Zápasy
út 1.3.2016 | Klára Petrásková, Lukáš Štěrovský | Foto: Jan Čech

Série proher na hřištích soupeřů je u konce! Hradec uspěl ve Varech, vyhrál 4:2

Velký kámen ze srdce musel spadnout všem příznivcům Hradce po zápase v Karlových Varech. Mountfield zajížděl na led Západočechů s bilancí pěti po sobě jdoucích proher na hřištích soupeřů. Proti Energii si vypracoval dvoubrankové vedení, o které ale v průběhu druhé části přišel. Díky dalším dvěma vstřeleným gólům ale nakonec přece jen tři body získal a jelikož Plzeň prohrála, posunul se před posledním kolem dokonce na třetí místo v tabulce!

Kromě přesunu hráčů mezi jednotlivými formacemi se na soupisce Mountfieldu oproti minulému zápasu objevila tři nová jména. Po několika kláních strávených na marodce se do hry vrátil bek Karel Plášil, druhý extraligový start si připsal junior Patrik Miškář. Hradeckou sestavu ještě doplnil obránce Zdeněk Čáp.

Dva východočeské góly dělilo pouze 31 vteřin

Utkání mezi Hradcem a Karlovými Vary začalo velmi pozvolně a k vidění bylo mnoho nepřesností, zejména pak zakázaných uvolnění. Postupem času se aktivnějším celkem ukázal být Mountfield, který brankáře Závorku zkoušel překvapit třeba Köhlerovou střelou z otočky nebo Dietzovým pokusem z mezikruží. Na druhé straně se už už řítil do samostatného úniku Huna, modrou čáru však přejel příliš brzy a Karlovarští se tak ke Kacetlově svatyni nedostali.

Třináctka bývá často označována za smolnou, Hradeckým ale přinesla štěstí. Právě ve třinácté minutě zápasu se totiž svěřenci trenéra Kýhose trefili do černého, a to hned dvakrát! V přečíslení našel Dej hokejku Jaroslava Bednáře a východočeský forvard po kličce do bekhendu trefil místo pod Závorkovou vyrážečkou. Pouhých jednatřicet sekund potom slavil Hradec znovu. Pláněk nahrával v ponechané výhodě zpoza brány Rudolfu Červenému, jenž z mezikruží svižnou střelou překonal domácího gólmana podruhé – 0:2.

V závěru dějství si pak obě mužstva připsala po jedné nebezpečné akci. Nejprve Courchaine s Köhlerem jeli na soupeřovu bránu proti jedinému bekovi a druhý jmenovaný při svém zakončení nastřelil tyč. Na druhé straně si zase dobrou šanci připravil Haščák, když skryl svou střelu za obránce a Kacetl se proti jeho pokusu musel pořádně natáhnout.

Vary vyrovnaly, Hradec si ale vedení stihl vzít zpět

Na rozdíl od té první vstoupila Energie do druhé dvacetiminutovky svižně a výsledkem bylo snížení již po tři čtvrtě minutě. Marcel Haščák zkoušel prostřelit východočeského brankáře z pravého kruhu, Kacetl ale kotouč odražený ještě od skupinky hráčů vykopl betonem. Bohužel pro Východočechy však přímo na Haščákovu hůl a západočeský útočník umístil černou pryž do částečně odkryté hradecké brány – 1:2.

První přesilovku zápasu si zahráli domácí, místo vstřelení branky však paradoxně mohli inkasovat. Dva na brankáře totiž jeli Mertl se Šimánkem a na druhého jmenovaného zívala prázdná klec. Než do ní však kotouč stihl uklidit, natáhl Bartek svou hokejku a puk vypíchl mimo bránu. Další početní výhoda Západočechům také ovoce nepřinesla, třicátá pátá minuta už ale ano.

Tomáš Rohan vystřelil z levé strany a smůla se v ten okamžik přilepila na Dietze, který nechtěně svou hokejkou tečoval kotouč přímo do protipohybu Kacetla a puk zaplul ke vzdálenější tyči – 2:2. Mountfield si ale ještě do druhé sirény vzal své vedení zpět. Po vyhraném buly vypálil od modré Vydarený a jeho ránu i přes tísnění domácím bekem usměrnil za záda Závorky Tomáš Mertl – 2:3.

Série proher ukončena, Lvi přidali další branku a zvítězili

Start třetí dvacetiminutovky trochu připomínal vstup do té úvodní. Na obou stranách se hokejisté dopouštěli nepřesností a kotouč putoval bez výraznějších příležitostí z karlovarských holí na ty hradecké. První významnější zákrok poslední části si Kacetl připsal po nahození Redlihse, hostující gólman si však puk bez větších potíží pohlídal.

Po Haščákově dotírání na východočeskou klec se k dvěma pokusům z mezikruží dostal Tomeček, oba ale byly zblokovány obětavou hostující obranou. Na druhém konci kluziště pálil tvrdě od modré Dietz, ani on ani dva dorážející Hradečtí ale kotouč do sítě neumístili. Do dobré pozice se posléze dostal i Vachovec, nicméně z blízkosti poslal puk mimo tři tyče.

A tak se slova zase chopili Lvi. Honejsek nalákal bránícího hráče za bránu a poté předložil touš přesně na hůl Adama Courchaina, který měl dost prostoru na to, aby rychlou střelou zamířil do podobného místa jako v první třetině Červený – 2:4. Jelikož se v závěru klání již nic významného nestalo, Hradec si po čtyřech prohrách připsal vítězství, díky zaváhání Plzně se jedno kolo před koncem základní části vyhoupl na třetí příčku a zajistil si přímý postup do čtvrtfinále play off!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 0 1 2 0
Adam Courchaine 1 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Rastislav Dej 0 2 2 2 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 2 0
Antonín Honejsek 0 2 2 1 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0 4
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Tomáš Mertl 1 1 2 2 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Aleš Pavlas 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 1 1 2 0
Karel Plášil 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 4
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 23 2 21 91,30 0 2

Ohlasy k utkání

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):
Utkání z našeho pohledu rozhodla standardní situace u nás v obranném pásmu, kdy jsme dostali gól na 2:3. Ve třetí třetině jsme si určité příležitosti vytvořili, zejména ta Vachovcova byla velká. Kdybychom je proměnili, možná jsme mohli na bod sáhnout, ale soupeř po naší hrubé chybě utkání rozhodl.



Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Do Karlových Varů jsme přijeli s pokorou, ale s odhodláním zajistit si vítězstvím přímý postup, což se nám povedlo. V samotném zápase jsme měli velmi dobrý vstup a celou první třetinu jsme hráli velmi dobře. Škoda výpadku ve druhé třetině, kdy domácí dali dva góly a srovnali stav utkání. Naštěstí ve třetí třetině jsme se opět zlepšili a bojovností jsme zápas dotáhli do vítězného konce.

Fotogalerie