Zápasy
pá 22.1.2016 | Jan Vavřina

Domácí pohoda proti Energii potvrzena! Hradec zdolal Vary 4:2

Hradec do zápasu proti Karlovým Varům výborně vstoupil, brzy vedl 2:0, soupeře jasně přehrával. Jenže pak přišly dva fauly domácích, které Energie potrestala, a hrálo se zase od nuly. Od druhé třetiny Kýhosova družina zlepšila hru, výsledkem byla zasloužená trefa Jaroslava Bednáře, který vystřelil Mountfieldu další důležité body. Ty pojistil střelou do opuštěné klece Karel Plášil, jenž se představil v hradeckém dresu letos poprvé. Východočeši tak zvítězili 4:2 a v tabulce se dostali na třetí místo před Plzeň!

Hradečtí trenéři nemohli v zápase počítat se zraněným Jaroslavem Kudrnou, z marodky se naopak vrátil Jiří Šimánek. Hradeckému publiku se pak představila jedna nová tvář, druhá staronová – Tomáš Bulík oblékl dres Mountfieldu vůbec poprvé, a to proti svému bývalému zaměstnavateli. Poprvé po téměř roce se navíc do sestavy vrátil Karel Plášil.

Skvělý úvod zmrazený dvěma srovnávacími góly

V posledních zápasech velmi produktivní druhá řada Mountfieldu o sobě dala vědět už po padesáti vteřinách hry. Brian Ihnačák hledal v brejku na druhé straně Rudolfa Červeného, který však v dobré pozici nezakončil – kotouč mu šel jen na paty. Co nevyšlo na konci první minuty, podařilo se v závěru čtvrté. Antonín Honejsek se prokličkoval před Habala, který pokus hradeckého útočníka jen vyrazil. Ale pouze na hůl Briana Ihnačáka, jenž svým 15. gólem v sezóně otevřel účet utkání – 1:0.

V čase 7:07 bylo ve FORTUNA aréně veselo podruhé. Peter Frühauf dotíral u tyče na Habala tak dlouho, až skončil puk za brankovou čárou – 2:0. Hradec byl na koni, svého soupeře jasně přehrával a moc šancí mu nedovoloval. Pak ale přišla polovina třetiny a spolu s ní dva hradecké fauly. Hosté měli dvojnásobnou početní výhodu a využili jí dokonale. Nejprve propálil Kacetla od modré Radim Bičánek, 38 vteřin po něm srovnal skóre Martin Bartek.

Dvě rychlé trefy jako by domácí dokonale zmrazily. Od této chvíle se hrála vyrovnaná partie, ba co víc, místy měli více ze hry dokonce Karlovarští. To mohl potvrdit krátce po buly Jaroslav Kůs, ale Ondřej Kacetl stihl včas zakleknout. V závěru třetiny se Mountfield přece jen trochu zvedl, jeho tlak ale přerušila první siréna.

„Zlatý český ručičky“ v podání Jaroslava Bednáře

Po přestávce na něj domácí dokázali navázat, měli více ze hry než soupeř, ale větší vzrušení před Habalem nepřicházelo. A tak o sobě dal poprvé více vědět navrátilec do sestavy Karel Plášil, to když pronikajícímu Tomečkovi vystavil svým tělem ukázkovou stopku. Následné snažení domácích zastavil nedovolený zákrok Pavlíka, který ale zůstal tentokrát bez potrestání.

Hradci se aktivita vyplácela. Ve 28. minutě ujížděl do samostatného úniku agilní Antonín Honejsek, Vladimír Sičák musel zatáhnout za záchrannou brzdu a soupeře zastavit. To se nakonec neukázalo jako vhodné řešení situace – Mountfield v přesilovce dobře kombinoval, motal Energii hlavu. Nakonec jednu vteřinu po návratu Sičáka na led také slavil. Kapitán Jaroslav Bednář dostal puk do levého kruhu, kde měl dostatek času na přesnou koncovku a vymetení přední šibenice – 3:2.

