Zápasy mládeže
pá 13.3.2015 | Martin Voltr

Mladší dorostenci padli na Kladně v prodloužení. Rozhodne třetí zápas

Zápasové menu

Osmigólové vítězství v play off? Absolutně nic neznamená. Přesně to poznali mladší dorostenci v odvetné čtvrtfinálové bitvě na ledě Kladna, které se po středečním výsledku vzchopilo. Nervózní zápas muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém domácí Rytíři vsítili vítězný gól a po zásluze sérii srovnali. O postupujícím do semifinále rozhodne klíčová třetí bitva, která vypukne na hradeckém ledě v nedělních 12 hodin!

Kladenští trenéři pod hrozbou vyřazení povolali do týmu obránce Matyáše Zelingra, který už se prosazuje dokonce i v extraligové juniorce. Jeho přítomnost domácímu týmu hodně pomohla, za Hradec naopak nemohl po dvou vyšších trestech nastoupit Michael Gaspar, který znatelně chyběl.

Hradec odpověděl na soupeřův start

Podobně, jako vlétli Hradečtí na svého soupeře v prvním zápase, tentokrát zahájilo aktivně Kladno. Tomáš Vomáčka musel hasit dva velké závary a další šance, bezbrankový stav ale v první třetině neudržel. Jeho spoluhráči putovali do tří a v 16. minutě napřáhl právě Zelingr, jehož ránu tečoval Kryštof Hrabík přesně pod břevno – 1:0.

Jenže Královští lvi se nevzdali a soupeři vrátili úder v pravý čas. Do konce úvodní části chybělo devět sekund, když na modré čáře napřáhl Radim Šalda a jeho ránu brankář Zázvorka pouze ztlumil, kotouč se došoural za čáru – 1:1!

Zlepšený projev, ale výsledek nakonec stejný

Vyrovnávací trefa se do hry po přestávce promítla. Hradečtí si o něco víc věřili, soupeře nepouštěli do výraznějších momentů a sami měli pár šancí, které volaly po gólu. Muškova střela trefila tyčku, potom zívala prázdná brána na Jaroslava Dvořáka, jemuž ale puk ujel. Ve 35. minutě ale slavila úspěch rotace první formace, kterou zakončil přesnou střelou z pravé strany kapitán Martin Štohanzl. Hradec vedl – 1:2!

Ovšem příběh z první části se zrcadlově opakoval. Lvi šli znovu na trestnou a když zbývaly do konce vyloučení tři sekundy, rozehráli Rytíři sebevědomé buly dopředu a přesně s návratem Štohanzla na led mířil Adam Kalaj do prázdné brány – 2:2.

Nervózní partie zatím vítěze nenašla

V závěrečné třetině přišlo na obou stranách pár momentů, které mohly zápas rozhodnout. Spíš byl ale k vidění nervózní boj, typický pro zápasy play off.

Hradec dostal svou první (a taky poslední!) přesilovku utkání až ve 47. minutě, rozhodčí Dundr do té doby všechny zákroky domácích velkoryse přehlížel. Při několika závarech kolem kladenského brankoviště chybělo Lvům málo, na druhou stranu nebýt Tomáše Vomáčky, taky mohlo být po zápase.

Kladenský brejk prodloužil sérii

Bitvu muselo rozseknout prodloužení. Střídačka se v krátké přestávce trochu uklidnila a Hradečtí spustili nastavený čas velmi aktivně, jenže hned po minutě a půl osudně chybovali.

Jako už ve spoustě případů předtím, střílející obránce znovu trefil jen hráče před sebou, Rytíři se osvobodili a ve středním pásmu našlápl Ondřej Bláha. Hradeckého beka přebruslil, Vomáčkovi nasadil nechytatelný forhendový blafák, a byl konec – 3:2 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 1 1 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 1 0
Miroslav Havelec 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 0 0
Adam Jonáš 0 0 0 0 0
Jakub Lelek 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 1 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 2
Tomáš Mazura 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 1 1 1 4
Kryštof Pažourek 0 0 0 1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 2
Štěpán Růta 0 0 0 0 0
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Radim Šalda 1 1 2 2 2
Martin Štohanzl 1 0 1 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 62 36 3 33 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Krégl (Rytíři Kladno):
Protože jsme vyhráli, hodnotím utkání jenom pozitivně. Dneska předvedla obě mužstva pěkný hokej. Možná tím odhodláním a bojovností, kterou dneska kluci předvedli, jsme překlopili zápas na svoji stranu. My jsme hráli předtím nižší skupinu, kde nebyla mužstva jako Sparta, Chomutov a podobně, takže jsme z kontaktu s tuzemskou špičkou byli trochu překvapení. V prvním zápase chvíli trvalo, než jsme se dostali do hry, a napadaly nám tam takové hloupé góly. Soupeř byl doma lepší všechny tři třetiny, ale dneska jsme dokázali, že s ním dokážeme i vyrovnaný zápas vyhrát.

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Je to velké zklamání. Kladno hrálo dobře, hrálo play off zápas. Domácí dali do utkání všechno, co nám dneska naopak chybělo. Obrovské nasazení, srdce a touhu za každou cenu vyhrát.



Zdroj ohlasů domácích: hc-kladno.cz