Zápasy mládeže
pá 19.12.2014 | Josef Nudera, Lukáš Štěrovský

Junioři po třech výhrách pocítili hořkost porážky, nestačili na Havířov

Zápasové menu

Junioři, posílení o navrátilce z extraligového hostování, Aleše Krátošku z Olomouce a Michala Procházku z Pardubic, páteční večer bojovali o další body do nadstavbové části soutěže. Havířov, nacházející se na poslední příčce tabulky skupiny "B – O postup", se dostal do vedení, ale právě výše zmíněná dvojice hráčů zařídila vyrovnání. Mountfield následně dokonce otočil na 2:1, ale ani to nezastavilo domácí od zisku třech bodů za výhru 3:2. Východočeši prohráli po sérii třech vítězství v řadě.

V první třetině překvapivě udeřili domácí

Zápas Havířova s hostujícím Hradcem Králové měl jasného favorita v podobě Východočechů. A také se tak začalo. Královští Lvi se dostali do velkého tlaku, ale Procházkův pokus ani Kastnerův brankou neskončil.

Hosté i nadále pokračovali ve výrazném výkonu a Havířovským se jen těžko podařilo dostat se do útočného pásma. V 15. minutě ale i přesto udeřil domácí celek. Po velkém boji v rohu útočného pásma se dostal puk na modrou čáru k Danielu Gracovi, který jej nastřelil na branku, tam ho tečoval Churý a následně dorazil pod horní tyčku David Chroboček – 1:0. V závěru prvního dějství hráli hosté ještě přesilovku, ale do šaten se odcházelo za stavu 1:0 pro Havířov.

Prostřední část nabídla nejvíce branek

Úvod druhé třetiny začal zostra, ale Bezděkova střela příklepem mířila mimo branku. Na druhé straně jel Wróbel skoro sám na Veselého, jeho ostrá střela skončila pouze ve výstroji brankáře. Ve 25. minutě se předvedl Kostka, kdy vleže dokázal pokrýt dorážku Uhlíka. Ve 26. minutě se favorit z Hradce poprvé prosadil. Po dlouhé pasáži, kdy se hrálo v obranném pásmu AZetu, našel Krátoška v mezikruží zcela volného Michala Procházku, který prostřelil Kostku pod lapačkou k levé tyčce – 1:1.

Ve 28. minutě se povedenou akcí blýskl i Křibík s Vyčesaným, ale zakončení druhého jmenovaného skončilo na brankáři Veselém. Ve 35. minutě na sebe upozornil i brankář Veselý, střelu Bahounka ukryl do lapačky po povedeném semaforu. V téže minutě jel Miškář sám na Kostku, položil si ho a zakončoval do prázdné branky, ale Kostka stihl zázračně do střely vložit lapačku. Ve 39. minutě se Hradec Králové dostal poprvé v utkání do vedení. Jiří Uhlík našel zcela volného Lukáše Nedvídka, který si najel do šance a po blafáku překonal Kostku – 1:2.

Havířov zavelel obratem k překvapivému vítězství

Ve 46. minutě se dočkali vyrovnání domácí junioři. Puk se dostal ke Gracovi, který vystřelil na branku a následně dokázal úspěšně dorazit puk za Veselého Michal Vyčesaný. Ve 47. minutě se do obrovské šance dostal Uhlík, ale Kostka pokračoval ve famózním výkonu a předvedl krásný semafor. V 53. minutě se už hosté málem radovali po střele Nedvídka, když puk vyjel Kostkovi zpod betonů a vykutálel se těsně vedle tyčky. V 54. minutě fauloval domácí Bahounek a obdržel trest 5 minut plus do konce utkání. To byla velká šance pro hosty, ale následný faul jim početní výhodu zkrátil.

Při hře 4 na 4 se senzačně prosadili domácí. Kostka vypíchl puk k Janu Šmídovi, který poslal kotouč Radomíru Churému do středního pásma, ten si objel obranu, nacpal se před branku a bekhendem překonal Veselého – 3:2. V závěru utkání hráli Hradečtí dvojnásobnou přesilovku, ale nic z ní nedokázali vytěžit. V poslední minutě se sice podařilo hostům dostat AZ pod drtivý tlak, ale obětavost a bojovnost domácích byla obrovská. Poslední velkou šanci měl Hronek, jeho střela šla těsně mimo branku.

Domácí celek dokázal vyhrát 3:2 a připsal si velmi cennou výhru. Naopak pro hosty je porážka od Havířova citelnou ztrátou, přihlédneme-li k tomu, že Panteři okupovali poslední místo tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 0 0
Lukáš Bezděk 0 0 0 1 2
Petr Dudák 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 0
Filip Hronek 0 1 1 1 0
Lukáš Kastner 0 0 0 0 0
David Košař 0 0 0 -1 0
Ondřej Kovářů 0 0 0 1 0
Patrik Kratochvíla 0 0 0 0 0
Aleš Krátoška 0 1 1 1 0
Marek Malinský 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 1 0 1 2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Michal Procházka 1 0 1 1 0
Jan Skála 0 0 0 -1 2
Vlastimil Šeda 0 0 0 0 0
Jiří Uhlík 0 1 1 1 4
Karel Vladyka 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 27 3 24 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (AZ Havířov):
Dnes k nám přijel soupeř, který má velké ambice, chce postoupit do extraligy. Sestava podle toho taky vypadala. Celý zápas nás tlačili a my jsme museli hrát pod tlakem. V první třetině jsme hráli hodně bázlivě a podle toho taky první třetina vypadala. Řekli jsme si, ať se nebojíme a začneme hrát více hokej. To se nám podařilo. Dali jsme první branku v přesilovce, soupeř trochu polevil nebo znervózněl. Od poloviny utkání nás začal soupeř opět tlačit, ale poctivou hrou dozadu a bojovností jsme si to uhráli. Dokonce jsme dali i vítěznou branku, což bylo parádní. Kluci nesmírně bojovali a musím taky pochválit brankáře, který chytal neskutečné věci.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
V úvodu utkání jsme měli řadu šancí, které jsme ale neproměnili a naopak soupeř dokázal využít početní výhodu. Druhou třetinu jsme měli pod kontrolou a vedli jsme 2:1. Bohužel ale po zbytečném faulu soupeř opět trestal a vyrovnal. U třetího inkasovaného gólu to byla velká chyba našeho obránce. Pro nás je to dnes zbytečná a velká ztráta.