Vzápětí se museli ve čtyřech bránit také svěřenci Vladimíra Kýhose, to jim nedělalo větší problém – Karlovarští se jen těžko dostávali do šancí. Přesto po čase vznikly zmatky v Kacetlově brankovišti, jeho kolegové je ale stihli vyřešit dříve než přijel Rudolf Huna, aby dorazil puk do sítě. Závěr třetiny patřil i díky dvěma přesilovkám Mountfieldu, avšak bez kýženého efektu.

Navrátilec do sestavy pojistil tři body

Závěrečné dějství začalo nejopatrněji ze všech tří, které hradeckému publiku páteční duel nabídl. Oba týmy zformovaly své obrany a jejich cílem bylo především neinkasovat – a to se dařilo hodně dlouho, z čehož měli radost především domácí. Ve 48. minutě přece jen zkusil zaútočit Stanislav Dietz svým obvyklým výpadem. Branka z toho nebyla, tento pokus ale jako by rozproudil krev v hradeckých žilách.

V závěrečné desetiminutovce totiž na ledě Hradec kraloval, podnikal do soupeřova pásma jeden průnik za druhým. Nejprve si vylámal zuby na Habalovi Roman Kukumberg, po něm neusměrnil puk za záda hostujícího gólmana Brian Ihnačák. Pojistku měl na své holi také Martin Pláněk, ale ani on nedokázal zakončit přesně. Hradec nicméně Západočechy do šancí nepouštěl, a to až do konce 59. minuty.

V tento moment odvolala Energie gólmana, připsala si pár střel, ale její šance zhatil Karel Plášil. Ten ve svém prvním letošním extraligovém zápase dostal důvěru i při power-play soupeře a dokonale se za ni odvděčil. Devatenáct vteřin před třetí sirénou poslal puk přes celé hřiště do opuštěné klece – 4:2.

Mountfield tak porazil Energii doma počtvrté za sebou, ve FORTUNA aréně bral všechny body popáté z posledních šesti zápasu. A protože Plzeň ve svém zápase zaváhala, vystřídal ji Hradec na třetím místě tabulky!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 0 1 1 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 0 0 0 1 0
Rudolf Červený 0 1 1 2 0
Rastislav Dej 0 0 0 1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 1 2
Peter Frühauf 1 0 1 1 0
Antonín Honejsek 0 2 2 2 0
Filip Hronek 0 1 1 2 0
Brian Ihnačák 1 0 1 2 0
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 2
Karel Pilař 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 2 0
Karel Plášil 1 0 1 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 21 2 19 90,48 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Kýhos (Mountfield HK):
Povedl se nám vstup do zápasu, prvních deset minut vypadalo tak, jak si představujeme – hodně jsme bruslili, měli tlak do brány, Vary jsme do ničeho nepustili. Pak jsme udělali dva zbytečné fauly i když víme, že Vary mají přesilovky výborné, to se také potvrdilo. Od té doby jsme začali hrát takový nedobrý hokej. Před třetí třetinou jsme si řekli, že dáme hlavně pozor na to, abychom neinkasovali. Dostali jsme se do šancí, měli jsme tam dvakrát prázdnou bránu, to jsme nevyužili. Můžeme poděkovat Ondrovi Kacetlovi, protože Bartek tam měl před koncem dvě velké šance. Jsme šťastní, že jsme vyhráli. Karel Plášil za nás odehrál letos první zápas a jestli nebyl nejlepší, tak patřil k nejlepším bekům na ledě. Vzali jsme ho, abychom zjistili, jak na tom je. A je vidět, že to pro nás bude určitě posila. Karel i Standa Dietz odvedli výborný výkon.

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary):
Myslím, že jsme odehráli docela dobrý zápas. Samozřejmě nás mrzí úvod utkání, protože prohrávat v Hradci 0:2 není nic příjemného. Náskok jsme ale smazali a škoda jen, že jsme nevyužili nějaké šance, tím pádem jsme přišli o body. Na takovém výkonu ale musíme postavit další zápasy. Pevně věřím, že nám to body bude přinášet.

Fotogalerie