Zápasy
ne 13.12.2015 | Lukáš Foff, Jan Vavřina

Perfektní obrat, tři body a druhé místo! Hradec potřetí zdolal Olomouc

Zápasové menu

Tohle vyšlo náramně! Mountfield HK v posledním zápase před reprezentační přestávkou prohrával většinu zápasu na ledě druhé Olomouce 0:1, ale ve třetím dějství opět dokázal, že závěry jsou jeho. Nejprve srovnal Kudrna, po něm se ještě trefil Dej, a to znamená mnohé: Hradec porazil Olomouc i potřetí v sezóně, má další tři body a hlavně se posunul na druhé místo extraligové tabulky!

Hradec nastoupil do zápasu proti olomouckým Kohoutům v naprosto shodném složení jako v pátek proti Vítkovicím. Zároveň si byla parta kolem kapitána Reného Vydareného vědoma, že se jí proti Olomouci dlouhodobě daří, a že letos s tímto týmem ještě neinkasovala.

Mora našla recept na Kacetla po 131 minutách

Do utkání vstoupili lépe Hradečtí, kteří častěji drželi puk na holích. Byl to ale domácí celek, který poprvé zahrozil. Nejproduktivnější hráč Hanáků Martin Vyrůbalík dorážel po zákroku Kacetla, jenže poloodkrytou klec nedokázal trefit, a zamířil pouze do boční sítě. O pár okamžiků později přijel Petr Beránek k hradecké bráně „za minutu dvanáct“, aby zblokoval hůl Jana Knotka, jenž stál před brankovištěm zcela osamocen.

Domácí hokejisté zahušťovali střední pásmo a nedovolovali Hradeckým postupnou kombinaci. Ti se tak pokoušeli o průnikové přihrávky od obránců, které nebývale často končily na zakázaném uvolnění. Nejdůležitější okamžik prvního dějství přišel v čase 11:50, kdy Tomáš Mikúš dostal po vhazování nabito a Pilař, jenž se ještě domlouval s Frühaufem, nedokázal vystoupit včas. Svižná rána skončila přesně v pravém horním růžku, a Mora tak zlomila Kacetlovo prokletí – 1:0.

Od té doby to byli Východočeši, kteří převzali iniciativu. I díky přesilové hře často zaměstnávali Branislava Konráda v brance Olomouce. Když se však neprosadil Kudrna a po něm ani nadvakrát Honejsek, byl stav po první třetině radostnější pro Moravany, kteří vedli 1:0.

Na obou stranách dominovali gólmani

Začátek druhé periody byl pořádně horký pro příznivce Mountfieldu, kteří se vydali do Kohoutí plecharény podpořit svůj tým. Po faulech Martina Pláňka a Rudolfa Červeného dostali Hanáci výhodu dvojité přesilové hry trvající přesně minutu. V té nešla na bránu hradeckého muže v masce ani jedna střela, zejména díky dobré poziční hře východočeské trojice.

Obrovskou šanci prováhal Jan Knotek, na kterého zívala prázdná brána, ale s přispěním Vašíčka promáchl. Aktivní Olomouc těžila z mnoha čistě vyhraných vhazování v útočném pásmu, po kterých se často musel mít na pozoru Ondřej Kacetl. Ten ve druhé třetině předvedl sérii kvalitních zákroků. Nejdříve zlikvidoval hned tři pokusy Mikúše a poté levým betonem únik dvou na jednoho.

V polovině zápasu sáhli hradečtí lodivodi ke hře na tři formace, což mělo za následek vyšší aktivitu Mountfieldu v útočném pásmu. Na Tomáše Knotka směřovala žabička, kterou nedokázal dostat za záda Konráda. Dále se neprosadil Šimánek a ani ve formě hrající Brian Ihnačák – také proto byl stav zápasu stejný jako po první třetině.

