0 1 1 1 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 12
Petr Dudák 0 0 0 -1 2
David Gančarčík 0 1 1 -1 0
Lukáš Hercig 0 0 0 -1 0
Drahoš Jebavý 0 0 0 0 2
Lukáš Kastner 1 1 2 2 4
Ondřej Kopta 1 1 2 2 0
David Košař 0 0 0 1 0
Ondřej Kovářů 1 1 2 3 0
Marek Malinský 1 0 1 1 0
Martin Matějček 0 0 0 2 2
Jan Michálek 0 0 0 1 0
René Piegl 0 1 1 0 4
Radek Pilař 1 0 1 2 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Jan Skála 0 0 0 0 0
Aleš Suda 0 0 0 0 0
Karel Vladyka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Ašenbrenner 60 24 4 20 83,33 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Měli jsme hráče, kteří přišli z áčka a mysleli jsme, že je přejedeme a bude to jednoduchý zápas. Ale bohužel bez toho, aniž by hráči bojovali, snažili se a bruslili, to nejde. Každý soupeř, který proti nám bude hrát, se nám bude snažit vyrovnat. Soupeři se vyhecují nad 120 %. Musíme si uvědomit, že když začneme vlažně a dotahujeme to v poslední třetině, tak to nejde. Možná že z celého zápasu jsme hráli posledních 15 minut tak, jak by to asi mělo vypadat. Jinak dvě třetiny a pět minut ve třetí to bylo hodně, hodně špatné.

Jaroslav Drda (Hockey Club Tábor):
Hráli jsme parádně. Ve třinácti hráčích jsme plnili, co jsme měli a pracovali jako mužstvo. Klobouk dolů před hráči, jsme spokojeni. Rozdílový faktor tohoto zápasu byl konec poslední třetiny. To jsme jednoduše nemohli, Hradec nás přečíslil, udělali jsme individuální chyby, a to rozhodlo. Jinak jsme hráli dobře. Nájezdy jsou loterie a bylo to o štěstí.