Zápasy mládeže
so 12.9.2015 | Lukáš Štěrovský

Velká škoda! Starší dorost proti Brnu vedl 2:0, nakonec prohrál v nájezdech

Zápasové menu

Nevyrovnaný výkon v jednotlivých třetinách byl hlavní příčinou porážky staršího dorostu s Kometou Brno, do té doby lídrem skupiny Střed. Hradečtí po první části vedli 2:0, tu druhou ale prohráli 0:3. Gól Patrika Mašína z 56. minuty zajistil domácím aspoň bod, o ten druhý, bonusový, přišli po prohře v samostatných nájezdech.

Dva slepené góly pro Hradec

Aktuálně vedoucí tým tabulky si hned v úvodu dokázal proti Hradci vytvořit pár slušných šancí, jenže Lukáš Frydrych mířil o několik centimetrů vedle pravé tyče a Novákův samostatný únik zase vychytal Vomáčka. Na druhé straně měl Dostál štěstí při nahození Šimůnka, které skončilo na tyči gólmana Komety. Štěstí mu ale chybělo o pár chvil později.

Hradec v přesilové hře zužitkoval kombinaci Filipa Jiráska a Jaroslava Dvořáka, který zakončoval do odkryté brány, Dostál neměl šanci se přesunout. O minutu a sedm vteřin později kapituloval gólman Brna podruhé, ze střední vzdálenosti jej precizní ranou překonal Martin Štohanzl – 2:0! Kometa měla ve zbytku periody výhodu dvou přesilových her, ale největší šanci Škrvněho z bezprostřední blízkosti zneškodnil pádem na led výborný Vomáčka.

Špatný vstup do třetiny zajistil srovnání

Nejhorší možný scénář napsali domácí hráči na začátku druhé části. Nejprve se po chybě v obraně ze samostatného úniku prosadil Matěj Novák, posléze vyrovnal Radim Ferda, který se objevil před Vomáčkou nikým nehlídán. Ten předváděl i nadále dobré zákroky, jenže když Jiráskův gól nebyl pro postavení útočícího hráče v brankovišti uznán a Dvořák v úniku dvou na zakončil jen do beka hostů, inkasoval Hradec znovu.

Tomáš Mlynář zpomalil holí nahození od modré čáry tak šikovně, že Vomáčkovi, který šel do rozkleku, puk propadl mezi betony – 2:3. Přestože Hradec ve zbytku periody měl k dispozici například dvě nekompletní početní výhody pět na tři, trvalejší tlak si nebyl schopen vytvořit, po dvou třetinách tak přišel o dvougólové vedení a do poslední dvacetiminutovky šel s jasným cílem.

Záchrana bodu na poslední chvíli

Vstup do třetí třetiny a její první část ale rozkouskovalo několik vyloučení, ani jeden z týmů se nedokázal prosadit do výraznější šance – přesilovky se s blížícím se koncem zápasu vůbec oběma mužstvům nedařily. Hosté se začali spoléhat na dohrání zápasu, do útočení se dvakrát nehnali. Ani Hradec na tom ale nebyl o moc lépe. Poprvé Dostála pořádně vyděsil až v 55. minutě zpoza branky odražený kotouč, který si moravský brankář málem srazil za brankovou čáru.

Situaci sice zachránil, o malou chvíli později už byl ale bezbranný proti precizní střele Patrika Mašína, který po přesné přihrávce z rohu od Kryštofa Pažourka a ranou do horní části branky srovnal skóre – 3:3! Do posledních minut zápasu se oba celky vrhly s obrovskou chutí po gólu, ale výraznějšího ohrožení branky se diváci nedočkali, snad jen Filip Jirásek střelou z levého kruhu varoval hráče Komety, Dostál střelu ale zneškodnil rychlým rozklekem.

Prodloužení nerozhodlo, šest sérií nájezdů ano

Během pětiminutového prodloužení byla k vidění hra nahoru dolů, oba týmy chtěly rozhodnout a občas zapomínaly na zadní vrátka, nicméně stejně jako na konci třetí periody nebylo nutné větší zapojení brankářů.

Rozhodnout tak musely nájezdy, kterým dominovali oba gólmani. Jako jediný se až v šesté sérii prosadil Jakub Čejka, čímž zajistil Kometě porci dvou bodů, které si odvezla z hradeckého ledu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 1 0 1 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 -3 0
Filip Jirásek 0 2 2 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 -1 0
Jakub Lelek 0 0 0 0 2
Patrik Mašín 1 0 1 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 1 0
Filip Moník 0 0 0 -3 2
Jakub Muška 0 0 0 0 4
Kryštof Pažourek 0 1 1 -1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 4
Josef Šimůnek 0 0 0 0 2
Martin Štohanzl 1 1 2 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 65 35 3 32 91,43 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
První třetina byla z naší strany velice povedená. Hráli jsme, co jsme měli, dařila se kombinace i střelba. Ale ve druhé třetině, i když jsme upozorňovali, že je potřeba do ní vstoupit zase s velkým nasazením, jsme možná byli malinko uspokojení a došlo k jedné chybě, která nás zase srazila do kolen. Pak jsme si nechali obrátit skóre, což si myslím, že je velká škoda, protože po první části to vypadalo opravdu nadějně. Důležité a dobré je, že kluci se o výsledek porvali v závěru a alespoň zremizovali. Pak mě ale mrzí, že jsme neproměnili nájezdy, protože v přípravě jsme je proměňovali úplně, dá se říct, hravě, a dneska se nám to nepodařilo. Brno bylo určitě silný tým a pro nás je velká škoda, že se nám nepodařilo utkání dotáhnout do vítězného konce.

Marek Moskal (HC Kometa Brno)
Prvních deset minut jsme byli zaskočení, nevím, jestli to bylo cestou. Úvodní desetiminutovka od nás nebyla dobrá. Potom nám pomohly jedna dvě přesilovky a do konce třetiny jsme se, myslím si, zvedli. Bohužel jsme předtím inkasovali dva góly, ale potom naše hra už byla podle mého lepší. Ve druhé třetině jsme skóre dokázali otočit. I když jsme na kluky apelovali, aby nehráli pasivně, tak jsme přesně tak třetí třetinu odehráli a bohužel jsme pět minut před koncem dostali gól. Prodloužení bylo vyrovnané a nájezdy jsou samozřejmě vždycky trochu o štěstíčku. Brankář Lukáš Dostál nám zachytal výborně, vychytal nájezdy i po celý zápas chytal dobře, nakonec se štěstí přiklonilo k nám. Myslím, že zápas byl ale celkově vyrovnaný.