Zápasy mládeže
čt 19.2.2015 | Radek Kozel, Martin Voltr

Haškova promenáda zajistila mladším dorostencům čtvrtý triumf nad Spartou

Zápasové menu

Třináct není jen smolné číslo, pro hradecké mladší dorostence i šťastné. Ve čtvrteční bitvě se Spartou totiž zapsali třinácté domácí vítězství v řadě! Vyrovnaný zápas rozhodl parádní individuální akcí v 55. minutě Jakub Hašek, Královští lvi tak zdolali Spartu i napočtvrté v sezóně a výsledkem 3:2 potvrdili vedoucí příčku nadstavby. Na druhý Chomutov mají náskok pěti bodů, a právě led Pirátů vezmou útokem v klíčovém duelu nedělního kola.

Aktivní domácí se ujali zaslouženého vedení

V úvodních minutách přišel očekávaný tlak Královských lvů, který však k vážnějšímu ohrožení soupeřovy branky nevedl. To sparťané ohrozili domácího brankáře Koubu až v 7. minutě, hradecký brankář ale předvedl dva bravurní zákroky. V první velké šanci Východočechů se nedokázal prosadit Jirásek, v přečíslení 2 na 1 se neuspěli ani Štohanzl s Pažourkem.

V 16. minutě se Lvi ujali vedení poté, co Filip Jirásek přebruslil hostující obranu a elegantní kličkou nedal sparťanskému brankáři šanci – 1:0. Hradec vstřelená branka ještě více nakopla a snažil se o navýšení náskoku, ale když 20 vteřin před koncem úvodního dějství selhal ve velké šanci aktivní Jirásek, odcházelo se do šaten za stavu 1:0.

Hradec inkasoval, ale v přesilovce se vrátil do náskoku

Hráči z hlavního města vstoupili do druhé třetiny lépe než východočeský celek a úvodní nápor dokázali přetavit ve vyrovnávací gól. Ve 22. minutě se před brankou domácích nejrychleji zorientoval důrazný Alexandr Vorobjev a protlačil kotouč za záda brankáře Kouby – 1:1.

Po vstřelené brance hosté zatlačili Královské lvy ještě více do defenzívy a hra se odehrávala především v hradeckém obranném pásmu. Jenže gól dali domácí, kteří ve 35. minutě zužitkovali hned první přesilovou hru. Nahození Jonáše šikovně tečoval Václav Maršík a poslal Hradec znovu do vedení – 2:1. Vstřelená branka domácí probudila a po zbytek třetiny již byli lepším týmem, stav však zůstal nezměněn.

Vyrovnaný boj rozhodl krásným průnikem Hašek

Do třetí třetiny měli hradečtí mládežníci výborný nástup, bohužel šance Štohanzla a Síly ztroskotaly na výborně chytajícím brankáři Sparty. A tak platilo známé pořekadlo "nedáš, dostaneš". Ve 47. minutě ujel hradecké obraně Tomáš Nacházel a střelou mezi betony vyrovnal stav utkání na 2:2.

Východočeši ale byli i po inkasované brance nadále lepším týmem, další šance Síly a Štohanzla však zůstaly nevyužity. V 53. minutě se vylučovalo po jednom hráči na každé straně a volného prostoru na ledě dokázal využít domácí Jakub Hašek, který si nejdříve pohrál se sparťanským obráncem a následně se štěstím nadvakrát překonal i hostujícího brankáře – 3:2.

Následně šli ještě domácí do čtyř, hráči Sparty si však větší šanci vytvořit nedokázali. A tak mohlo udeřit až při hře 5 na 5, střela sparťanského kapitána Safina však naštěstí skončila pouze na tyči. V 58. minutě byl vyloučen hráč Sparty a Východočeši si vedení již pohlídali.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Duben 0 0 0 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Jakub Hašek 1 0 1 0 0
Miroslav Havelec 0 1 1 0 0
Denis Hladík 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 1 0 1 1 2
Adam Jonáš 0 1 1 0 0
Jakub Lelek 0 0 0 -1 0
Václav Maršík 1 1 2 0 0
Denis Martinec 0 0 0 -1 0
Tomáš Mazura 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 1 10
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Štěpán Růta 0 0 0 -1 0
Matěj Síla 0 0 0 -1 2
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0
David Voňka 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Kouba 60 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Vyrovnané utkání, které mělo spíše podprůměrnou extraligovou úroveň. V závěru se k nám přiklonilo štěstí, což nám dává pořád naději jít do play-off z prvního místa. V neděli však jedeme do Chomutova a pokud chceme uspět, tak musíme hrát daleko líp.

David Kočí (HC Sparta Praha):
Dle mého názoru to byl pěkný hokej, jezdilo se nahoru dolů. Rozhodly maličkosti. V závěru utkání se projevila nezkušenost našeho týmu, kdy jsme zbytečně moc chtěli vyhrát a odbočili jsme z našeho herního systému, což nás stálo třetí obdrženou branku.