Zápasy mládeže
st 18.3.2015 | Lukáš Štěrovský

První semifinálový zápas ve prospěch hostů, mladší dorost podlehl Pardubicím

Zápasové menu

Východočeské derby a první semifinále play off ELIOD extraligy mladšího dorostu – oba tyto přídomky nesl středeční zápas mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Mladí hráči předvedli skoro třem stovkám divákům vyrovnanou bitvu, z níž nakonec jako šťastnější odešli hosté. Odveta v sérii hrané na dvě vítězná utkání připadá na páteční šestnáctou hodinu, kdy mladší dorostenci zavítají do Pardubic.

V první části se lépe prezentovali hosté

Přestože vzájemná bilance letošních zápasů hovořila jednoznačně ve prospěch Královských lvů, byl to právě tým Hradce, jenž v první periodě tahal za kratší konec. Již ve třetí minutě musel Vomáčka řešit samostatný únik Ružičky, s jehož střelou doprostřed brány si ale poradil na výbornou.

Minuta šestá, ta samá situace v bleděmodrém, i podruhé Vomáčka tváří v tvář pardubickému hráči – jednalo se o Zadinu – uspěl. Nicméně v desáté minutě jej zachránilo břevno a z následující akce to již bylo 0:1, když Pardubice poslal do zaslouženého vedení Michal Pochobradský, který dorazil střelu Filipa Zadiny.

Velký problém domácím činily hlavně vlastní přesilové hry, v nichž se několikrát museli dokonce bránit akcím ze strany hostů. Ke konci třetiny naopak sudí poslal Lvy dokonce do tří, jenže ti v oslabené formaci Pojišťovákům odolali. Pardubičtí se o výhodu navíc sami rychle připravili faulem, skóre tak změny nedostálo.

Domácí začali přebírat taktovku

Na začátku další části prvního semifinálového utkání pokračovali hosté v nastoleném trendu z první třetiny, avšak s tím, jak postupně čas ubíhal, byli to Hradečtí, kdo začal diktovat tempo utkání a dostávat se do šancí častěji než soupeř.

To ale neznamenalo, že Vomáčka byl úplně bez práce. Proti zakončení Machače z přečíslení dvou na jednoho musel hodně rychle sklapnout své betony, což se mu podařilo. Pak už ale úřadovali hlavně domácí, i když gólově se jim prosadit nepodařilo.

Štohanzl mohl Vlka překonat ze skrumáže, jenže všechny jeho pokusy o střelu zblokovali obránci hostí. Stejně jako střelu z první Filipa Jiráska, který mířil do odkryté klece. Štohanzl se před koncem prostřední periody přece jen branky dočkal, jenže rozhodčí gól pro úmyslné kopnutí kotouče neuznal, což znamenalo, že Hradec měl před poslední částí stále jednobrankové manko.

Poslední část? Po gólu na každé straně

Jestliže ve druhé části byl domácí celek postupně jednoznačně lepším týmem, poslední třetina přinesla zvýšenou aktivitu hostí a srovnání sil. Hradec se už do prostoru před brankářem Vlkem neprobíjel zdaleka tak snadno a často jako v předešlých momentech hry.

Šance k vidění byly na obou stranách. Kaut krásnou přihrávkou nalezl Zahradníka, jemuž ve skórování zabránil výborný Vomáčka. Stejně tak sebral hradecký brankář gólové naděje Ružičkovi, který se na několikrát snažil protlačit puk do brány mezerou mezi levým betonem a tyčí, avšak neúspěšně.

Pardubice však přece jen skórovaly, to když se z přesilové hry prosadil ranou z kruhu Filip Zadina – 0:2. Domácí se nevzdávali a silou vůle dokázali ještě snížit a zdramatizovat závěr zápasu. Dělovku Šaldy, jenž chvíli předtím nastřelil tyč, Vlk neudržel a Mikuláš Matouš neměl problém snížit na konečných 1:2; na víc se už Lvi nezmohli, Pardubice tak v pátek budou mít šanci sérii ukončit.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 -1 0
Miroslav Havelec 0 0 0 0 0
Denis Hladík 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 -1 2
Adam Jonáš 0 0 0 -1 2
Jakub Lelek 0 0 0 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Mikuláš Matouš 1 0 1 0 0
Tomáš Mazura 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 0 4
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Štěpán Růta 0 0 0 0 2
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 1 1 0 2
Martin Štohanzl 0 0 0 0 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 59 34 2 32 94,12 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Sehráli jsme dobré utkání, ve kterém byli šťastnější hosté. Poučíme se z chyb a v pátek se pokusíme sérii vrátit zpátky do Hradce.




Martin Koudelka (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice):
Pro nás to byl vynikající zápas, protože jsme přesně tušili, že utkání dopadne takovýmhle výsledkem, a nebude to žádná velká přestřelka. Na začátku jsme měli pár vyložených šancí, pak se Hradec vyrovnal díky bojovnosti. Pro nás byl důležitý výsledek, základ je postoupit skrze play off do finále, tam už se kluci snad uvolní víc, protože teď jsou stále v křeči.