Zápasy
pá 18.9.2015 | Lenka Jonešová

Večer ve znamení premiérových střelců. Hradec porazil mistra 6:4!

To byla paráda! V pátečním utkání zavítal na led FORTUNA arény úřadující mistr z Litvínova. Duel se od úvodního buly hrál ve vysokém tempu a všichni přítomní si přišli na své. Hradec totiž prohrával po první třetině 0:2 a v průběhu druhé dokonce 1:4, jenže pak přišel čas hráčů, kteří se doposud za Mountfield netrefili. Díky Bednářovi, Courchainovi a Pilařovi bylo srovnáno, ani to však nebylo vše! Následovaly další dvě branky domácích, které před více než pěti tisíci fanoušků srazily mistra na kolena.

Do pátečního utkání nastoupilo mužstvo Mountfieldu v téměř totožné sestavě jako na ledě Hanáků z Olomouce. Absentovali tři hráči – Vantuch, Vašíček a Jank. Poprvé v sezóně naopak na led hradecké FORTUNA arény vyjel obránce Zdeněk Čáp.

I přes slibný začátek Hradec inkasoval dvě branky

Hradci se vstup do utkání povedl téměř na výbornou. V samém úvodu si vypracoval několik slibných gólových šancí. Tu zřejmě největší mělo duo Köhler – Kukumberg, právě tito hokejisté ujížděli v přečíslení dvou na jednoho na gólmana Januse, Köhlerova střela ale skončila jen v náručí litvínovského brankáře.

V patnácté minutě se ale poprvé v zápase rozsvítilo červené světlo, a možná trochu překvapivě za brankou domácího mužstva. Viktor Hübl přesnou ranou pod víko otevřel skóre utkání – 0:1. Litvínovští byli po vstřeleném gólu při chuti, nicméně ani hráči Mountfieldu neubírali na tempu.

Blízko gólu byl litvínovský Pavelka, který mohl dorážet do prázdné branky. Jeho šanci ale Kacetl na poslední chvíli vykopl špičkou betonu. Jenže po chvíli byl hradecký strážce svatyně překonán podruhé v utkání. František Lukeš po spolupráci s Hüblem v přesilové hře zvýšil na 2:0.

Gólová smršť ve druhé třetině nabídla strhující podívanou

Úvod druhé dvacetiminutovky se nesl v o poznání klidnějším duchu. Do šance se dostal Šimánek, jehož dělovku od modré Janus jen tak tak zlikvidoval. V následující akci už ale zvedali ruce nad hlavu i hradečtí hokejisté. Tomáš Knotek ujel litvínovským obráncům a bekhendovou střelou nedal Janusovi šanci – 1:2.

Na druhé straně o sobě dali vědět i hosté. Gerhát uháněl na Kacetla, střelou z mezikruží hradeckého brankáře nepřekonal. Po vyloučení Trávníčka a Bednáře se v hradecké FORTUNA aréně začaly dít věci. Gólovou smršť odstartoval Robin Hanzl, jenž si rozhýbal Kacetla – 1:3. Neuběhla ani minuta a Viktor Hübl přidal druhou branku v utkání – 1:4.

Hradec nesložil zbraně. Jaroslav Bednář první brankou v hradeckém dresu korigoval skóre – 2:4. Na ledě i v hledišti to pořádně vřelo, podařenou akci druhé formace zakončil další premiérový střelec Adam Courchaine – 3:4. To nebylo vše. Čtyřiatřicet sekund před koncem Karel Pilař jedovatou dělovkou srovnal na 4:4 a hradecká aréna byla na nohou.

Hradečtí dokonali obrat dvěma góly

Na začátku třetí periody se tempo hry uklidnilo, i tak ale bylo k vidění několik šancí na obou stranách. Plynulost hry narušovala pouze vyloučení, nejprve Bednáře a poté Kubáta. A právě Kubátovo provinění hráči Mountfieldu potrestali, Tomášek Knotek z bezprostřední blízkosti překonal Januse a dokonal obrat – 5:4.

Brankáři na obou stranách se rozhodně nenudili. Na hradeckém ledě byla k vidění opravdu parádní podívaná. Domácí zažívali horké chvilky, když se po faulu Vydareného museli bránit ve čtyřech. Nejblíže gólu byl Tomáš Pavelka, jehož dorážku Kacetl v poslední možné chvíli zlikvidoval.

Gólová kanonáda pokračovala i nadále. Rastislav Dej přelstil obránce hostí a vyslal precizní nahrávku na Rudolfa Červeného, jenž mířil přesně – 6:4. Litvínovští se hnali za vyrovnáním opravdu s vervou, jak mají v názvu, ale Hradečtí svůj vydřený náskok už nepustili a získali tak velmi cenné tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 2 3 2 14
Adam Courchaine 1 0 1 2 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 3 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Rastislav Dej 0 1 1 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Peter Frühauf 0 1 1 0 0
Filip Hronek 0 0 0 1 0
Brian Ihnačák 0 2 2 2 2
Tomáš Knotek 2 0 2 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Karel Pilař 1 1 2 3 2
Martin Pláněk 0 0 0 -1 4
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 24 4 20 83,33 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Zápas jsme začali poměrně dobře, ve druhé třetině to tam pak nějak napadalo. Z naší strany musíme zapracovat hlavně na dvou věcech – musíme se vyvarovat individuálních chyb, protože když sem přijede Lukeš a spol., tak to jsou hráči, kteří jsou dobří sami o sobě. Nemůžeme jim ještě nahrávat do hokejek. Navíc z naší strany to byl dost divoký zápas, takže se musíme naučit nějakou strukturu, kterou budeme předvádět na ledě a držet se jí, i když jsme třeba pod tlakem. Tohle budeme muset do budoucna určitě zlepšit. Nevyhrajeme každý zápas, který prohráváme 1:4. Zásadní pro nás ale byla branka Jardy Bednáře, protože za stavu 1:4 to vypadalo dost špatně. Gól na 4:2 byl to nejlepší, co se nám mohlo stát.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov):
Myslím, že jsme neodehráli úplně špatné utkání, alespoň co se ofenzívy týče. Dali jsme čtyři góly venku, což je výborný počin, ale jak se nám dařilo do ofenzívy, tak se nám nedařilo do defenzívy. Vzadu jsme hráli špatně a dostat šest branek v jednom utkání je hodně. S tím nemůžeme pomýšlet na lepší výsledek nebo bodový zisk. Když jsme ve druhé třetině vedli 4:1, tak jsme měli hrát víc takticky a nepustit soupeře do vyrovnání. Pak bychom měli větší šance, bohužel se nám to nepodařilo a z toho důvodu soupeř srovnal. Ve třetí třetině rozhodli domácí asi zaslouženě, protože v ní byli lepším týmem.

Fotogalerie