Zápasy
st 21.12.2005 | Daniel Višňák

Poslední zápas kalendářního roku hradeckým nevyšel a tak zůstavají devátí

Rozloučení hradeckých hokejistů s kalendářním rokem 2005 nevyšlo, prohráli na domácím ledě s Olomoucí 1:4 a Vánoce i přes zaváhání Ostravy s Prostějově na osmém místě nepřečkají. Přitom mohli ve středu klidně zvítězit a Moravany porazit, to by ale museli překonat více než jednou výtečného brankáře Žigardyho. O vítězství Olomouce rozhodla třetí třetina, hosté čekali na východě Čech v poklidu jako dravec na svou oběť, když udeřili až třikrát z nenápadných akcí v závěrečné třetině. Jediný Tomáš Kolafa dokázal překonat brankáře Žigárdyho, to ale na výhru stačit nemohlo.

V úvodní části byli aktivnější domácí, kteří od prvních minut dobývali olomouckou branku, Žigardy byl tedy v neustálé permanenci. Velikou šanci ke skórování si hradečtí vypracovali už na začátku 4. minuty, ale Petr Domin ještě skóre zápasu neotevřel. Ukazatel se jako první pohnul ve 13. minutě, v době, kdy hrál Hradec svou první přesilovou hru. Na modré dostal přihrávku od Aleše Černého Tomáš Kolafa a tvrdou střelou překonal Žigardyho. Ten měl do konce třetiny ještě plné ruce práce, Východočeši ožili po gólu ještě více. Veliké šance měli Tvrzník s Koudelkou ale v obou případech vyšel ze souboje tváří v tvář vítězně hostující gólman. Olomouc zahrozila v prvních dvaceti minutách vážněji všehovšudy dvakrát, ale ani z jedné šance puk v hradecké síti neskončil.

Vstup do prostřední časti měli domácí znovu velmi aktivní, ale Fořt ani Roubík výtečného Žigardyho nepřekonali a tak udeřilo na druhé straně. Série odrazů puku nakonec skončila v domácí brance, když odražený touš dorážel do prázdné východočeské klece Michal Šimo. Hned z protiútoku mohli ale hradečtí strhnout vedení znovu na svou stranu, zcela osamocený Diviš ale netrefil o kousíček horní růžek olomoucké svatyně. Moravané zahrozili ve 32. minutě, to se objevil na vteřinku sám před Koutským hostující kanonýr Ministr, jeho střelu však hradecký brankář vyrazil betonem do bezpečí. Obrovskou šanci, ale ještě lepší zákrok vytáhl proti Roubíkově gólovce výtečný Žigardy ve 33. minutě, kdyby se i v první lize hrálo o zlato přilbu jako v extralize, tak by byl olomoucký brankář určitě za tento zákrok žhavým adeptem. Domácí hráči ve druhé třetině několikrát vyhořeli v koncovce a tak se šlo do závěrečného za nerozhodného stavu 1:1.

Jak moc mohli hradečtí litovat neproměněné šance poznali ve třetí třetině. Ve 46. minutě využili totiž hosté svou jedinou přesilovou hru a po střele Ondřeje Kříže se dostali do vedení 2:1. Hradecké povzbudil hlasatel, který oznámil, že Ostrava prohrává v Prostějově 1:4, ani to však nestačilo domácím na překonání výtečného Žigardyho, který měl ve středu jednoznačně svůj den. Hanáci pak v 51. minutě zvýšili na rozdíl dvou branek díky druhému zásahu Michala Šima a když v 57. přidali dokonce ve vlastním oslabení čtvrtý zásah, utkání bylo rozhodnuté.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Aleš Černý 0 1 1 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Kašík 0 0 0 0 0
Tomáš Kolafa 1 0 1 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Petr Přeučil 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Petr Suchý 0 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Tvrzník 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Vladislav Koutský 60 31 4 27 87,10 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (asistent trenéra Hradce Králové):
Do utkání jsme nastoupili celkem dobře, první třetinu vyhráli 1:0, ale právě ta měla skončit naším ještě větším náskokem, minimálně 3:0. Nebyli jsme schopni zakončit gólem naše tři veliké šance. V dalších třetinách se toto prokázalo jako klíčové. Ve druhé části hry jsme po hrubé chybě dostali gól na 1:1. Opět jsme si ale vytvořili tlak i hromadu šancí, nedali však žádnou. V poslední dvacetiminutovce nám Olomouc ukázala jak se hrají přesilové hry, stačila jim pouze jedna a byli ve vedení. Neustále říkáme hráčům, že střela v početní výhodě musí jít nad ledem, přesně takto dala Olomouc svůj vedoucí gól. Potom soupeř dvakrát z protiútoku zvýšil a rozhodl o své výhře. Věřím, že kdybychom za jednobrankového vedení zvýšili na 2:0, tak jsme vyhráli, ale hokej se hraje na branky a ne šance.

Aleš Tomášek (hlavní trenér Olomouce):
Ze zápasu jsme měli strach, víme, že Hradec hraje doma velmi dobře. První třetinu měli domácí fůru šancí a k velikému našemu štěstí dali jenom jednu branku. Výtečný výkon podal brankář Žigardy, to byl základní kámen dnešního úspěchu. Hra se postupem času začala stále více vyrovnávat, i když domácí byli aktivnější. My hráli na brejky, ze kterých jsme dali góly a zaslouženě vyhráli. Zlom zápasu byl v tom, že Hradec branky nedal, my ano, z minima jsme vytěžili maximum.

Fotogalerie