Famózní obrat přinesl Hradci tři body a posun na druhý flek

Mountfield HK vstupoval do třetí třetiny s tím, že potřebuje smazat jednogólový deficit. To se podařilo poměrně brzy díky šikovnosti Jaroslava Kudrny. Ten si ve 44. minutě najel do prostoru před bránou a nikým neatakován šikovně vložil hůl do střely Petera Frühaufa, a nedal Konrádovi šanci – 1:1.

Královéhradečtí v tu chvíli ožili. O minutu později pálil Bednář po Kukumbergově přihrávce pouze do masky domácího brankáře. Ten dokázal zastavit i Honejskovu nechtěnou teč bruslí, a držel tak stále nerozhodný stav. Olomoucké publikum vyburcovalo Kohouty k náporu, který znamenal dvě přesilové hry v řadě. Ve velké šanci se ocitl Skrbek, ale černá pryž narazila pouze na připravený beton Kacetla.

Tým zpod Bílé věže nadále zodpovědně bránil a navíc vystrkoval růžky i v oslabení. Nejdříve to zkusil Tomáš Knotek, který ještě úspěšný nebyl, po něm se ale prosadil hradecký specialista na oslabení Rastislav Dej. Ten šel v 55. minutě důrazně do brankoviště, kotouč se odrazil od brusle domácího hráče do brány, a Hradec poprvé v zápase vedl – 1:2. Hostům závěr utkání ulehčil Pavel Skrbek. Ten byl po nevybíravém zákroku na hlavu Bedřicha Köhlera vyloučen na pět minut s osobním trestem do konce utkání. Olomouc to zkusila bez brankáře, do vážnější šance se ale nedostala.

Také potřetí tak letos podlehla Mountfieldu, tomu stačily na výhru opět dvě branky. Vladimír Kýhos dovedl svůj tým ke 13 bodům z 15 možných a posunul se s ním na druhé místo extraligové tabulky. Na stříbrné příčce stráví Hradec Králové druhou letošní reprezentační přestávku.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 2
Rastislav Dej 1 0 1 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 1 1 1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Filip Hronek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 2
Karel Pilař 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 29 1 28 96,55 0 2

Ohlasy k utkání

Zdeněk Venera (HC Olomouc):
Myslím, že to byl velmi dobrý zápas. Hrálo se ve vysokém tempu, obě mužstva měla dobré nasazení. Škoda první poloviny úvodní třetiny. Měli jsme spoustu šancí, Tomáš Mikúš mohl přidat další gól. Potom jsme hráli i přesilovku pět na tři. Nemyslím si však, že bychom v tomto duelu hráli přesilovky špatně. Na druhou stranu jsme v jedné z nich inkasovali. Hradec nám příliš nesvědčí, dali jsme mu ve třech zápasech jen jeden gól. Kacetl zachytal výborně, několik našich příležitostí zlikvidoval. Možná jsme si štěstí vyčerpali v minulých zápasech, kdy jsme stříleli góly poměrně snadno. Byl to ale vyrovnaný zápas, štěstí se mohlo přiklonit jak k Hradci, tak k nám.

Vladimír Kýhos (Mountfield HK):
Do utkání jsme nevstoupili špatně, bylo to opatrné z obou stran. Dostali jsme gól po takové v uvozovkách standardní situaci, kterou jsme si neuhlídali. Olomouc jsme tím posadili na koně. Nebyl to od nás úplně ideální výkon, v první třetině jsme byli takoví zakřiknutí. Moc jsme se nedokázali prosazovat. Od půlky druhé třetiny jsme začali dobře napadat, dostávali jsme soupeře pod tlak, z čehož jsme si začali vytvářet šance. Vyústilo to ve třetí třetině vyrovnáním. V napadání jsme pak nechtěli moc pokračovat, aby nám soupeř neujel do přečíslení. Paradoxně nám pomohlo oslabení. Potom nám pomohl faul, který udělal obránce Skrbek, jinak by to bylo ještě hodně složité. Musím poděkovat celému mužstvu, hráblo si na dno sil.