Zápasy
pá 13.11.2015 | Lukáš Štěrovský

Po sedmi zápasech a více jak měsíci bez bodu. Hradec Spartu dotahoval marně

Hradečtí fanoušci měli díky reprezentační pauze velký hlad po hokeji a najevo to dali skvělou návštěvou. 6697 diváků hnalo během pátečního večera ve FORTUNA aréně domácí borce za šestým vyhraným zápasem v řadě, jenže Sparta byla proti. Mountfield inkasoval jako první už v šesté minutě a po celý zápas náskok soupeře dotahoval – jenže marně. Po výsledku 2:5 tak putovaly tři body do Prahy, Sparta se navíc rozdílem jednoho bodu dostala v tabulce právě před Hradec.

I přes tlak Hradce byli šťastnější hosté

Domácí do prvního zápasu po reprezentační pauze nevkročili špatně, když se hned od úvodu byli schopni dostávat do solidních střeleckých příležitostí, při kterých se Lukáš musel mít na pozoru. Přesto se jako první radovali hosté, kteří měli k dispozici jen ojedinělé šance. Z jedné takové v přečíslení dvou na jednoho hledal spoluhráče na zadní tyči Jiří Černoch, ale puk se od bránícího Karla Pilaře odrazil nešťastně za Kacetla. V čase 5:09 tak hosté vedli 1:0.

Nadále platil podobný obrázek hry. Hradec se tlačil před Lukáše, ten ale v kombinaci s hostujícími beky odváděl dobrou práci. Prakticky ihned po obdržené brance mohl srovnat Tomáš Knotek, ale při dorážce do odkryté klece byl obránci Sparty uhlídán. Jaroslav Kudrna zase tečoval bombu Reného Vydareného od modré těsně vedle levé tyče, Karel Pilař ze stejné pozice jako slovenský bek pálil nad břevno.

Na druhé straně se Kacetl blýskl zákrokem, kdy vychytal tváří v tvář osamoceného Roberta Saboliče. Hradec v poslední pětiminutovce úvodní části trochu polevil, šestnáct vteřin před koncem třetiny přišel trest v podobě branky Michala Barinky. Ten si totiž věděl rady s přesnou přihrávkou Lukáš Cingela od mantinelu napříč pásmem. Puk poslal do sítě kolem Kacetlovy vyrážečky – 0:2.

Gólové hody byly k vidění na obou stranách

Vstup do druhé části se nesl ve znamení vstřelených branek. Nejprve Jaroslav Hlinka našel za hradeckou obranou volného Roberta Saboliče, který navyšoval už na 3:0 pro hosty. Naštěstí pro Hradec ale přesně za minutu dorazil puk po střele Martina Pláňka, který projel v podstatě přes celé kluziště jako nůž máslem, do prázdné klece Adam Courchaine – 1:3.

Jan Buchtele mohl vzápětí opět hostům získat dvoubrankové vedení. V cestě mu už stál jen pravý Kacetlův beton, ale sparťanský hráč ležícího gólmana včetně jeho svatyně přestřelil. V podobně slibné situaci o chvíli později selhal Lukáš Vantuch. Jeho dorážka ze skrumáže sice překonala Lukáše, ale zastavila se o pravou tyč branky hostí.

V půlce periody Hradec snížil zásluhou Romana Kukumberga, který dostal precizní pas od Jaroslava Bednáře zpoza branky, ale odpověď Sparty na sebe nenechala dlouho čekat. Prudká rána Michala Barinky od modré čáry jen cinkla o břevno; Kacetl zůstal bez šance – 2:4. Po zbytek periody byla k vidění vyrovnaná hra, při které mohli být oba gólmani víceméně v klidu, a tak se už ani skóre nezměnilo.

Pražané stvrdili výhru gólem do prázdné brány

První velkou příležitost a současně naději na spasení Hradce v posledních dvaceti minutách měl na své holi Adam Courchaine. Kanadský hokejista z prostoru mezikruží zamířil ale jen vedle pravého horního rohu Lukášovy branky. Pár desítek vteřin nato se zase před Kacetlem zjevil Miroslav Forman, jenže s pukem naložil podobně jako Courchaine.

V oslabení se dokonce do samostatného úniku dostal Robert Sabolič, jenže na Kacetla si tentokrát nepřišel. Hradec se skrz bránící tvrz hokejistů v rudých dresech probíjel jen ztěžka, v jedné z posledních šancí se zjevil Jaroslav Bednář, jenž z vnějšku trefil jen tyč odkryté klece. Když Východočeši neuspěli ani z následující skrumáže před Lukášem, začínalo být jasné, že jim v pátek pšenka opravdu nepokvete.

Nepomohla ani přesilová hra, kterou jim daroval Adam Polášek podražením jednoho z domácích hráčů. Naopak po jejím skončení se Hradečtí odhodlali k power-play, ale neuhlídali Andreje Kudrnu, který stanovil finální skóre na 2:5. Hradec se tak v tabulce propadl na čtvrté místo, právě o bod za Spartu. Útěchou mu ale může být fakt, že Pražané mají odehráno o zápas navíc.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 -1 0
Adam Courchaine 1 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -2 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 -2 0
Filip Hronek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 2
Bedřich Köhler 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 1 0 1 0 0
Karel Pilař 0 0 0 -3 0
Martin Pláněk 0 1 1 1 0
Jiří Šimánek 0 1 1 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -2 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 18 4 14 77,78 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Večer se nám vůbec nepovedl, celou dobu nebylo jasné, co jsme vlastně chtěli hrát. Respektive to co bylo připraveno, jsme nebyli schopni přenést na led, sehrávat akce, které bychom měli. Bylo to takové rozházené. Sice dopředu nějaké šance byly, ale dozadu jsme byli otevření jako kdo ví co… Takže celý večer skončí maximálně v kýblu.


Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Podali jsme výborný výkon s bruslením, nasazením a obětavostí, s tím můžeme být spokojeni. Z celku bych chtěl vyzvednout Honzu Lukáše, který byl dneska výborný. Obecně myslím, že jsme viděli nadprůměrné extraligové utkání, potkala se dvě mužstva, která jsou velice vyspělá, a tomu odpovídala hra. Byla tady výborná divácká kulisa a atmosféra. Měli jsme možná trošku výhodu v tom, že jsme hráli v úterý utkání v Lize mistrů, takže jsme byli trošku více rozjetí, lépe se nám bruslilo, dostávali jsme se do šancí a pár jich proměnili. Mužstvo bych chtěl také pochválit za výborně sehranou koncovku utkání, kdy jsme drželi puk v útočném pásmu, pracovali s ním, a pátý gól byl jen vyvrcholením té naší práce.

Fotogalerie