Zápasy mládeže
ne 22.3.2015 | Tomáš Kouba, Martin Voltr

Hrdost, srdce, TÝM. Také mladší dorost v semifinále ukončil Pardubicím sezónu!

Zápasové menu

Jenom ty nejkrásnější pocity proudem tryskaly v hradecké FORTUNA aréně v nedělním odpoledni. Mladší dorostenci po vzoru svých starších kolegů dokázali obrátit sérii s Pardubicemi, když v klíčovém zápase dřeli, cedili krev a předvedli fantastický týmový výkon, který je dovedl k vítězství 3:2. Teď už čeká Královské lvy poslední štace letošního ročníku – mistrovství republiky na domácí půdě. A Hradečtí si ho jako obhájci titulu zahrají ne proto, že jsou pořadateli, ale protože si postup mezi čtyři nejlepší týmy zaslouženě vybojovali sportovní cestou!

Ospalý úvod derby ze strany Lvů

V úvodu zápasu hýřili aktivitou hosté, kteří si vypracovali dvě velmi slibné příležitosti, avšak únik Machaly ani Žouželkova střela z mezikruží nevedly, díky výborným zákrokům Tomáše Vomáčky, ke gólové radosti Pardubic.

Jenže Pardubičtí nedlouho nato dokázali využít hned první přesilovou hru. Od modré čáry napálil Zadina kotouč na zadní mantinel, odkud se odrazil před brankoviště, kde stál připravený kapitán Michal Žouželka, jenž poslal Teslu do vedení – 0:1.

Jenže Hradečtí přispěchali s odpovědí záhy. Ve velké skrumáži před brankou prokázal smysl pro orientaci a bojovnost Filip Jirásek, který dotlačil puk za záda Tomáše Vlka a srovnal skóre zápasu – 1:1. Na konci 14. minuty však Pardubičtí strhli vedení opět na svou stranu. Fantastickým pasem přes celé kluziště poslal Zadina do brejku Adama Ružičku, jenž střelou mezi betony překonal hradeckého gólmana – 1:2.

Zlepšený výkon Hradce přinesl srovnání

Na první vážnější situaci druhé části si museli diváci počkat do 25. minuty, kdy se ke střele z mezikruží dostal Filip Zadina a velmi tvrdou ranou prověřil gólmana Vomáčku. Naštěstí pro Královské lvy bez gólového efektu.

O tři minuty později se už Lvi dočkali brankového vyrovnání. Domácí byli pod tlakem, ale Jaroslav Dvořák předvedl fantastický forčeking a potom přesným pasem našel opět Filipa Jiráska, jehož střelu zastavila až síť pardubické klece – 2:2.

Ve 35. minutě mohlo poslat Hradec do vedení duo Dvořák–Maršík. Prvně jmenovaný střílel z pravé strany kluziště a Maršík dorážel z druhé vlny. Pardubický brankář však třetí branku nedopustil. V závěru třetiny ještě mohl skórovat Matouš, který v přibližně stejné pozici, odkud vstřelil Jirásek svou druhou branku, neuspěl.

Expardubický Hašek rozhodl ve prospěch Hradce

Klíčový moment celého zápasu přišel ve 45. minutě, kdy bývalý hráč Pardubic vstřelil rozdílovou a zároveň i vítěznou branku. Po střele Štohanzla, kterou Vlk ještě stačil vyrazit, se puk dostal až k Jakubu Haškovi, jenž pohotovou dorážkou překonal bezmocného brankáře – 3:2.

Ve zbytku třetiny už se hrálo spíše bojovně, neboť domácí se logicky snažili ubránit postupový výsledek. Pardubice dál bušily do hradeckých bran, jenže fantastický Vomáčka už za svá záda žádný kotouč nepustil. Královští lvi se tak radují z postupu přes svého rivala na mistrovství republiky, které sami hostí.

Semifinále napsalo další obrovský příběh. Příběh vítězství soudržného týmu nad skvělými individualitami, příběh satisfakce Jakuba Haška a příběh, který se ve spojení s předešlým postupem staršího dorostu přes východočeského rivala rovná pohádce. Ale jak to bylo loni na mistrovství ve Zlíně? Pohádka je pro děti, my si jdeme pro medaili!

Soupeři Hradce Králové na finálovém turnaji budou od pátku 27. do neděle 29. března postupně Kometa Brno, Chomutov a Zlín.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 1 1 1 16
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Jakub Hašek 1 1 2 1 0
Miroslav Havelec 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 2 0 2 3 0
Adam Jonáš 0 0 0 0 0
Jakub Lelek 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 1 1 2 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 2 2
Martin Štohanzl 0 1 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 31 2 29 93,55 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Bylo to vyrovnané utkání, stejně jako celá série. Věděli jsme, že můžeme být úspěšní jenom týmovým výkonem. Podržel nás brankář Vomáčka. Všem hráčům patří obrovský dík. Moc jsme si přáli postoupit na domácí Mistrovství České republiky sportovní cestou, byť jsme měli účast jako pořadatel jistou. Byl to již šestý zápas ve dvanácti dnech, kluci si sáhli opravdu až na dno sil.

Jaroslav Landsman (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice):
Byl to bojovný zápas, který byl hodný play off. Bylo to o chybách a my jsme těch chyb udělali víc.