Zápasy
so 14.1.2006 | Daniel Višňák

Energetici dokázali s J.Hradcem po velikém boji zvítězit

Infarktový zápas viděli diváci v Hradci Králové. Jejich hráči si vypracovali v první třetině dvoubrankový náskok, ten ale ještě do 20. minuty ztratili. V nervózní druhé dvacetiminutovce šli Energetici znovu do vedení, ale branka 45 vteřin před koncem druhé části nakonec znamenala další vyrovnání, tentokrát na 4:4. Důležitý zápas o play-off nakonec Východočeši zvládli, i když jim ve 46. minutě pomohla tyč Koutského branky. Rozhodnutí přišlo v 55. minutě, když Patrik Fořt proměnil své sólo střelou mezi Cháberovy betony. Nervy drásající závěrečná power-play hostům naštěstí vyrovnání nepřinesla a tak zvítězil Hradec Králové 5:4.

První třetina byla na branky bohatá, domácí se dostali postupně do slibného vedení 3:1, to však stihli ještě ale do konce úvodní dvacetiminutovky promarnit. Skóre jako první v zápase otevřel v 7. minutě Petr Přeučil po přihrávce Michala Šedy. Jihočeši odpověděli za další dvě minuty vyrovnáním z hole Davida Kupce. V 11. a 14. minutě proměnili Energetici díky úspěšné spolupráci obránce Tomáše Linharta s Petrs Přeučila další dvě početní výhody a byli rázem na koni. Dvoubrankové manko hradeckých se ale během čtvrt minuty na konci úvodní části vypařilo jako pára nad hrncem. Nejprve využil v pořadí pátou přesilovou hru sobotního večera Jihočeský Zdeněk Špergel, aby pak hned v zápětí vyrovnal na 3:3 střelou švihem Roman Bílek.

V prostřední části hry se domácí jen těžce dostávali z předchozího šoku, Cháberu ohrožovali spíše sporadicky. Největší šanci si paradoxně Energetici vypracovali ve vlastním oslabení, to projel celým hřištěm hradecký kapitán Roubík a moc mu nechybělo ke čtvrté brance Hradce Králové. Aby se neporušila tradice z první třetiny tak i v té druhé padaly branky v přesilovkách. Domácí roztočili naplno přesilovkový kolotoč před jihočeskou brankou, Jan Šeda našel na chvíli volného Daniela Tvrzníka a ten se v zakončení nemýlil. Radost Tvrzníkovi však vydržela pouze necelých pět minut. Ve 38. minutě byl autor vedoucího domácího gólu vyloučen a v početní výhodě se prosadili opět i hráči od Vajgaru. Vladislavu Koutskému, který od druhé třetiny nahradil ve východočeské brance Tomáše Duška propadl puk po střele Klimeše z náručí a David Kupec pohotovou dorážkou znovu v samém závěru třetiny vyrovnal.

Ve třetí třetině měli domácí velikánské štěstí ve 46. minutě při střele Špergera, kterou zastavila levá Koutské tyč. Chvíli poté měl další slibnou šanci Mucha, ale s jeho pokusem si už hradecký brankář poradil úspěšně. Na druhé straně mohl strhnout vedení na stranu Energetiků Cetkovský, ale i jeho pokus skončil na chrániči gólmana Chábery. Rozhodující moment přišel až v 55. minutě, nahození Černého do středního pásma se ujal Patrik Fořt, jenž si našlápl do sóla a střelou mezi Cháberovy betony zvýšil na 5:4. Tento stav nakonec vydržel až do navršení 60. minuty, i když v infarktovém závěru při power-play Hradce Králové jindřichohradečtí málem vyrovnali. Pět vteřin před koncem základní hrací doby měl na své holi vyrovnání Kupec, ale obětavý zákrok Michala Šedy vyrovnání zamezil a tak Východočeši zvítězil v hektickém zápase s posledním týmem soutěže nakonec 5:4.

Největší pronásledovatel hradeckých v boji o play-off Sareza Ostrava v sobotu zvítězila doma na Jihlavou 2:1 a tak je rozdíl mezi oběma týmy stále tříbodový. V pondělí se Energetici představí na ledě brněnské Komety, do Ostravy přijede Chomutov.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Blanár 0 1 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0 0
Aleš Černý 0 1 1 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 1 0 1 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Kašík 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 3 3 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0 0
Petr Přeučil 3 0 3 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Michal Šeda 0 3 3 0 0
Jan Šeda 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Tvrzník 1 0 1 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 20 14 4 10 71,43 0 0
Vladislav Koutský 40 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (asistent Hradce Králové)
Začali jsme dobře, vedli jsme postupně 3:1 a asi si mysleli, že je zápas rozhodnutý. Hráli jsme v oslabení špatně, což nás stálo vyrovnání. Ve druhé třetině jsme opět vedli, ale znovu záhy v oslabení inkasovali. V závěrečné části hry jsme se po jednom úniku dostali do vedení a jsme moc rádi, že jsme tento hubený náskok uhájili až do konce i když nás ten závěr a myslím že nejenom nás stál hodně moc vrásek na čele. Zdeněk Toužimský má posunutou páteř po zákroku v první třetině a Roman Vondráček má nějaké problémy s dýcháním. Oba s největší pravděpodobností budou v Brně chybět.

Jiří Veber (hlavní trenér J.Hradce)
V první třetině jsme byli pod velikým tlakem domácích, zejména díky přesilovým hrám. Nám se to podařilo ustát a hlavně vyrovnat na 3:3, což bylo hodně důležité a namotivovalo nás to do dalšího průběhu zápasu. Hradci Králové jsme ale nakonec umožnili svými individuálními chybami rozhodnout zápas v jejich prospěch.

Fotogalerie