Zápasy
st 11.3.2015 | Jan Vavřina

První čtvrtfinále rozhodly přesilovky. Prosadila se v nich jen Sparta

Do úvodního zápasu série mezi Spartou a Hradcem vstoupili lépe domácí, kteří byli od začátku mače nahecovanější. Hradec se svému soupeři postupně vyrovnával, ale vaz mu zlomila hra v nestandardním počtu hráčů na ledě. Nejprve Pražané vstřelili v první třetině gól v oslabení, v každé další pak přidali po jedné trefě v přesilové hře. Střelecky byli Východočeši lepším týmem, gólově ale už ne. První bod v sérii tak patří Pražanům.

Mountfield vstoupil do letošního play off vyjma dlouhodobých marodů Mikuše a Frühaufa v plné síle. Do první obrany se po šestitýdenní absenci postavil René Vydarený, do branky Ondřej Kacetl.

Sparta na Mountfield vlétla a šla po chybě do vedení

Začátek zápasu nabídl typický play off hokej – spoustu bruslení a dohrávaných soubojů, k taktické bitvě mělo klání hodně daleko. První větší šanci nabídla 5. minuta, když Hradec chyboval v rozehrávce, puk dostal doprava Martin Réway, jehož tečovanou střelu Kacetl vyrazil hranou vyrážečky.

Sparta byla v úvodu lepší, aktivnější, měla kotouč více na holi a tvořila hru. Před polovinou první třetiny si Hradec zahrál přesilovku, která se mu vůbec nepovedla. Nejenže v ní nevystřelil, navíc v rozehrávce dostal mezi kruhy namazáno od Tomáše Pospíšila Robert Sabolič a v 11. minutě poslal Spartu do vedení.

Hradec se postupně začal zvedat, začal ohrožovat branku Filipa Novotného, ale většina pokusů mířila do jeho výstroje. Přesně to platilo i o bekhendové ráně Knotka z otočky ze závěru třetiny, a také proto domácí první třetinu těsně vyhráli.

Hosté Pražany přestříleli, přesto třetinu prohráli

V prvním zápase v sérii nebyly zpočátku přesilovky moc výhodou. Sice si v nich každý z týmů vytvořil tlak, ale chyběla hlubší myšlenka, která by byla gólovou přihrávkou. Ve velké hradecké příležitosti se minutu před polovinou zápasu objevil Jiří Vašíček. Ten si udělal výlet od modré na brankoviště, dostal pas, v rozhodující moment byl ale zezadu zahákován.

Hradec se mohl prosadit i ve 32. minutě. To se na konci přesilovky odrazil puk proti Martinu Pláňkovi, jehož ránu Novotný jen zblokoval, puk ale odskákal i s pomocí Karla Pilaře mimo tři tyče. Pražané nakonec ukázali, že ke vstřelení branky v početní výhodě žádná myšlenka potřeba není. Puk mířil na modrou na Adama Poláška, jehož střela zápěstím skončila v horním růžku – 2:0.

I na konci druhé třetiny se dostal do velké šance Tomáš Knotek. Patnáct vteřin před koncem dějství mohl dorážet do odkryté klece, do střely mu ale skočil Juraj Mikuš.

Začalo se jiskřit, Mountfield se neprosadil

Že se Mountfieldu ve středu nedařilo v nestandardním počtu hráčů na ledě, potvrdila závěrečná část. Nejprve při hradecké přesilovce pelášila na Kacetla trojice sparťanů, jejich pohledná kombinace ale v brance neskončila. Hradecký brankář musel být v pohotovosti i nadále. Po chybě na modré čáře na něj jel osamocen Petr Kumstát, dlouhou kličkou ale neuspěl.

Ve 48. minutě pak domácí využili podruhé v zápase přesilovku. Když už se zdálo, že má Kacetl kotouč ve výstroji, dokázal ho za jeho záda prostrčit Lukáš Cingel. Sparta vedla 3:0 a na ledě se začalo přiostřovat. Na bitku vyzýval Jan Buchtele Rudolfa Červeného, který krátce před tím dohrál Filipa Novotného, oba aktéry ale rozhodčí udrželi od sebe.

V závěru zápasu to Hradečtí zkusili se šesti bruslaři v poli, ale z tlaku do Novotného brány nic nebylo. Přestože Mountfield nebyl ve hře pět na pět výrazně horším týmem a svého soupeře dokonce přestřílel, z prvního měření sil odešel se sklopenými hlavami.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 4
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 0
Dávid Skokan 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 2
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 59 28 3 25 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Chtěli jsme do série vstoupit s pokorou ke kvalitám soupeře. A také jsme chtěli podat sebevědomý výkon, což se nám ve všech třetinách dařilo. Byli jsme koncentrovaní a odpovědní. Vítězství jsme si zasloužili. Výborné je, že si Filip Novotný udržel nulu. Slavit ale můžeme pouze deset minut, už se musíme soustředit na čtvrteční utkání. V sérii je to zatím pouze 1:0.


Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Máme jasno v tom, že jestli chceme ze série něco mít, tak se o to musíme jinak porvat. Hokej je pěkná věc, ale z naší strany to s hokejem nemělo vůbec co dělat. Zápas jde stoprocentně do kýblu a tam zůstane. Protože takhle jsme jinak hotoví za týden. Takhle hrát nemůžeme. Já nepotřebuju vysvětlení, ale řešení. A to najdu.

Fotogalerie